Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Verschil hartinfarct, hartstilstand en hartfalen

  'Weer een voetballer overleden door hartfalen.' Lees je dit soort koppen in de krant? Dan gaat het vaak om een hartstilstand en niet om hartfalen. De begrippen hartstilstand, hartinfarct en hartfalen worden vaak door elkaar gehaald. Lees wat de verschillen zijn.

  Hartinfarct of hartaanval

  Bij een hartinfarct of hartaanval raakt een kransslagader van het hart plotseling verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed en zuurstof meer. Bij een hartinfarct ben je bij kennis.

  Herken de signalen 

  De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, kaken, rug en maagstreek. Je kunt hierbij ook zweten, braken of erg misselijk zijn.

  Daarnaast komen er ook minder duidelijke klachten voor bij een hartinfarct, zoals extreme moeheid, kortademigheid of duizeligheid. Deze komen iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 

  Bel 112! Bel 112 als de hartklachten in rust langer dan 5 minuten duren. Ga niet met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Snelle zorg in het ziekenhuis kan de schade beperken.

  > Lees alles over hartinfarct

  Hartstilstand

  Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen. Daardoor krijgen de organen geen bloed en dus ook geen zuurstof meer. Je raakt bewusteloos.

  De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct. Een hartstilstand kan ook komen door andere hartproblemen, zoals een hartspierziekte, hartfalen of hartritmestoornissen.

  Een hartstilstand is een levensbedreigende situatie. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op. Door snel te starten met reanimeren en het toedienen van een schok met een AED vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer. 

  Wat je ziet

  Bij een hartstilstand raak je binnen 10 seconden bewusteloos. Iemand kan er dan wat grauw uitzien. 

  De normale ademhaling stopt. Wel kan iemand nog naar adem happen. Deze zware en luidruchtige ademhaling heet gasping. Het doet een beetje denken aan een vis op het droge. Let op! Dit is dus geen normale ademhaling, bel bij deze signalen 112!


  Onderneem actie! Reageert iemand niet als je aan zijn schouders schudt? Bel dan direct 112. De medewerker van de alarmcentrale vertelt je wat je moet doen.

  > Meer over hartstilstand

  "Mijn buurvrouw startte direct met reanimeren. Dankzij haar leef ik nog."

  Lees mijn verhaal

  Hartfalen

  Een hartinfarct en een hartstilstand zijn acute situaties. Ineens is er iets mis met je hart. Hartfalen is een chronische ziekte. De pompfunctie van het hart werkt niet meer goed. Bij deze ziekte gaat het hart langzaam achteruit. De meest voorkomende oorzaken zijn een doorgemaakt hartinfarct en een langdurige hoge bloeddruk. 

  Herken de signalen

  De 3 meest voorkomende klachten zijn:

  • vermoeidheid
  • kortademigheid
  • vocht vasthouden

  Signalen dat je vocht vasthoudt:

  • dikke enkels en voeten
  • ’s nachts 2 of meer keer moeten plassen
  • opgezette buik en minder eetlust
  • meer dan 2 kg zwaarder worden in 3 dagen tijd

  Tip! Heb je al een tijdje last van vermoeidheid, kortademigheid of denk je dat je vocht vasthoudt? Bespreek dit dan met je huisarts.

  > Meer over hartfalen

  Chatten met een voorlichter

  • Wil je meer weten over een hartinfarct, hartstilstand of hartfalen? Of maak je je zorgen? Chat dan met een voorlichter van de Infolijn via het groene chatbalkje
  • De chat is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur

  Meer lezen

  Bestel het gratis Beroerte-alarmpakket

  Bestel het gratis Beroerte-alarmpakket

  Hartstilstand

  Hartstilstand

  Signalen herkennen

  Signalen herkennen