Hartstichting.nl wordt geladen

"Het is natuurlijk best een gek idee als je hart tijdelijk uit het lichaam wordt gehaald, maar ik sta er wel open voor. Als de enige andere optie is dat je ontzettend ziek bent en niets meer kunt, zou ik het zeker doen."

Langer leven

"Ik hoop vooral dat de nieuwe technieken die de wetenschappers onderzoeken de levensverwachting verbeteren. Want die is nu beperkt voor veel patiënten. Dat geldt ook voor mij. Dankzij het donorhart heb ik een aantal jaren extra gekregen. Dat is geweldig. Maar ik weet ook dat de gemiddelde tijd dat je leeft met een donorhart 12 tot 15 jaar is. Ik zou graag 80 worden, maar die kans is niet zo groot."

Geen medicijnen nodig

"Een zeer groot voordeel van reparatie van je eigen hart, is dat je geen medicijnen nodig hebt die je afweer onderdrukken. Die zijn wel nodig bij een donorhart. Die medicijnen hebben veel nare bijwerkingen. Ik ben bijvoorbeeld veel vatbaarder voor ziekten. Ik moet soms zelfs wat afstand houden van mijn kinderen. Dat is heel zwaar."

Drie artsen kijken samen geconcentreerd naar een medische situatie.

Meer donorharten beschikbaar

"De wetenschappers vertelden me dat die nieuwe technieken er ook voor zorgen dat er meer donorharten beschikbaar komen. Dat juich ik enorm toe. Want hoewel het leven met een donorhart beperkingen kent, ben ik enorm blij dat ik leef. Dat ik vader kan zijn, kan werken en sporten. Dat gun ik anderen ook."

Steun voor het onderzoek

"Ik steun het nieuwe onderzoek dan ook uit de grond van mijn hart. Dit soort onderzoek zorgt er uiteindelijk voor dat hartziekten de wereld uitgaan. Dat als mensen ziek worden, ze gerepareerd kunnen worden en een fijn leven kunnen leiden. Dat is toch wat we allemaal willen."

Op de hoogte blijven?

Ontvang maandelijks onze nieuwsberichten in jouw mailbox.
Een vrouw gebruikt haar laptop