Hartstichting.nl wordt geladen

Brabbelen tijdens een etentje

Op een avond, alweer enkele jaren geleden, kwamen de ouders van Dennis gezellig bij hem eten. Tijdens het eten begon zijn vader te brabbelen. “Pa, wat doe je?”, vroeg Dennis toen zijn vader onduidelijk sprak. Hij dacht even dat zijn vader een grapje maakte: dat hij zich dronken voordeed na het drinken van een glaasje wijn. 

Echt iets mis

Maar al snel had Dennis door dat er echt iets mis was. Dankzij zijn trainingen bedrijfshulpverlening (BHV) herkende hij de signalen van een beroerte. De mondhoek van zijn vader hing scheef, hij sprak met een dubbele tong en hij had een lamme arm.

Zonder aarzelen 112 bellen

Dennis aarzelde niet en belde direct 112. Zijn vader had zelf niets door en wilde verder gaan met eten. Dit leek Dennis niet verstandig, hij was bang dat zijn vader zou kunnen stikken. Gelukkig was de ambulance er heel snel. Hierdoor kon zijn vader snel de juiste zorg krijgen. 

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

Snel behandelen

In het ziekenhuis werd een scan gemaakt. Hieruit bleek dat de vader van Dennis een herseninfarct had. Er zat een bloedstolsel vast in een hersenvat. Hij kreeg direct een ingreep, waarbij ze het bloedstolsel verwijderen met een katheter. Snel verwijderen van het stolsel vergroot de kans op een goed herstel.

Weinig beperkingen

Achteraf bleek dat de vader van Dennis een hartritmestoornis had. Dat was de oorzaak van het herseninfarct. Een stolsel uit het hart is doorgeschoten naar de hersenvaten en heeft daar een vat verstopt. Het gaat nu goed met hem. Hij slikt nu medicijnen. Daardoor heeft hij wat sneller last van vermoeidheid. Maar gelukkig heeft hij nauwelijks beperkingen aan de beroerte overgehouden. 

Dennis over zijn vader

“Koesteren is een schitterend werkwoord, want je krijgt niet altijd terug wat je verliest. Gelukkig heb ik terug gekregen wat ik koester: een springlevende vader die kan praten, lachen en lopen! Een vader die nu volop kan leven.”