Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Het aanpassen van je leefstijl is altijd nodig. Soms is dat niet voldoende om de bloeddruk te verlagen of is je persoonlijke risico op hart- en vaatziekten verhoogd. Dan kan de arts je naast leefstijladviezen ook medicijnen voorschrijven om de bloeddruk te verlagen.

Wanneer medicijnen?

Je arts beoordeelt de gemeten waarden. Als je bovendruk 180 mmHg of hoger is, krijg je vrijwel altijd medicijnen.

Bij een bloeddruk tussen de 140 en 180 mmHg krijg je niet altijd medicijnen. Je huisarts wil dan eerst weten wat jouw risico op hart- en vaatziekten is:

  • bij een hoog of zeer hoog risico zijn vaak medicijnen nodig
  • bij een laag risico is het aanpassen van leefstijl meestal voldoende

Je risico is hoog als je al een hart- of vaatziekte of bijvoorbeeld diabetes hebt. Ook andere risicofactoren zoals roken, hoog cholesterol of overgewicht spelen een rol. Daarnaast tellen je leeftijd, geslacht en hart- en vaatziekten in de familie mee. De huisarts kijkt dus naar het totaalplaatje.


Goed om te weten! Het aanpassen van je leefstijl is altijd nodig. Ook als je medicijnen slikt.

Soorten medicijnen

Je (huis)arts bepaalt in overleg met jou welke medicijnen je krijgt voor de hoge bloeddruk. Er zijn verschillende soorten medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Vaak krijg je meer dan één soort voorgeschreven. Dat werkt vaak beter en je hebt minder kans op bijwerkingen.

Plaspillen

Plaspillen (diuretica) zorgen ervoor dat je nieren meer urine produceren. Je gaat meer plassen. Hierdoor neemt de druk op de bloedvaten af en daalt je bloeddruk.

Bètablokkers

Deze medicijnen zorgen ervoor dat je hart wat minder hard hoeft te werken. Je hart verbruikt minder zuurstof en je hartritme gaat omlaag. Hierdoor staat er minder druk op je bloedvaten en daalt dus de bloeddruk.

ACE-remmers en angiotensine-receptor-blokkers (ARB's)

Deze 2 soorten medicijnen werken ongeveer hetzelfde. Ze spelen in op de samenhang tussen hart, vaatwand en nierfunctie. Het effect is dat de bloedvaten verwijden. Hierdoor daalt de bloeddruk.

Calciumantagonisten

Deze medicijnen zorgen voor vaatverwijding en maken dat het hart minder hard hoeft te werken. Hierdoor daalt de bloeddruk.

> Meer over bloeddruk meten bij de arts

Streefwaarden

Als je medicijnen gebruikt voor je bloeddruk, vertelt de arts wat voor jou de beste bloeddruk is. Een bovendruk van 130 kan dan bijvoorbeeld al goed zijn. In de eerste tijd kom je regelmatig op de huisartsenpraktijk voor controle. Is je bloeddruk goed? Dan hoef je nog maar 1 keer per jaar op controle.

Overleg met je arts of het nodig is om je bloeddruk thuis te meten. Om zelf in de gaten te houden of de medicijnen goed werken en een gezonde leefstijl helpt, is 1 keer per maand thuis meten vaak voldoende. 

> Meer over bloeddruk thuis meten

Hoe lang medicijnen gebruiken?

Als je medicijnen krijgt om je bloeddruk te verlagen, dan moet je die vaak de rest van je leven gebruiken. Alleen je arts kan beoordelen of je minder medicijnen nodig hebt of dat je mag stoppen. 

Let op! Stop nooit zelf met medicijnen. Overleg ook altijd met je arts als je denkt dat je bijwerkingen hebt. Soms is dan een ander medicijn of een andere dosering nodig.

Leefstijl aanpassen

Als je bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt, krijg je altijd het advies om gezond te leven. De combinatie van medicijnen en aanpassen van je leefstijl geeft het beste effect. 

Elke maand tips voor gezond leven?

Houd je bloeddruk gezond. Met onze tips voor gezond leven en met lekkere recepten gaat dit lukken! Ontvang ze elke maand in je mailbox. 

Nu aanmelden

Vragen over bloeddruk?

  • Chat op deze pagina met een voorlichter
  • Bel 0900 3000 300 (werkdagen 9 tot 13 uur)
Meer in de Gids Bloeddruk
  • Bloeddruk verlagen

  • Medicijnen bij hoge bloeddruk

;