> Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Hartstilstand

  Bij een hartstilstand is iemand bewusteloos en ademt niet meer of niet normaal. Het hart pompt geen bloed meer rond. Dit is een levensbedreigende situatie.

  Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Er is vaak iets mis met het elektrische systeem van het hart. De hartkamers trillen snel en chaotisch. Het hart kan daardoor geen bloed meer rondpompen. Hierdoor staat de bloedsomloop stil. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de rest van het lichaam stopt.

  Hartstilstand ontstaat plotseling

  Een hartstilstand overkomt iemand plotseling. Vaak gaan er geen duidelijke signalen aan vooraf. Ongeveer de helft van de slachtoffers wist van tevoren niet dat er iets mis was met het hart. Of dat er (ernstige) vernauwingen in de kransslagaders aanwezig waren.

  Oorzaken hartstilstand

  De meest voorkomende oorzaak is een hartinfarct. Een deel van de hartspier krijgt geen bloed meer. Dit komt door een afsluiting in een kransslagader. Dat deel van de hartspier sterft af. Hierdoor raakt het prikkelgeleidingssysteem ontregeld. Er kunnen gevaarlijke ritmestoornissen ontstaan.

  Een hartstilstand kan ook komen door andere problemen met het hart. Bijvoorbeeld door een hartspierziekte, een ontsteking van het hart, hartfalen of (erfelijke) hartritmestoornissen. Af en toe komt een hartstilstand voor bij een helemaal gezond hart. Dan pompt het hart geen bloed meer rond. Dit kan een gevolg zijn van verdrinking, onderkoeling of een elektriciteitsongeval.

  Symptomen hartstilstand

  Een slachtoffer van een hartstilstand:

  • is bewusteloos en reageert niet op aanspreken of schudden
  • ademt niet of ademt niet normaal

  Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Vooral te weinig zuurstof naar de hersenen zorgt snel voor problemen. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op.

  Let op De grootste kans op overleven is als omstanders snel hulp bieden. Bel direct 112. Start met reanimeren. Dien een schok toe met een AED.

  Sophie

  “Doordat mijn man direct ging reanimeren leef ik nog”

  Lees mijn verhaal

  Behandeling in het ziekenhuis

  Als de ambulance arriveert, nemen ambulancezorgverleners de reanimatie van omstanders over. De patiënt wordt zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis gebracht.

  Nadat de bloedcirculatie is hersteld gaat de behandeling verder. Op de Intensive Care (IC) wordt het lichaam gekoeld. Dit gebeurt om blijvende schade aan het hart, de hersenen en andere organen te voorkomen.

  Eerst verlagen de artsen de lichaamstemperatuur langzaam naar een temperatuur tussen de 32 tot 36 graden Celcius. De eerste 24 uur wordt het lichaam op die lage temperatuur gehouden. Na 24 uur wordt de temperatuur langzaam verhoogd. De temperatuur wordt teruggebracht naar de normale lichaamstemperatuur. Dit is ongeveer 37 graden Celcius.

  In de dagen daarna krijgt de patiënt diverse controles. Dit is onder andere om te beoordelen of alle reflexen goed werken.

  Dotteren

  De oorzaak van een hartstilstand is vaak een hartinfarct. Dit komt door een vernauwing in de kransslagader. Het is belangrijk om deze verstopping zo snel mogelijk te behandelen. Soms is hiervoor een dotter- en stentbehandeling nodig.

  ICD

  Soms is de kans groot op een herhaling van de hartstilstand. Dan kan plaatsing van een ICD nodig zijn. Een ICD geeft een schok af bij levensbedreigende ritmestoornissen. Zo herstelt een ICD het hartritme.

  Hartstilstand voorkomen

  Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak totaal onverwacht. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om gevaarlijke ritmestoornissen eerder op te sporen en te behandelen. Zo is een hartstilstand in de toekomst te voorkomen. De Hartstichting stimuleert mensen om te leren reanimeren en zich aan te melden als burgerhulpverlener.

  Dr. Ruud Koster, cardioloog

  “Bij een hartstilstand op straat is de overlevingskans nu veel groter dan 20 jaar geleden”

  Lees het verhaal

  Veelgestelde vragen hartstilstand

  Wat doe ik als iemand niet gereanimeerd wil worden?

  De meeste mensen die een hartstilstand overleven hebben een goede kwaliteit van leven. Toch willen sommige mensen bij een hartstilstand niet gereanimeerd worden. Zij kiezen hier bewust voor. Denk bijvoorbeeld aan mensen op hoge leeftijd of mensen die erg ziek zijn. Met een niet-reanimerenverklaring of -penning kan iemand deze wens kenbaar maken.

  Helpt hoesten bij een hartstilstand?

  Hoesten helpt niet om een hartstilstand te voorkomen. Dit bericht wordt al jaren verspreid, maar is niet waar. Bij een hartstilstand raakt iemand binnen enkele seconden buiten bewustzijn. Bekijk wat je wel kunt doen bij een hartstilstand.

  Wat is het verschil tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen?

  De termen hartinfarct, hartstilstand en hartfalen worden vaak door elkaar gehaald.

  • Bij een hartinfarct (hartaanval) raakt een kransslagader van het hart verstopt
  • Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen. Het hart pompt geen bloed meer rond door ernstige ritmestoornissen
  • Bij hartfalen is de pompkracht van het hart verminderd

  Onderzoek naar hartstilstand

  De Hartstichting financiert onderzoek naar hartstilstand. Onderzoek moet het aantal slachtoffers van een hartstilstand verminderen. Ook moet het de overlevingskansen verbeteren. Onderzoek naar betere diagnose van gevaarlijke ritmestoornissen kunnen deze voorkomen voordat ze gebeuren.

  Meer over onderzoek

  Downloads

  Vragen over dit onderwerp?

  Mail de Infolijn

  Bel 0900 3000 300 (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 13.00 uur)

  Lees meer over hartstilstand

  Kans op overleven hartstilstand meer dan verdubbeld

  Kans op overleven hartstilstand meer dan verdubbeld

  Onderzoek naar hartstilstand

  Onderzoek naar hartstilstand

  Fabel over hoesten bij hartstilstand en hartinfarct

  Fabel over hoesten bij hartstilstand en hartinfarct