Hartstichting.nl wordt geladen

Grootte van het aneurysma

Hoe groter een aneurysma is, hoe verder het bloedvat wordt uitgerekt. De vaatwand wordt dan steeds dunner en de kans op scheuren neemt toe. Als het aneurysma in de buikaorta te groot wordt, is de kans op scheuren te groot en is een operatie nodig.

De kans dat een klein aneurysma scheurt is erg klein. De kans dat een aneurysma van 3 cm binnen een jaar scheurt is ongeveer 1 op 2000 (0,005%) voor mannen en 1 op de 500 (0,02%) voor vrouwen. 

De kans dat een aneurysma van 5 cm binnen een jaar scheurt is ongeveer 1 op 150 (0,66%) voor mannen en 1 op de 30 (3,3%) voor vrouwen.

De kans dat een aneurysma van meer dan 5,5 cm binnen een jaar scheurt is ongeveer 3 tot 10% en hoger bij hele grote aneurysma’s. Elk jaar neemt de kans dat het aneurysma scheurt verder toe.

Verschil mannen en vrouwen

  • Bij vrouwen scheurt een aneurysma sneller.
  • De scheurkans is 4x zo groot voor vrouwen als mannen bij dezelfde grootte aneurysma.
  • Bij vrouwen is opereren daarom eerder nodig.

Groeisnelheid van het aneurysma

Als een aneurysma snel groeit, kan de arts beslissen om eerder te opereren. Een aneurysma in de buikaorta groeit snel als het meer dan 10 millimeter per jaar groeit. Grote aneurysma's groeien sneller dan kleinere. Ook is de groeisnelheid afhankelijk van je genen en of je rookt.

Afwachten of opereren?

Een arts zal door regelmatig onderzoek controleren of en hoe snel een aneurysma groeit. Dit gebeurt meestal met een echo. De arts bepaalt welke behandeling nodig is.

Klachten gescheurd aneurysma

Als een aneurysma scheurt krijg je hevige pijn in de buik en rug. Bel direct 112 zodra je heftige pijn in de buik en onderrug voelt. Vertel dat je een aneurysma van de buikaorta hebt. Wacht niet tot de pijn overgaat. 

Verklein de kans op scheuren

Roken en een hoge bloeddruk vergroten de kans op scheuren. Kom in actie om de groei van het aneurysma en de kans op scheuren te verkleinen.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag.