Een lage bloeddruk is meestal onschuldig. We spreken van een lage bloeddruk als die zó laag is dat je er klachten van hebt. Hiervoor is geen vaste waarde. Het verschilt per persoon wanneer er klachten optreden.

Klachten bij een lage bloeddruk

Soms is de bloeddruk zo laag dat een deel van je lichaam te weinig bloed en zuurstof krijgt. Je hersenen merken dit meestal als eerste. Je kunt dan klachten krijgen, zoals:

• duizeligheid
  • ​licht in het hoofd
  • flauwvallen

Oorzaken lage bloeddruk

Meestal is de oorzaak van een lage bloeddruk niet bekend. Als je rustig in bed ligt is de bloeddruk lager dan bij inspanning. Dat is normaal.

Veranderen van houding

Als je ligt en dan ineens opstaat, gaat je bloed van je buik naar je benen. Het hart pompt minder bloed rond en vult zich minder goed. Je bloeddruk daalt. Je lichaam reageert door het vernauwen van de bloedvaten. Je wordt duizelig of ziet zwart voor de ogen. Je hart gaat sneller kloppen. Je bloeddruk herstelt zich binnen enkele seconden weer. Ouderen hebben hier vaker last van.

Warm weer

Bij warm weer gaan je bloedvaten verder openstaan. Dit kan voor een lagere bloeddruk zorgen. Ook hier hebben ouderen vaker last van.

Lage bloeddruk bij ziekte

Een lage bloeddruk komt vaker voor als je ziek bent, bijvoorbeeld bij:

• vochtverlies door diarree of overgeven
  • een periode van koorts
  • aandoeningen die de pompkracht van het hart verminderen
  • aandoeningen aan de hersenen
  • het gebruik van bepaalde medicijnen

Je bloeddruk kan ook plotseling ernstig dalen. Dit komt bijvoorbeeld door hevig bloedverlies of bloedvergiftiging.

Wanneer naar de huisarts?

Als je vaak flauwvalt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan beoordelen of verder onderzoek nodig is. De lage bloeddruk kan ook komen door bepaalde medicijnen. De dosering kan dan in overleg met de huisarts eventueel worden aangepast.

Bij een lage bloeddruk is meestal geen behandeling nodig. De klachten kunnen wel vervelend zijn. Vaak is leren omgaan met de klachten het belangrijkste.

Tips bij lage bloeddruk

Weet je dat je bloeddruk soms aan de lage kant is? Lees de tips om klachten te voorkomen of verminderen.

Duizeligheid en flauwvallen voorkomen

Voel je duizelingen opkomen, span dan je been-, bil- en buikspieren aan. Of maak passen op de plaats. Dit verhoogt de bloeddruk. Als je voelt dat je gaat flauwvallen, ga dan zitten en leg je hoofd tussen je knieën. Het bloed stroomt dan makkelijker naar de hersenen.

Opletten bij (te) snel opstaan

Merk je dat je licht in het hoofd wordt als je snel opstaat? Neem dan de tijd om rustig op te staan of overeind te komen.

Genoeg drinken

Als je veel vocht verliest, kan je bloeddruk dalen. Drink voldoende als je veel zweet tijdens het sporten of bij warm weer. Ook bij diarree of overgeven raak je vocht kwijt. Let er ook dan op dat je genoeg drinkt.

Gratis tips voor jouw bloeddruk

Is je bloeddruk aan de lage kant? Mail je waarden en ontvang persoonlijke tips en gezonde recepten voor een gezonde bloeddruk.

Ja, mail mij de tips

Fabel! Extra zout of drop verhoogt je bloeddruk

Het is geen goed idee om extra zout of drop te eten bij een lage bloeddruk. Dit is niet goed voor je nieren en bijnieren. Ben je vaak duizelig? Gebruik dan een normale hoeveelheid zout. Dit is maximaal 6 gram per dag.

Vragen over bloeddruk?

• Chat op deze pagina met een voorlichter
  • Bel 0900 3000 300 (werkdagen 9 tot 13 uur)
Meer in de Gids Bloeddruk