Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Er zijn verschillende redenen waarom je thuis de bloeddruk wilt meten. Voor sommige mensen is dit nieuwsgierigheid of bezorgdheid. Voor anderen is het op advies van de arts. Wat de reden ook is, zorg dat je de meting goed uitvoert. En gebruik een betrouwbare bloeddrukmeter.

  Voordelen van thuis meten

  Met thuisbloeddrukmetingen kan een arts een goed inzicht krijgen in jouw situatie. Dit komt omdat je zelf vaker de bloeddrukwaarden kunt meten. Bijvoorbeeld op verschillende dagen gedurende een langere periode. En je meet in voor jou zo normaal mogelijke omstandigheden. Vraag de huisarts om advies wanneer en hoe vaak je je bloeddruk moet meten.

  Nadelen van thuismeting

  Het kan zijn dat je teveel aandacht aan de thuismeting gaat besteden. Je gaat misschien vaker meten dan afgesproken. Of je ziet op tegen het meten, bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt over je waardes. Thuis de bloeddruk meten is daarom niet voor iedereen geschikt.

  Te vaak meten

  Vaker meten dan wat je met de arts hebt afgesproken is niet zinvol. De arts kan niet meer informatie verzamelen uit de extra waardes die je aanlevert. 

  Heb je de neiging om vaker te meten dan de afspraak is? Vraag dan aan de huisarts of het mogelijk is de waardes vaker te bespreken. Je meet dan niet vaker, maar je bespreekt het meetresultaat vaker. Dat kan meer zekerheid geven. 

  Vaak meten kan ervoor zorgen dat je je elke keer afvraagt of je waarde wel normaal is. Juist die ongerustheid kan angst of stress geven. Angst en stress kunnen weer voor hogere bloeddrukwaardes zorgen.

  Angst voor meten

  Sommige mensen worden wat angstig van de bloeddrukmeting. Vaak ontstaat die angst door onzekerheid. Bijvoorbeeld over wat je moet doen als je een te hoge waarde meet. Zie je telkens op tegen de meting of ben je angstig voor het meten? Neem dan contact op met je huisarts. Samen kun je tot een oplossing komen. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken over wat je moet doen als je een te hoge waarde meet. Als je weet wanneer je actie moet ondernemen, kan dat voor meer rust zorgen.

  Angst of stress voor de meting kan voor hogere waardes zorgen. Merk je dat je stress krijgt of angstig bent voor de meting? Overleg dan met de huisarts. Een thuismeting is dan voor jou misschien niet de beste manier om de bloeddruk te meten.

  Vragen over je bloeddruk?

  • Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
  • Bel of mail met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur

  Betrouwbare meting

  Belangrijk is dat je thuis de bloeddruk steeds op dezelfde manier meet. Er zijn een paar regels voor een betrouwbare bloeddrukmeting. 

  Voor de meting

  • zorg ervoor dat je je 30 minuten voor de meting niet inspant, rookt of koffie drinkt 
  • neem minimaal 5 minuten rust voordat je gaat meten

  Manchet aanbrengen en zithouding

  • je meet aan de arm die je het minst gebruikt: ben je rechtshandig, meet dan links (tenzij de arts anders adviseert)
  • de bloeddrukband om je arm moet op de hoogte van je hart zitten
  • ondersteun de onderarm waaraan je meet, leg deze bijvoorbeeld op de leuning van de stoel of op tafel
  • meet de bloeddruk zittend in een stoel met je rug tegen de leuning
  • zet beide voeten naast elkaar op de grond, dus niet gekruist 
  • praat niet tijdens de meting

  Verschil tussen beide armen

  De bloeddruk tussen beide armen kan verschillen. Kleine verschillen komen regelmatig voor en zijn niet erg. Deze verschillen worden meestal veroorzaakt door meetfouten. Om met zekerheid een verschil vast te stellen, moet dit op een aantal momenten zijn gemeten. Heb je steeds een bloeddrukverschil tussen beide armen van meer dan 10 mmHg voor de bovendruk en 5 mmHg voor de onderdruk? Ga dan naar je huisarts.

  Meten bij lymfoedeem

  Soms is het advies niet aan de linker- of rechterarm te meten. Bijvoorbeeld als iemand lymfoedeem in een arm heeft. Borstkankerpatiënten die een okselkliertoilet hebben gehad, wordt soms afgeraden aan de geopereerde arm te meten. Dit om te voorkomen dat lymfoedeem ontstaat.

  Tips voor het bijhouden van je waarden

  • bloeddrukmeter met geheugen: sommige bloeddrukmeters slaan je waarden op
  • bloeddrukpas: zit soms bij een bloeddrukmeter om je resultaten te noteren
  • maak zelf bloeddrukpas (online of een schriftje)
  • gebruik een website of app om je bloeddruk bij te houden

  Je bloeddruk verandert voortdurend

  Een meting is een momentopname. Het is normaal dat de bloeddruk tijdens de dag schommelt. Als je praat, beweegt of verandert van lichaamshouding beïnvloedt dit je bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan daarom pas vastgesteld worden na meerdere metingen gedurende een langere periode. Meet je thuis een verhoogde bloeddruk bij meerdere metingen op verschillende dagen? Bespreek dit dan met de huisarts.

  Factoren die je bloeddruk beïnvloeden

  • stress
  • ziekte of lichamelijke klachten
  • sommige medicijnen
  • voedingsstoffen
  • genotsmiddelen
  • orale anticonceptiva 

  Bloeddrukwaarden thuis

  Als je thuis de bloeddruk meet, is die meestal iets lager dan bij de arts. Thuis mag daarom de bovendruk niet hoger zijn dan 135 mmHg. 

  Wanneer naar de huisarts?

  Is je bloeddruk in rust:

  • boven de 180 mmHg?  Dan is het verstandig om direct contact op te nemen met je huisarts.
  • boven de 140 mmHg? Dan is het goed om je bloeddruk de komende maanden nog een paar keer te (laten) meten. Dat geeft een goede indruk of je bloeddruk vaker te hoog is of dat die ene waarde een uitschieter was. Overleg met je huisarts hoe je dit het beste kunt doen en hoe je de waardes bijhoudt.

  Gezocht: jouw persoonlijke verhaal!

  Voor een campagne zoeken we mensen met een hoge bloeddruk die hun persoonlijke verhaal willen delen. Wil jij ons helpen? 

  > Bekijk wie we zoeken en meld je aan

  Meer in de Gids Bloeddruk
  • Bloeddrukwaarden

  • Bloeddruk thuis meten

  • Bloeddrukmeter kopen

  • Bloeddruk meten bij de arts

  • Bloeddruk goed houden

  ;