Hartstichting.nl wordt geladen

Eten en drinken

Hartfalenpatiënten krijgen vaak speciale adviezen voor eten en drinken. Te veel zout en vocht kunnen het hart extra belasten. Daarom krijg je bij hartfalen adviezen voor je voeding. Goede voeding is net zo belangrijk als je medicijnen.

  • Adviezen voor minder zout

    Bij hartfalen is het extra belangrijk om zo min mogelijk zout te gebruiken. Zout kan ervoor zorgen dat het lichaam vocht vasthoudt. Hierdoor moet het hart harder werken. En dat wil je bij hartfalen voorkomen. Minder zout vermindert daarom je klachten.

    Het advies voor iedereen is om niet meer dan 6 gram zout per dag te gebruiken. Bij hartfalen krijg je vaak het advies om nog minder te gebruiken. 

  • Adviezen voor minder vocht

    Bij hartfalen pompt het hart minder bloed rond. Je lichaam kan het vocht minder goed afvoeren en het vocht hoopt zich op. Daarom krijg je bij hartfalen soms het advies om minder vocht te gebruiken. Je cardioloog vertelt je hoeveel je mag drinken op een dag. Ook medicijnen en voldoende bewegen kunnen helpen om het overtollige vocht kwijt te raken.

    Tip! Bij het vasthouden van vocht in de buik heb je snel een vol gevoel. Eet daarom meerdere keren per dag kleinere porties.

  • Alcohol

    Voor iedereen geldt het advies om niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken.  Dit advies geldt ook voor patiënten met hartfalen. Wanneer het hartfalen veroorzaakt is door alcoholgebruik, dan is het advies om helemaal geen alcohol meer te gebruiken.

Je gewicht in de gaten houden

Als je vocht vasthoudt, word je zwaarder. Dit is niet altijd duidelijk te merken. Daarom vraagt de hartfalenverpleegkundige je om je elke dag te wegen. Ook vocht in de benen of enkels en toename van benauwdheid wijzen op vocht vasthouden.

Hoe houd ik mijn gewicht in de gaten?

Bij hartfalen krijg je het advies om je gewicht in de gaten te houden. Zo zie je snel of je vocht vasthoudt. Tips voor het wegen: 

  • weeg je elke dag op een vast moment, bij voorkeur 's ochtends na het plassen en voor het ontbijt.
  • weeg je altijd op dezelfde manier en op dezelfde weegschaal.
  • noteer je gewicht in een dagboekje of houd online je waarden bij.

Neemt je gewicht plotseling toe? Bespreek dit dan met je arts of hartfalenverpleegkundige. Ook als je gewicht kwijtraakt zonder duidelijke reden, is het goed om dit met je arts of hartfalenverpleegkundige te bespreken.

Overgewicht

​Overgewicht zorgt voor een extra belasting voor het hart. Als je hartfalen en overgewicht hebt, is het belangrijk om af te vallen. Dit doe je door gezond te eten en genoeg te bewegen. Er zijn apps om je gewicht bij te houden of die je stimuleren om te bewegen. Handig om te gebruiken!

Belangrijk! Neemt bij normaal eten je gewicht in 3 dagen meer dan 2 kilo toe? Dan houd je waarschijnlijk vocht vast. Neem dan contact op met je arts of hartfalenverpleegkundige.

Bewegen en sporten bij hartfalen

Bij hartfalen is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen rust en bewegen. Hoeveel je kunt bewegen hangt af van de ernst van je klachten. Probeer elke dag iets te ondernemen.

  • Per dag bekijken

    Bij hartfalen heb je goede en slechte dagen. Pas je inspanningen daarop aan en probeer uit wat voor jou het beste werkt. Zo ga je niet te snel over je grenzen. Enkele tips voor een goede balans:

    • ontdek wat een goed moment op de dag is om actief te zijn
    • verspreid activiteiten over de dag en neem genoeg pauzes
    • beweeg wat meer als je een goede dag of week hebt
    • beweeg in je eigen tempo
    • stop als het niet goed gaat en ga wat langer door als je je nog prima voelt
  • Kiezen van een sport

    Was je altijd heel sportief en zoek je nu naar nieuwe mogelijkheden om te sporten? Dan kan een verwijzing voor een sportcardioloog zinvol zijn voor een passend beweegadvies.

    Over het algemeen is het goed om een sport te kiezen waarbij je ieder moment het tempo kunt aanpassen, zoals wandelen of fietsen. Als je dit dagelijks 10 minuten tot een half uur doet, verbetert je conditie al flink. Ook zwemmen is een goede vorm van bewegen.

    Spierversterkende oefeningen (krachttraining) kunnen helpen om je fitter te voelen. Doe dit wel met mate. Zwaar gewichtheffen verhoogt tijdelijk de bloeddruk flink, wat niet goed is voor je hart. Vraag bij twijfel advies aan je arts, fysiotherapeut of verpleegkundige.

  • Begeleiding bij bewegen

    Het kan best spannend zijn om weer te gaan bewegen nadat je de diagnose hartfalen hebt gehad. Wat mag ik wel en niet doen en hoe vaak? Hartrevalidatie kan je op weg helpen. Vraag ook naar de mogelijkheden van het onder begeleiding sporten bij het ziekenhuis, sportclub of fitnesscentrum. 

    Wil je na de revalidatie blijven sporten onder deskundige begeleiding? Zoek dan via Harteraad een trainer of een sportclub voor hart- en vaatpatiënten. 

  • Ernstig hartfalen en bewegen

    Bij ernstig hartfalen is dit soms tijdelijk niet mogelijk en moet je rust houden. Als het weer beter gaat, dan is het juist goed om actief te zijn. Zo houd je de conditie op peil. 

Stoppen met roken

Roken en hartfalen gaan niet samen. Door roken kan het bloed minder zuurstof vervoeren. Bij hartfalen heeft het hart al moeite om voldoende bloed rond te pompen. Door te roken belast je het hart nog meer. Roken is bovendien een risicofactor voor het krijgen van een (volgend) hartinfarct. Ook meeroken is schadelijk voor de gezondheid. Zorg daarom voor een rookvrij huis, auto en omgeving.

Gezonde leefstijl volhouden

Het kan best lastig zijn om een gezonde leefstijl vol te houden. Vraag dan om hulp. Je kunt begeleiding krijgen van bijvoorbeeld je hartfalenverpleegkundige, diëtist of fysiotherapeut. Of vraag hulp van mensen om je heen. Zij kunnen je motiveren te bewegen of een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zetten.

Meer over hartfalen?

In onze folder over hartfalen vertellen we je alles wat je moet weten over hartfalen. Bekijk ook de folder met alle feiten en cijfers. Je vraagt de folders gratis aan.
iPad met een foto van een arts die uitleg geeft

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag