Hartstichting.nl wordt geladen

Snel handelen

Van de ene op de andere dag ziet het leven van Melissa en haar moeder er heel anders uit. Haar moeder kan nog niet zelfstandig wonen en werkt stapje voor stapje aan haar herstel in een revalidatiecentrum. Maar Melissa is heel blij dat ze erbij was toen het gebeurde en snel kon handelen.

“We stonden tegenover elkaar op de gang, kletsend en allebei bezig met de dagelijkse dingen. Mama wilde haar sokken aan doen en viel ineens achterover op de grond. Het was een rare val, maar niet eens hard of zo."

"Wat is er mama?", vroeg ik. Ze kon eigenlijk niet echt duidelijk antwoord geven. Haar spraak was compleet anders. Ze praatte als een kleuter van 3 jaar. Omdat ze zo raar reageerde wist ik gelijk dat het niet goed was en belde 112.”

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

Haar mond trok scheef

“De centralist van de meldkamer zei dat ik mijn moeder moest vragen te glimlachen. ‘Mama, lach eens naar me’. Haar mond trok helemaal scheef, de rechterkant ging omhoog, maar de linkerkant bleef hangen. Het zag er best raar uit. Ik schrok, maar raakte niet in paniek. Ik voelde heel sterk dat ik moest handelen, de goede dingen moest doen. Gelukkig was de ambulance er heel snel.”

Ernstig herseninfarct

“Mijn moeder is gelijk naar het ziekenhuis gebracht. Op een CT-scan zagen de artsen dat ze een ernstig herseninfarct had gehad. Daar schrok ik heel erg van. Ik had wel ooit gehoord van een herseninfarct, maar ik had geen idee wat dat inhield of wat de gevolgen daarvan zijn.”

Melissa zit op haar hurken en voert geitjes achter een hek.

Een geluk bij een ongeluk

“Ik had me die ochtend 20 minuten verslapen. Terwijl ik me echt nooit verslaap. Achteraf hebben we daar een groot geluk mee gehad, want als ik al op weg naar school was, had ik haar pas laat die middag gevonden. Dan had het heel anders af kunnen lopen.”

“Nu kon ik gelijk in actie komen en dat heeft waarschijnlijk haar leven gered. Ik wil daarom echt tegen iedereen zeggen: herken de signalen en bel gelijk 112 als je het niet vertrouwt. Ook al denk je dat het misschien niet zo ernstig is, gewoon bellen. Het is zo belangrijk dat ze er snel bij zijn. Ik ben zo blij dat ik haar nog heb.”

Ineens volwassen

“Mijn leven ziet er nu ineens heel anders uit. Eigenlijk ben ik ineens volwassen geworden. Mama heeft een paar weken in het ziekenhuis gelegen en zit nu in het revalidatiecentrum.”

“De revalidatie gaat wel 3 tot 6 maanden duren door de uitval van haar linkerkant. En we weten al dat dat niet meer helemaal goed komt. Gelukkig is haar spraak wel weer normaal, ik kan gewoon met haar praten. Ik ga elke dag bij haar op bezoek.”

Melissa zit aan tafel en beschildert een paar sneakers.

Rollen omgedraaid

“Mijn moeder was er altijd en deed alles voor me. Nu woon ik plotseling alleen en moet voor mezelf zorgen. En als mama een dagje naar huis komt, zijn de rollen omgedraaid, dan help ik haar met van alles. Na mijn examen wilde ik Fashion en Design gaan studeren in Amsterdam. Dat kan nu niet, ik kan mama echt niet alleen laten. Die plannen stel ik maar even uit.”

Herken de signalen

De 3 meest voorkomende signalen van een beroerte zijn een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen deze signalen herkennen en direct 112 bellen bij deze signalen.

Melissa zit op de bank met haar mobiele telefoon. Op de achtergrond zie je een ziekenhuisbed.

Vertel jouw verhaal

Ben jij ook in aanraking gekomen met hart- en vaatziekten en wil je deze ervaring delen? We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal.