Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Er zijn verschillende redenen waarom je thuis de bloeddruk wilt meten. Voor sommige mensen is dit nieuwsgierigheid of bezorgdheid. Voor anderen is het op advies van de arts. Wat de reden ook is, zorg dat je de meting goed uitvoert. En gebruik een betrouwbare bloeddrukmeter.

  Bloeddrukwaarden thuis

  Thuis is de bloeddruk over het algemeen iets lager dan bij de arts. Thuis geldt dat de bloeddruk verhoogd is bij een bovendruk hoger dan 135 mmHg. Maar een meting is een momentopname. Een hoge bloeddruk kan pas vastgesteld worden na meerdere metingen gedurende een langere periode. Meet je thuis een verhoogde bloeddruk bij meerdere metingen op verschillende dagen? Bespreek dit dan met de huisarts.

  Voordelen van thuis meten

  Met thuisbloeddrukmetingen kan een arts een goed inzicht krijgen in jouw situatie. Dit komt omdat je zelf vaker de bloeddrukwaarden kunt meten. Bijvoorbeeld op verschillende dagen gedurende een langere periode. En je meet in voor jou zo normaal mogelijke omstandigheden. Vraag de huisarts om advies wanneer en hoe vaak je je bloeddruk moet meten.

  Bloeddruk monitoren

  Overleg met je huisarts of het voor jou zinvol is om thuis je bloeddruk te meten. Houd je meetwaarden bij om ze later te bespreken met je arts.

  Mogelijkheden hiervoor zijn:

  • via de bloeddrukmeter: soms worden je waarden opgeslagen in je bloeddrukmeter of zit er een bloeddrukpas bij om je meetresultaten te noteren
  • maak zelf bloeddrukpas (online of een schriftje)
  • gebruik een website of app om je bloeddruk bij te houden. Let wel goed op wat een bedrijf met je gegevens doet

   

  Let op Meet je de bloeddruk om de werking van bloeddrukverlagende medicijnen te controleren? Pas dan nooit zelf je medicijnen aan. Overleg altijd met je arts.

  Hoe meet je thuis de bloeddruk

  Meet de bloeddruk steeds op dezelfde manier. In het algemeen gelden een aantal regels voor een betrouwbare bloeddrukmeting:

  • zorg ervoor dat je 30 minuten voor de meting:
   • geen inspanning verricht
   • niet rookt
   • geen koffie drinkt 
  • neem minimaal 5 minuten rust voordat je gaat meten
  • meet de bloeddruk zittend in een stoel met je rug tegen de leuning
  • zet beide voeten naast elkaar op de grond. Zorg ervoor dat de benen niet gekruist zijn 
  • zorg ervoor dat de arm waaraan je meet ondersteund is. Leg je onderarm bijvoorbeeld op de leuning van de stoel of op tafel
  • breng de bloeddrukband aan om je arm op de hoogte van je hart
  • meet bij voorkeur aan de niet-dominante arm. Als je rechtshandig bent, dan meet je links, tenzij de arts anders adviseert
  • praat niet tijdens de meting

  Verschil tussen beide armen

  De bloeddruk tussen beide armen kan verschillen. Kleine verschillen komen regelmatig voor en zijn niet erg. Deze verschillen worden meestal veroorzaakt door meetfouten. Om met zekerheid een verschil vast te stellen, moet dit op een aantal momenten zijn gemeten. Heb je steeds een bloeddrukverschil tussen beide armen van meer dan 10 mmHg voor de bovendruk en 5 mmHg voor de onderdruk? Ga dan naar je huisarts.

  Meten bij lymfoedeem

  Soms is het advies niet aan de linker- of rechterarm te meten. Bijvoorbeeld als iemand lymfoedeem in een arm heeft. Borstkankerpatiënten die een okselkliertoilet hebben gehad, wordt soms afgeraden aan de geopereerde arm te meten. Dit om te voorkomen dat lymfoedeem ontstaat.

  Invloed op meting

  Verschillende factoren kunnen de meting beïnvloeden. Denk daaraan voordat je een meting uitvoert. De bloeddruk verandert bijvoorbeeld onder invloed van stress, lichamelijke klachten, sommige medicijnen en voedingsstoffen, genotsmiddelen, orale anticonceptiva, praten en een volle blaas. Ook is het normaal dat de bloeddruk tijdens de dag schommelt. Een verandering in lichaamshouding heeft ook invloed op de bloeddruk. Het is daarom goed om de bloeddruk op verschillende tijdstippen te meten.

  Wat doen als je zelf een hoge bloeddruk meet?

  Is je bloeddruk in rust:

  • boven de 180 mmHg: Dan is het verstandig om direct contact op te nemen met je huisarts.
  • boven de 140 mmHg: Dan is het goed om je bloeddruk de komende maanden nog een paar keer te (laten) meten. Dat geeft een goede indruk of je bloeddruk vaker te hoog is of dat die ene waarde een uitschieter was. Overleg met je huisarts hoe je dit het beste kunt doen en hoe je de waardes bijhoudt.

  Nadelen van thuismeting

  Het kan zijn dat je teveel aandacht aan de thuismeting gaat besteden. Je gaat misschien vaker meten dan afgesproken. Of je ziet op tegen het meten, bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt over je waardes. Thuis de bloeddruk meten is daarom niet voor iedereen geschikt.

  Te vaak meten

  Vaker meten dan wat je met de arts hebt afgesproken is niet zinvol. De arts kan niet meer informatie verzamelen uit de extra waardes die je aanlevert. 

  Heb je de neiging om vaker te meten dan de afspraak is? Vraag dan aan de huisarts of het mogelijk is de waardes vaker te bespreken. Je meet dan niet vaker, maar je bespreekt het meetresultaat vaker. Dat kan meer zekerheid geven. 

  Vaak meten kan ervoor zorgen dat je je elke keer afvraagt of je waarde wel normaal is. Juist die ongerustheid kan angst of stress geven. Angst en stress kunnen weer voor hogere bloeddrukwaardes zorgen.

  Angst voor meten

  Sommige mensen worden wat angstig van de bloeddrukmeting. Vaak ontstaat die angst door onzekerheid. Bijvoorbeeld over wat je moet doen als je een te hoge waarde meet. Zie je telkens op tegen de meting of ben je angstig voor het meten? Neem dan contact op met je huisarts. Samen kun je tot een oplossing komen. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken over wat je moet doen als je een te hoge waarde meet. Als je weet wanneer je actie moet ondernemen, kan dat voor meer rust zorgen.

  Angst of stress voor de meting kan voor hogere waardes zorgen. Merk je dat je stress krijgt of angstig bent voor de meting? Overleg dan met de huisarts. Een thuismeting is dan voor jou misschien niet de beste manier om de bloeddruk te meten.

  Bespreek je waarden

  Wil je iets weten over je bloeddruk, cholesterol, hartslag of BMI?

  • Leg jouw waarden voor aan een voorlichter van de Infolijn via het groene chatbalkje aan de zijkant
  • De chat is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur

  Bloeddrukmeter kopen

  Er zijn verschillende bloeddrukmeters te koop. Niet alle bloeddrukmeters geven een betrouwbaar resultaat. Zorg er daarom voor dat je een betrouwbare bloeddrukmeter koopt.

  Er zijn 2 soorten bloeddrukmeters voor thuisgebruik: pols- en bovenarmmeters. Het advies is om een bovenarmmeter aan te schaffen. Die is minder gevoelig voor fouten. Elke bloeddrukmeter heeft een CE-markering. Dat betekent dat het apparaat getest is op veiligheid. Maar CE is geen keurmerk voor betrouwbaarheid. Betrouwbaarheid wordt getest door Dabl, een organisatie die werkt met internationale protocollen. Op de website van Dabl (Engelstalig) vind je een lijst met testresultaten van de diverse types (devices):

  • groen: recommended (aanbevolen)
  • oranje: questionable (twijfelachtig)
  • rood: not recommended (niet aanbevolen)

  Kies bij voorkeur een bovenarmmeter uit de groene categorie. Niet alle bloeddrukmeters op de Dabl-lijst zijn in Nederland verkrijgbaar.

  Controleer het type bloeddrukmeter

  Betrouwbare bloeddrukmeters zijn onder andere te koop bij de grotere apotheken, thuiszorgwinkels, medische speciaalzaken en in webshops. Deze aanbieders hebben niet alle bloeddrukmeters in het assortiment. Op internet is te vinden waar een bepaald type bloeddrukmeter te koop is. Controleer zelf het type dat je wilt kopen. Kijk of het op de Dabl-lijst staat en of het daar aanbevolen wordt. Bij de grotere apotheken of Thuiszorg- of Welzorgwinkels kun je terecht voor advies. Bijvoorbeeld over de bloeddrukmeter die het meest geschikt voor je is.

  Bloeddrukmeter ijken

  Bij ijken controleer je of de waarden die de bloeddrukmeter weergeeft kloppen. Automatische bloeddrukmeters kunnen niet geijkt worden. Het is wel goed om je bloeddrukmeter mee te nemen naar je huisarts. Samen kijk je of je eigen meter dezelfde waarden geeft als die van de arts. Komt hier een heel andere waarde uit? Laat dan de bloeddrukmeter door de leverancier nakijken.

  Een Tikkie als bedankje

  Heeft de informatie over bloeddruk je geholpen of had je een goed chatgesprek? Steun ons dan met 2 euro via Tikkie.

  > Ja, ik geef 2 euro

  Meer in de Gids Bloeddruk
  • Bloeddrukwaarden

  • Bloeddruk thuis meten

  • Bloeddruk meten bij de arts

  • Bloeddruk goed houden

  ;