Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Onderzoek naar hartritmestoornissen

  Onderzoek naar hartritmestoornissen

  Onderzoek naar hartritmestoornissen

  Onderzoek naar hartritmestoornissen is belangrijk. We willen weten hoe ze ontstaan, hoe we ze eerder kunnen opsporen en beter kunnen behandelen.

  De meest voorkomende aandoening is boezemfibrilleren. Zo'n 300.000 mensen in Nederland hebben deze aandoening. Boezemfibrilleren is niet levensbedreigend, maar kan wel het hart extra belasten. Ritmestoornissen die in de hartkamers ontstaan kunnen levensbedreigend zijn, en een hartstilstand veroorzaken. Daarom moeten we mensen met een hoog risico eerder opsporen en op tijd behandelen.

  Meer inzicht in gevaarlijke (erfelijke) ritmestoornissen

  Kamerritmestoornissen zijn direct levensbedreigend en kunnen een hartstilstand veroorzaken. Mensen hebben vaak geen duidelijke signalen vóór ze een hartstilstand krijgen. Met onderzoek willen we mensen met een hoog risico eerder op het spoor komen.

  In families waar meerdere mensen overleden zijn aan een hartstilstand, gaan wetenschappers op zoek naar een erfelijke factor. Met deze kennis zijn nieuwe behandelingen of medicijnen te ontwikkelen om gevaarlijke ritmestoornissen te voorkomen.

  Risico op gevaarlijke ritmestoornissen bij hartspierziekte

  Het is belangrijk te weten welke mensen met een erfelijke hartspierziekte grote kans lopen op een plotselinge hartstilstand. Annelies te Riele doet hier onderzoek naar. 

  > Meer over het onderzoek

  Gevoelig stukje hartspier in kaart brengen

  Onderzoeker Bas Boukens wil levensbedreigende ritmestoornissen beter begrijpen. Waarom ontstaan die bij sommige patiënten juist in een bepaald stukje hartspier en welke rol speelt erfelijkheid hierin?

  > Meer over dit onderzoek

  Betere behandeling van boezemfibrilleren

  Bij boezemfibrilleren wordt het hart extra belast. Dit kan op den duur hartfalen veroorzaken. Wie loopt het meeste risico hierop en met welke behandeling is dit tegen te gaan? Nieuw onderzoek moet dit uitwijzen.

  Ook moet nieuwe kennis ervoor zorgen dat de behandeling beter af te stemmen is op de individuele patiënt. Aanvallen van boezemfibrilleren zijn nog moeilijk te voorkomen. Onderzoek moet leiden tot nieuwe en effectievere behandelingen.

  Is boezemfibrilleren te genezen?

  Bianca Brundel onderzoekt of hartschade door boezemfibrilleren te repareren is. Dit doet zij door bepaalde eiwitten in het hart te stimuleren of te blokkeren.

  > Meer over het onderzoek

  Beter voorspellen risico’s boezemfibrilleren

  Welke patiënten met boezemfibrilleren lopen het grootste risico lopen op ernstige complicaties? In dit grote onderzoek werken 3 universitaire onderzoekscentra samen.

  > Meer over het onderzoek

  Boezemfibrilleren voorkomen 

  Een nieuwe behandeling die hartspiercellen beschermt en boezemfibrilleren voorkomt. Dit is de droom van moleculair bioloog Deli Zhang. 

  > Meer over het onderzoek

  Rol van de bundel van Bachmann bij boezemfibrilleren

  De bundel van Bachmann is een verbinding tussen de rechter- en linkerboezem. Lang was het niet goed mogelijk om dit onderdeel van het hart te bestuderen. Christophe Teuwen kan dit nu wel met een nieuwe techniek. Hij onderzoekt hoe verstoringen in deze bundel tot boezemfibrilleren kunnen leiden.

  > Meer over het onderzoek

  Doorbraken in onderzoek

  Als Hartstichting zijn we trots op wat er tot nu toe allemaal al bereikt is in onderzoek naar hartritmestoornissen. De afgelopen decennia is er veel verbeterd in de behandeling van deze aandoeningen. Professor dr. Isabelle van Gelder is expert op het gebied van boezemfibrilleren. Ze heeft al veel bereikt en hoopt nog veel mooie resultaten te boeken voor patiënten met boezemfibrilleren.

  Doorbraak in behandeling: cardioversie en ablatiebehandeling

  In de jaren 60 was al het mogelijk om het hartritme te herstellen door cardioversie: toedienen van medicijnen per infuus of het geven van een elektrische schok. Cardioversie helpt vaak alleen maar tijdelijk om van de ritmestoornis af te komen.

  > Meer over cardioversie

  Sinds de jaren 80 is ablatie mogelijk. Dit was een enorme doorbraak. Met een katheter via de lies of via een kijkoperatie worden kleine littekens gemaakt op de plek waar ritmestoornissen ontstaan. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig, maar veel hartpatiënten zijn hierdoor van hun ritmestoornis afgekomen.

  > Meer over ablatie

  Honderden families met erfelijke afwijkingen op het spoor

  Met steun van de Hartstichting is er veel onderzoek gedaan naar erfelijke hartritmestoornissen. Inmiddels zijn er vele genetische afwijkingen in kaart gebracht, waardoor deze ritmestoornissen beter op te sporen en te behandelen zijn. Een aantal erfelijke ritmestoornissen kunnen levensbedreigend zijn en al op jonge leeftijd een hartstilstand veroorzaken.

  Veel van het onderzoek naar erfelijke ritmestoornissen is gedaan door de onderzoeksgroep van professor dr. Arthur Wilde. Met zijn team heeft hij al honderden families opgespoord met erfelijke hartritmestoornissen en heeft hij veel genetische fouten ontdekt.

  >  Lees het verhaal

  Wetenschappelijk onderzoek Hartstichting

  Wetenschappers zoeken naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. Bekijk welk onderzoek er loopt. 

  Ga naar het overzicht

  Subsidie voor wetenschappers

  Ben je een wetenschapper? Bekijk dan de subsidiewijzer met al onze beurzen. 

  > Ga naar de Subsidiewijzer

  Stel je vraag aan de Infolijn