Hartstichting.nl wordt geladen

Hartinfarct

Bij een hartinfarct, ook wel hartaanval genoemd, raakt een kransslagader van het hart plotseling verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed en zuurstof meer. Bij een hartinfarct ben je bij kennis.

Signalen

De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, kaken, rug en maagstreek.

Je kunt hierbij ook zweten, braken of erg misselijk zijn. Daarnaast komen er ook minder duidelijke klachten voor bij een hartinfarct, zoals extreme moeheid, kortademigheid of duizeligheid. Deze komen iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat doen?

Bel 112 als de hartklachten in rust langer dan 5 minuten duren. Aan de telefoon geven ze direct de juiste hulp. Ga niet met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Snelle zorg in de ambulance en in het ziekenhuis kunnen de schade beperken.

Hartstilstand

Een hartstilstand is levensbedreigend. Het hart stopt met kloppen en pompt geen bloed meer rond. Het is in feite een circulatiestilstand. Daardoor krijgen de organen geen bloed en dus ook geen zuurstof meer. Je raakt bewusteloos. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op. De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct. Een hartstilstand kan ook komen door andere hartproblemen.

Signalen

Bij een hartstilstand raak je binnen enkele seconden bewusteloos. De normale ademhaling stopt. Wel kan iemand nog naar adem happen, dit is een zware en luidruchtige ademhaling (gasping). 

Wat doen?

Bel direct 112! Start direct met reanimeren en sluit zo snel mogelijk een AED aan. Doe dit binnen 6 minuten voor de grootste overlevingskans. Alleen reanimatie en inzet van een AED geeft kans op overleving.

Hartfalen

Een hartinfarct en een hartstilstand ontstaan plotseling. Ineens is er iets mis met je hart. Hartfalen is een chronische ziekte. De pompfunctie van het hart werkt niet meer goed. Bij deze ziekte gaat het hart langzaam achteruit. De meest voorkomende oorzaken zijn een eerder hartinfarct en een langdurige hoge bloeddruk. 

Signalen

De 3 meest voorkomende klachten zijn:

  • vermoeidheid
  • kortademigheid
  • vocht vasthouden

Wat doen?

Herken je deze klachten, bespreek ze dan met je huisarts.

Meer weten over de verschillen?

Vraag dan onze gratis factsheet aan. Hierin lees je over de belangrijkste verschillen en symptomen van een hartstilstand, hartinfarct en hartfalen.
Een tablet met een factsheet over het verschil tussen een hartstilstand, hartinfarct en hartfalen

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag