Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Hart- en herseninfarcten voorkomen: kijk mee met onze onderzoekers

Johan Kuiper, Esther Lutgens en Ilze Bot zijn onderzoeksleiders in een groot netwerk van wetenschappers. Ze hebben één gezamenlijke droom: niemand wordt meer overvallen door een hart- of herseninfarct. Neem een kijkje in het lab en maak kennis met het dagelijkse werk van deze gedreven onderzoekers.

Een hart- of herseninfarct lijkt vaak uit het niets te ontstaan. Maar er gaat een jarenlang, sluipend proces van slagaderverkalking aan vooraf. Na een infarct zijn het hart of de hersenen vaak blijvend beschadigd. Dus zoeken wetenschappers naar nieuwe manieren om infarcten te voorkomen.

Welkom in ons lab

Levenswerk

De puzzel oplossen rond slagaderverkalking. Dat is het levenswerk van een grote groep onderzoekers. Ze werken samen in Genius, een groot project gesteund door de Hartstichting.

Immuunsysteem onderzoeken

Johan, Esther, Ilze doen samen met veel collega's onderzoek naar slagaderverkalking. Hoe ontstaan die ophopingen van vet en ontstekingscellen in onze bloedvaten precies? Veel onderzoek richt zich op het afweersysteem. Dit systeem beschermt je normaal tegen virussen en bacteriën, en is ook nodig voor je afweer tegen slagaderverkalking. Maar de afweerreactie kan ontsporen, waardoor juist eerder een hart- of herseninfarct ontstaat.

Op zoek naar een nieuw medicijn of vaccin

Er is nog heel veel onderzoek nodig om slagaderverkalking en het immuunsysteem beter te begrijpen. In het hele land werken onderzoekers aan nieuwe middelen om hart- en herseninfarcten te voorkomen. Dit kan een test zijn die op tijd aangeeft dat een infarct op komst is, of een nieuw medicijn of vaccin.  

Een gift vanuit je hart

Help jij het onderzoek van Johan, Esther en Ilze een stap vooruit? Iedere bijdrage helpt om hart- en herseninfarcten te voorkomen. 

Maak kennis met het team

Zo werkt Esther voor jouw hart

Zo werkt Esther voor jouw hart

Zo werkt Ilze voor jouw hart

Zo werkt Ilze voor jouw hart

Zo werkt Johan voor jouw hart

Zo werkt Johan voor jouw hart