In rust ligt de hartslag van een volwassene meestal tussen 60 en 100 slagen per minuut. Je hartslag past zich voortdurend aan. Een hogere hartslag is niet altijd erg. De hartslag verschilt per persoon en is afhankelijk van wat je doet. Als je lichaam meer zuurstof nodig heeft, gaat je hart sneller kloppen.

Hoge hartslag in rust

Soms heb je in rust een hartslag boven de 100 slagen per minuut. Het is geen probleem als dit komt door:

• koorts
  • je ergens over opwinden
  • angst, stress en boosheid

Andere oorzaken voor een hoge hartslag zijn overmatig gebruik van alcohol of drugs, roken en sommige medicijnen. De hoge hartslag gaat meestal vanzelf over zodra deze omstandigheden veranderen.

Tip voor het meten van je hartslag Zoek een rustig moment om je hartslag te meten. Vooral als je merkt dat het bij jou voor stress zorgt. Want dan gaat je hartslag omhoog, en is je meting minder betrouwbaar.

Hoge hartslag bij sporten

Bij inspanning heeft je lichaam meer zuurstof nodig. Dan gaat je hart sneller kloppen. Tijdens het sporten bent kan je hartslag oplopen tot boven de 100 slagen per minuut, soms wel tot 180. Het is wel belangrijk dat je hartslag niet te snel oploopt en ook geleidelijk weer daalt.

Bij een hartslag boven de 200 slagen per minuut kan het hart zich niet helemaal vullen. Het pompt dan minder bloed dan normaal weg per hartslag. Je kunt dan klachten hebben, zoals duizeligheid, maar het is niet direct gevaarlijk.

> Meer over hartslag bij inspanning

Klachten bij hoge hartslag

Klachten die je kunt hebben bij een hoge hartslag zijn:

• hartkloppingen
  • je kunt je minder goed inspannen
  • een licht gevoel in je hoofd of duizeligheid
  • flauwvallen

> Meer over hartkloppingen

Wanneer naar de huisarts?

Maak een afspraak bij de huisarts als je:

• een hoge hartslag hebt in rust zonder duidelijke oorzaak
  • regelmatig merkt dat je hartslag hoog is en dit past niet bij de situatie
  • hartslag bij geringe inspanning al heel snel oploopt

Een hoge hartslag in rust zonder duidelijke oorzaak kan een teken zijn van een hartritmestoornis. Dit kan gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk dat de huisarts onderzoekt wat de oorzaak is, ook als je geen klachten hebt. Hij controleert je hartritme en bepaalt of meer onderzoek of een behandeling nodig is.

> Meer over hartritmestoornissen

Wist je dat? Een hoge hartslag bij angst en boosheid heeft een reden. Zo bereidt je lichaam zich voor om snel te reageren op gevaar.

Tachycardie

De medische term voor een hoge hartslag is tachycardie. De hartslag ligt dan boven de 100 slagen per minuut.

Vragen over je hartslag?

• Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur

Stem op hartstichting.nl

Vond je hier de juiste informatie of heb je een goed chatgesprek gehad? Stem dan op ons als Website van het Jaar. Jouw stem maakt ons werk zichtbaar!

Ja, ik stem
Meer in de Gids Hartritme
  • Lage hartslag

• Hoge hartslag

• Hartkloppingen

• Hartoverslagen

Blijf op de hoogte met elke maand het laatste Hartnieuws in je mailbox.

;