Hartstichting.nl wordt geladen

Wat is een hartstilstand?


Bij een hartstilstand is er iets mis met het elektrische systeem van het hart. De hartkamers trillen snel en chaotisch. Het hart kan daardoor geen bloed meer rondpompen. Hierdoor staat de bloedsomloop stil. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de rest van het lichaam stopt.

Oorzaken

Ongeveer de helft van de mensen met een hartstilstand wist niet dat er iets mis was met zijn hart. De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct. Er is een kransslagader van het hart verstopt en een deel van het hart krijgt geen bloed meer en sterft af. Het systeem dat zorgt voor een regelmatig hartritme kan dan van slag raken. Dit kan leiden tot gevaarlijke ritmestoornissen.

Een hartstilstand kan ook komen door andere hartproblemen. Bijvoorbeeld door een hartspierziekte, een ontsteking van het hart, hartfalen of (erfelijke) hartritmestoornissen.

Af en toe komt een hartstilstand voor bij een gezond hart. Dan gaat het meestal om een ongeluk, zoals verdrinking, onderkoeling of een elektriciteitsongeval. 

Hartstilstand symptomen

Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Vooral te weinig zuurstof naar de hersenen zorgt snel voor problemen. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op.

Wat je ziet

Bij een hartstilstand raak je binnen 10 seconden bewusteloos. Iemand kan er dan wat grauw uitzien. 

De normale ademhaling stopt. Wel kan iemand nog naar adem happen. Deze zware en luidruchtige ademhaling heet gasping. Het doet een beetje denken aan een vis op het droge. Dit is dus geen normale ademhaling.

Belangrijk

De grootste kans op overleven is als omstanders snel hulp bieden.

 • Bel direct 112
 • Start met reanimeren
 • Dien een schok toe met een AED

Plotse hartdood bij jonge mensen

In de media verschijnen regelmatig berichten dat jonge mensen plotseling overlijden, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Het lijkt vaak voor te komen, maar in werkelijkheid is het erg zeldzaam.

Behandeling in het ziekenhuis

Als de ambulance arriveert, nemen ambulancezorgverleners de reanimatie van omstanders over. De patiënt wordt zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis gebracht.

Nadat de bloedcirculatie is hersteld gaat de behandeling verder. Op de Intensive Care (IC) wordt het lichaam gekoeld. Dit gebeurt om blijvende schade aan het hart, de hersenen en andere organen te voorkomen.

Eerst verlagen de artsen de lichaamstemperatuur langzaam naar een temperatuur tussen de 32 tot 36 graden Celcius. De eerste 24 uur wordt het lichaam op die lage temperatuur gehouden. Na 24 uur wordt de temperatuur langzaam verhoogd. De temperatuur wordt teruggebracht naar de normale lichaamstemperatuur. Dit is ongeveer 37 graden Celcius.

In de dagen daarna krijgt de patiënt diverse controles. Dit is onder andere om te beoordelen of alle reflexen goed werken.

 • Dotteren

  De oorzaak van een hartstilstand is vaak een hartinfarct. Dit komt door een vernauwing in de kransslagader. Het is belangrijk om deze verstopping zo snel mogelijk te behandelen. Soms is hiervoor een dotter- en stentbehandeling nodig.

 • ICD

  Soms is de kans groot op een herhaling van de hartstilstand. Dan kan plaatsing van een ICD nodig zijn. Een ICD geeft een schok af bij levensbedreigende ritmestoornissen. Zo herstelt een ICD het hartritme.

Hartstilstand voorkomen

Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak totaal onverwacht. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om gevaarlijke ritmestoornissen eerder op te sporen en te behandelen. Zo is een hartstilstand in de toekomst te voorkomen. De Hartstichting stimuleert mensen om te leren reanimeren en zich aan te melden als burgerhulpverlener.

reanimatieles

Veelgestelde vragen hartstilstand

 • Wat doe ik als ik niet gereanimeerd wil worden?

  De meeste mensen die een hartstilstand overleven hebben een goede kwaliteit van leven. Toch willen sommige mensen bij een hartstilstand niet gereanimeerd worden. Zij kiezen hier bewust voor. Denk bijvoorbeeld aan mensen op hoge leeftijd of mensen die erg ziek zijn. Met een niet-reanimerenverklaring of -penning kan je deze wens kenbaar maken. 

  Lees alles over niet-reanimeren wens

 • Helpt hoesten bij een hartstilstand?

  Hoesten helpt niet om een hartstilstand te voorkomen. Dit bericht wordt al jaren verspreid, maar is niet waar. Bij een hartstilstand raakt iemand binnen enkele seconden buiten bewustzijn. Bekijk wat je wel kunt doen bij een hartstilstand.

 • Wat is het verschil tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen?

  De termen hartinfarct, hartstilstand en hartfalen worden vaak door elkaar gehaald.

  • Bij een hartinfarct (hartaanval) raakt een kransslagader van het hart verstopt
  • Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen. Het hart pompt geen bloed meer rond door ernstige ritmestoornissen
  • Bij hartfalen is de pompkracht van het hart verminderd

  Lees verder over signalen en hoe je moet handelen

Onderzoek naar hartstilstand

De Hartstichting financiert onderzoek naar hartstilstand. Onderzoek moet het aantal slachtoffers van een hartstilstand verminderen. Ook moet het de overlevingskansen verbeteren. Onderzoek naar betere diagnose van gevaarlijke ritmestoornissen kunnen deze voorkomen voordat ze gebeuren.

Stel je vraag aan onze voorlichters

 • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag