Hartstichting.nl wordt geladen

Hoe het begon

“Al sinds de oprichting van GOED steunen wij goede doelen die bij ons passen”, vertelt Faye. “Dat doen we vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Rond ons tienjarig jubileum kwamen we in contact met Tessa, jullie contactpersoon voor Hart voor de Zaak. Zij heeft ons uitgelegd wat het programma inhoudt en waaraan het bijdraagt. De missie van de Hartstichting ‘Iedereen een gezond hart’ past heel goed bij wie we zijn en wat we doen. Gezondheid zit zo in ons DNA verweven, het zit zelfs in onze bedrijfsnaam.”

Belangenmodel

“Wij begeleiden medewerkers die zijn uitgevallen terug naar werk. We kijken dan breed naar iemands situatie. Hoe komt het dat iemand is uitgevallen? Vragen als ‘Hoe zie je je terugkeer?’, ‘In hoeverre vind jij je werk nog leuk?’ en ook ‘Hoe zie je jezelf over vijf jaar in het bedrijf zitten?’ komen aan de orde. Voor ons is niet de terugkeer naar het huidige werk per se het uitgangspunt, maar de terugkeer überhaupt naar werk. Wij werken daarbij volgens het ‘belangenmodel’. Want een medewerker wil een fijne baan en zekerheid over inkomsten en een werkgever wil betrokken en gemotiveerde medewerkers.”

Voordelen van het partnership

  • Kies elk jaar uit tools voor je bedrijf, zoals een AED, reanimatiecursus of bloeddrukmeters
  • Korting op de Persoonlijke Gezondheidscheck 
  • Een vitaliteitspakket voor werknemers
  • Goed werkgeverschap en trotse en vitale werknemers
  • Tonen van maatschappelijke betrokkenheid

Vanuit je hart werken

“Precies, vult Jacco aan, we komen regelmatig mensen tegen bij wie het kaarsje is opgebrand. Brandt het vlammetje ergens nog of is het echt uit? Want dan moet je misschien iets anders gaan doen. Je hart volgen, je passie achterna.

Jacco van GOED B.V. zit achter zijn laptop terwijl hij telefoneert.

Als je uitvalt, wil dit niet zeggen dat je geen grip hebt op je re-integratie. Je kunt nog steeds de regie over je leven pakken. Wij helpen daarbij. Niet door het op te lossen of mensen beter te maken, maar door ze ‘aan te zetten’. We laten hen nadenken over de mogelijkheden die ze hebben. We zijn ervan overtuigd dat als je vanuit je hart werkt en doet wat je leuk vindt, dit tot de beste resultaten leidt. En dat mensen het ‘t langst volhouden.”

Balans

Zelf zitten deze 2 goed op hun plek. Faye werkt inmiddels 6 jaar bij GOED en Jacco nu bijna anderhalf jaar. Sinds corona is hybride werken in bijna alle bedrijven ingevoerd. Bij GOED werkten ze altijd al zo. Collega's werken bij de klant, vanuit huis of op kantoor in Schiphol-Rijk. 

“Dat is zo fijn, het kan allemaal”, legt Faye uit. “Dat stukje eigen verantwoordelijkheid vinden we heel belangrijk. Iedereen kan hier zelf bepalen hoe laat hij s ’morgens wil beginnen. Wil je eerst een uurtje sporten en je computer om 09.00 uur opstarten? Of start je liever om 07.00 uur en neem je rond 10.00 uur een break? Als je een goede balans kunt vinden tussen werk en privé, draagt dat bij aan je gezondheid.”

Een AED voor het hele pand

Jacco vervolgt: “De mogelijkheden binnen Hart voor de Zaak spreken ons erg aan. Zo zitten wij hier in een pand met meerdere huurders, er werken veel mensen. Maar er was nog geen AED. Dat vinden we wel belangrijk, dus in het eerste jaar van ons partnership hebben we die aangevraagd. Hij hangt bij ons op de verdieping, maar is beschikbaar voor het hele pand. En hij is aangemeld bij het landelijk oproepsysteem HartslagNu.”

Fay van GOED B.V. staat bij de AED op kantoor.

Cursus met collega's

“Helaas kon de reanimatietraining met het personeel toen niet doorgaan door corona. Die hebben we afgelopen voorjaar alsnog gedaan. Met zo’n 25 collega’s, hier in het pand. Iedereen volgde de basiscursus, al had een enkeling wel eens eerder een cursus gevolgd. Het was een supernuttige middag. En best wel emotioneel ook. Er zijn collega’s die al eens iets hebben meegemaakt op dit gebied en zij deelden hun verhaal.”

“De collega’s waren enthousiast”, gaat Faye verder. “Zij vinden het belangrijk om te weten hoe ze een hartstilstand kunnen herkennen en wat er dan gebeurt en welke stappen ze zelf kunnen nemen. Het is goed om het een keer geoefend te hebben, te weten hoe het voelt. Voor mijzelf was het een herhaling, dus ik herkende veel dingen, maar er waren toch ook weer dingen veranderd. Het feit dat er nu bij een melding direct burgerhulpverleners op af worden gestuurd, vind ik een geweldige ontwikkeling, dat was een aantal jaren geleden nog niet zo.”

Levens redden in en rond jouw bedrijf

Als Hart voor de Zaak partner kun je kiezen om te investeren in een hartveiliger bedrijf:

  • Een AED aan jouw bedrijfspand.
  • Deze meld je aan bij het oproepsysteem HartslagNu.
  • Een reanimatie- en AED-training voor 6 personen.

Ervaring

“Ik vind het mooi dat er meerdere rollen zijn en dat iedereen wel iets kan doen”, vult Jacco aan. “Je doet het echt samen. Een paar collega’s hebben zich na de cursus aangemeld als burgerhulpverlener bij het oproepsysteem HartslagNu. Bij ons is de reanimatiecursus een onderdeel in het pakket voor Bedrijfshulpverleners. Er zitten verder onderdelen in als brandveiligheid en EHBO. De reanimatiecursus werd gegeven door een reanimatiepartner van de Hartstichting uit de Zaanstreek, enthousiaste lui, die goed pasten bij onze groep”.

Faye: “Ik had pas nog zo’n rare situatie. Het betrof geen hartstilstand, maar in overleg met 112 moest ik toch een AED gaan halen. Eigenlijk is dat goed om een keer te doen. Want de eerste keer dat je zo’n kast opent, denk je ‘Oh wacht even, daar staat een code, kan ik ‘m nou gewoon openen, gaat er een alarm af?’ Het is best wel spannend. Dus goed als je dat een keer hebt ervaren.”

Behalve de AED en de reanimatiecursus is een gezonde leefstijl ook een belangrijk thema binnen het bedrijf.

Gezonde leefstijl

Jacco: “Het belang van gezondheid en een gezonde leefstijl past ook heel erg bij onze visie. Zo zijn wij partner/arbodienst van PSV en sponsoren we het vrouwenteam. Laatst hadden we daar nog een clinic met ons bedrijf. Superleuk om met elkaar actief bezig te zijn, een potje te voetballen. Verder is het vooral ieders eigen verantwoordelijkheid, we bewegen niet collectief, maar de meesten zijn behoorlijk sportief. Vorig jaar oktober hebben een paar collega’s meegedaan met de Hartstocht.”

Faye: “Het allerbelangrijkst blijft toch die goede privé-werk balans en de voldoening die je uit je bezigheden haalt. Waarvoor zet jij elke ochtend vroeg je wekker, waar word je blij van? Voor ons als medewerkers is het een wisselwerking. Als je dagelijks bezig bent met de gezondheid van anderen, zie je wat voor impact het heeft als je niet goed in je vel zit. Dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Andersom stralen onze positieve ervaringen weer af op onze klanten.” 

Bij de Hartstichting streven we naar een gezond hart voor iedereen. Dit is onze missie. Maar dit kunnen wij niet alleen! Enkel met de hulp van donateurs en bedrijven kunnen wij werken aan oplossingen. Word daarom Hart voor de Zaak partner.

Word ook Hart voor de Zaak-partner

Heb jij ook hart voor je werknemers? Ontdek wat dit partnership je als bedrijf oplevert en meld je aan.
Jacco en Fay vormen een hartje met hun handen.