Hartstilstand
Bij een hartstilstand is iemand bewusteloos en ademt niet meer of niet normaal. Het hart pompt geen bloed meer rond. Dit is een levensbedreigende situatie. Lees op deze pagina meer over een hartstilstand.
Wat is een hartstilstand?
Bij een hartstilstand is er iets mis met het elektrische systeem van het hart. De hartkamers trillen snel en chaotisch. Het hart kan daardoor geen bloed meer rondpompen. Hierdoor staat de bloedsomloop stil. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de rest van het lichaam stopt.
Hartstilstand symptomen
Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Vooral te weinig zuurstof naar de hersenen zorgt snel voor problemen. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op.
Wat je ziet
Bij een hartstilstand raak je binnen 10 seconden bewusteloos. Iemand kan er dan wat grauw uitzien.
De normale ademhaling stopt. Wel kan iemand nog naar adem happen. Deze zware en luidruchtige ademhaling heet gasping. Het doet een beetje denken aan een vis op het droge. Dit is dus geen normale ademhaling.
Belangrijk
De grootste kans op overleven is als omstanders snel hulp bieden.
- Bel direct 112
- Start met reanimeren
- Dien - indien nodig - een schok toe met een AED
Heb je even? Leer een leven redden!
Oorzaken
Ongeveer de helft van de mensen met een hartstilstand wist niet dat er iets mis was met zijn hart. Een hartstilstand kan veroorzaakt worden door een hartinfarct. Er is dan een kransslagader van het hart verstopt en een deel van het hart krijgt geen bloed meer en sterft af. Het systeem dat zorgt voor een regelmatig hartritme kan dan van slag raken. Dit kan leiden tot gevaarlijke ritmestoornissen.
Een hartstilstand kan ook komen door andere hartproblemen. Bijvoorbeeld door een hartspierziekte, een ontsteking van het hart, hartfalen of (erfelijke) hartritmestoornissen.
Ook andere ziektes kunnen soms de oorzaak zijn. Of een ongeluk, zoals verdrinking, onderkoeling of een elektriciteitsongeval.
Plotse hartdood bij jonge mensen
In de media verschijnen regelmatig berichten dat jonge mensen plotseling overlijden, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Het lijkt vaak voor te komen, maar in werkelijkheid is het erg zeldzaam.
Behandeling in het ziekenhuis
Als de ambulance arriveert, nemen ambulancezorgverleners de reanimatie van omstanders over. De patiënt wordt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht.
Als de bloedsomloop weer op gang is, worden er maatregelen genomen om schade aan de hersenen en andere organen zoveel mogelijk te voorkomen. Belangrijk daarbij is dat de patiënt niet te warm wordt en geen koorts krijgt.
Een deel van de patiënten is bewusteloos (in coma) en heeft moeite met ademen. Een beademingsmachine neemt het ademen over of ondersteunt de ademhaling als dat nodig is.
Artsen onderzoeken wat de oorzaak is van de hartstilstand. Als de oorzaak een hartinfarct is, probeert men dit te verhelpen met dotteren. Hartritmestoornissen worden behandeld met medicijnen. Soms is onduidelijk wat de oorzaak is.
Het is vaak niet meteen duidelijk of er blijvende hersenschade is en hoe ernstig deze schade is. Als de patiënt in coma is, kan het een tijd (soms een aantal dagen, soms langer) duren voordat er duidelijkheid is. Onderzoek van de hersenen (neurologisch onderzoek) kan nodig zijn.
Hartstilstand voorkomen
Elke dag krijgen ongeveer 47 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak totaal onverwacht. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om gevaarlijke ritmestoornissen eerder op te sporen en te behandelen.
Onderzoek naar hartstilstand
De Hartstichting financiert onderzoek naar hartstilstand. Onderzoek moet het aantal slachtoffers van een hartstilstand verminderen. Ook moet het de overlevingskansen verbeteren. Onderzoek naar betere diagnose van gevaarlijke ritmestoornissen kunnen deze voorkomen voordat ze gebeuren.
Interessant voor jou
Hartstilstand voorspellen én voorkomen
Prof. dr. Arthur Wilde en prof. dr. Marc Vos werken met hun team aan oplossingen om hartstilstanden te voorspellen én voorkomen.Leer reanimeren
Leer wat je moet doen bij een hartstilstand en je kunt levens reddenVerschil hartstilstand, hartfalen en hartinfarct
De begrippen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand worden vaak door elkaar gehaald. Weet jij de verschillen?
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.