Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Een herseninfarct ontstaat plotseling. Een stolsel sluit een bloedvat in de hersenen af. Een deel van de hersenen krijgt dan geen zuurstof meer. Hierdoor ontstaan uitvalsverschijnselen, meestal aan één kant van het lichaam. Door snel te handelen zijn ernstige gevolgen te voorkomen.

Handig om te weten! 

  • Beroerte is de verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding.
  • Een herseninfarct is iets anders dan een hersenbloeding.
  • Een TIA is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen.

Bij alle 3 de vormen zijn de verschijnselen hetzelfde. 

Hoe ontstaat een herseninfarct?

De (binnen)wand van de bloedvaten is normaal glad, zodat het bloed gemakkelijk door de vaten kan stromen. Deze wand kan beschadigd worden door verschillende oorzaken, zoals een hoge bloeddruk, roken en suikerziekte. Door de beschadiging ontstaat een ontstekingsreactie, waardoor de vaatwand verdikt. Dit ontstekingsproces heet slagaderverkalking. De vernauwingen die tot een herseninfarct veroorzaken kunnen ontstaan in de halssagaders en kleine bloedvaten in de hersenen zelf.

Vernauwingen in de halsslagaders

Een herseninfarct kan ontstaan in de halsslagaders. Dit zijn grote bloedvaten waardoor er bloed naar de hersenen stroomt. In deze bloedvaten kunnen vernauwingen ontstaan. Dit heet slagaderverkalking. Er kunnen zich op die plekken stolsels vormen. Meestal sluit zo'n stolsel de halsslagader niet helemaal af. Het kan wel doorschieten naar de hersenen en daar een kleiner bloedvat verstoppen en zo een herseninfarct veroorzaken. 

Vernauwingen in de kleine bloedvaten 

Ook in de kleine bloedvaten zelf kunnen vernauwingen ontstaan, bijvoorbeeld als je lang een hoge bloeddruk hebt. Door die hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten beschadigen. Hierdoor ontstaat er gemakkelijker slagaderverkalking. Dit kan weer leiden tot een herseninfarct.
 

Overige oorzaken

Stolsel uit het hart

Een bloedvat kan ook afgesloten worden door een stolsel dat in het hart is ontstaan. Zo'n stolsel kan bijvoorbeeld ontstaan door hartproblemen. Er kunnen stolsels ontstaan door onder andere boezemfibrilleren, een kunsthartklep, een kleine opening tussen de boezems (PFO) of een ontsteking aan het hart. Vanuit het hart kan een stolsel doorschieten naar de hersenvaten. Daar kan een bloedvat verstoppen en zo ontstaat er een herseninfarct.

Weinig zuurstof

Een herseninfarct kan soms ontstaan doordat er te weinig bloed naar de hersenen gaat. Dit is zeldzaam, maar kan bijvoorbeeld kort na een hartinfarct voorkomen.

Trombose

Ook zeldzaam is een herseninfarct door trombose in de aderen van de hersenen. Dit heet ook wel sinustrombose. Dit komt vaker voor bij mensen onder de 50 jaar.

Gevolgen

Een herseninfarct heeft blijvende gevolgen. Hoe ernstig die zijn hangt samen met de plek en grootte van het infarct. De meest zichtbare gevolgen zoals verlammingen of niet goed kunnen praten vallen als eerste op. Maar er kunnen ook veranderingen zijn in het denken, doen of gedrag die minder duidelijk zijn in het begin. 

> Meer over de gevolgen en hoe je ermee omgaat

Herken de signalen

De 3 belangrijkste signalen zijn: een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!

Herken de signalen

Mond. Spraak. Arm. Beroerte-alarm. Bel direct 112.

> Herken alle signalen van een beroerte

Diagnose

In het ziekenhuis is vast te stellen of je een herseninfarct, hersenbloeding of TIA hebt met een CT- of MRI-scan van de hersenen. Dat is belangrijk, want een TIA of herseninfarct wordt anders behandeld dan een bloeding. 

> Meer over diagnose

Behandeling

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na een herseninfarct te starten met een goede behandeling.
De doorbloeding in de hersenen moet zo snel mogelijk hersteld worden. Dit kan door het stolsel in het hersenvat op te lossen of te verwijderen. Dit vermindert de schade.

Na een herseninfarct zijn medicijnen nodig om een nieuw infarct te voorkomen. Door revalidatie te volgen werk je aan je herstel. Als het herseninfarct ontstaan is vanuit het hart word je doorverwezen naar een cardioloog.

> Meer over behandeling en herstel
 

Na een herseninfarct


Stel je vraag over beroerte

  • Chat op deze pagina met een voorlichter 
  • ​Bel 0900 3000 300 (werkdagen 9 tot 13 uur)