Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Vragen over vaccinatie en corona

Laatste update: 13 januari 2021
Vragen over vaccinatie en corona

Vragen over vaccinatie en corona

Op 6 januari is de overheid gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Veel hart- en vaatpatiënten vragen zich af wat dit voor hen betekent. 

Huisarts David Smeekes geeft in deze video antwoord op de meestgestelde vragen. De video is op 13 januari opgenomen. Op deze pagina vind je steeds de meest actuele informatie.

Hartstichting: vaccineren is waardevol

De Hartstichting vindt vaccinatie tegen het coronavirus waardevol. Het vaccin beschermt jezelf, maar waarschijnlijk ook je familie, vrienden, collega’s en kwetsbare mensen om je heen. Voor ouderen en hart- en vaatpatiënten is de extra bescherming van een vaccin erg belangrijk. Zij hebben meer risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus.

Daarnaast staat de gewone zorg onder druk. Door vaccinatie neemt die druk waarschijnlijk af. Dan kunnen de meeste behandelingen voor hart- en vaatpatiënten weer doorgaan. 

De Hartstichting vindt dat hart- en vaatpatiënten prioriteit moeten krijgen bij het vaccineren. Dit sluit ook aan bij het advies van de Gezondheidsraad om kwetsbare groep als eerste te vaccineren.
 

Veelgestelde vragen

Is het vaccin veilig voor hart- en vaatpatiënten?

Ja, het vaccin is veilig. De vaccins die nu worden gebruikt (Pfizer en Moderna) zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Elk goedgekeurd vaccin is op tienduizenden mensen getest, waaronder ook ouderen en hart- en vaatpatiënten. Ook voor hen bleek het vaccin veilig te zijn en goed te werken.

Sterker nog: juist voor hen is de extra bescherming van een vaccin erg belangrijk, omdat zij meer kans hebben om ernstig ziek te worden van het coronavirus.

Extra aandacht is nodig voor mensen met een donorhart. De Nederlandse Transplantatie Stichting adviseert mensen met een donorhart om zich te laten vaccineren. Zij zijn een kwetsbare groep voor het coronavirus. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie bij hen tot extra problemen leidt. Wel is het goed om met de arts te overleggen en ook de timing te bespreken.

Wanneer kom ik als hartpatiënt aan de beurt?

De vaccinaties starten bij mensen die het meest kwetsbaar zijn en hun zorgverleners. In februari en maart krijgen waarschijnlijk veel hart- en vaatpatiënten een oproep vanwege hun leeftijd en/of aandoening. Het vaccinatie-schema van de overheid ziet er in grote lijnen zo uit:

Periode Wie 
Januari
 • Bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling
 • Zorgmedewerkers acute zorg ziekenhuizen (IC en kliniek, ambulance, spoedeisende hulp)
 • Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning
Februari
 • Mensen die in een GGZ-instelling verblijven en hun zorgmedewerkers
 • Mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar – van oud naar jong.
 • Niet mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar – van oud naar jong.
 • Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie.
April
 • Overige zorgverleners
Mei 
 • Mensen van 18-60 jaar (zonder medische indicatie) – van oud naar jong.


Uitgebreide en actuele info vind je op rijksoverheid.nl: vaccinatiestrategie Flowchart

Hoe gaat de vaccinatie in zijn werk?

Voor de vaccinatie

 • Je ontvangt een uitnodiging per brief.
 • Je beslist zelf of je een afspraak maakt: het coronavaccin is vrijwillig en niet verplicht.
 • Maak een nieuwe afspraak als je ernstig ziek bent, hoge koorts hebt of als je klachten hebt die kunnen wijzen op het coronavirus.

Het vaccineren

 • Er zijn nu 2 vaccins* die ingezet worden: BioNTech/Pfizer en Moderna.
 • Het vaccin wordt toegediend via een prik in de bovenarm.
 • Voor het vaccin van Pfizer geldt:
  • je krijgt 2 prikken
  • de tweede prik is na 6 weken
  • 7 dagen na de tweede prik ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus**
 • Voor het vaccin van Moderna geldt:
  • je krijgt 2 prikken
  • de tweede prik is na 4 weken
  • 14 dagen na de tweede prik ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus

*In de loop van het jaar komen er nog een aantal andere vaccins op de markt van andere fabrikanten. Het Oxford-vaccin van AstraZeneca wordt als eerste verwacht.

**Uit recent laboratorium onderzoek van Pfizer blijkt dat het vaccin ook bescherming biedt tegen de Britse variant. Het lijkt daarmee waarschijnlijk dat ook de andere mRNA vaccins bescherming bieden tegen deze variant.

Wat doet het vaccin in je lichaam?

Een vaccin bootst een besmetting na zonder dat je de ziekte krijgt. Zo leert het afweersysteem wat het moet doen als je na de vaccinatie het virus krijgt. Zo wordt voorkomen dat je ziek wordt door het coronavirus.

Er zijn 2 soorten vaccins: mRNA-vaccins en vectorvaccins. Ze werken allebei net iets anders. 

mRNA-vaccins

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Ze geven je lichaam uitleg over het maken van spike-eiwitten. Spike-eiwitten zijn de stekels die op de buitenkant van het coronavirus zitten. Je lichaam herkent die spike-eiwitten als indringers die je ziek kunnen maken. Je lichaam gaat daarom antistoffen aanmaken, die je beschermen tegen de indringers.

Wanneer je na de vaccinatie besmet raakt met het coronavirus, weet je lichaam wat het moet doen. Het maakt gelijk antistoffen aan. Zo is de kans kleiner dat je ziek wordt wanneer je het coronavirus krijgt. Een RNA-vaccin brengt geen veranderingen aan in je genen.

Vectorvaccins

Er zijn ook vectorvaccins, zoals het vaccin van AstraZeneca. Bij een vectorvaccin wordt een onschuldig virus gebruikt. Zoals een verkoudheidsvirus. Dit virus wordt in een laboratorium zo verbouwd dat het op het coronavirus lijkt. Zo werkt het als vaccin tegen corona.

Als je het aangepaste virus krijgt reageert je lichaam weer door het maken van antistoffen. De antistoffen beschermen je tegen het coronavirus. Zo is de kans kleiner dat je ziek wordt wanneer je het coronavirus krijgt. 

Hoe effectief is het vaccin?

Uit de onderzoeken blijkt dat de vaccins effectief werken. Ze verlagen de kans op covid-19 met zo'n 95%. Van iedere 100 mensen die zonder het vaccin corona zouden krijgen, krijgen na vaccinatie nog maar 5 mensen corona. 

Het is nog niet duidelijk of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden naar anderen. Voor de zekerheid gelden daarom voor mensen die het vaccin al hebben gehad voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die het vaccin niet hebben gehad.

Welke bijwerkingen kan het vaccin geven?

Het vaccin zet het afweersysteem aan het werk. Dit kan bijwerkingen geven. Meestal zijn ze na 1 tot 3 dagen weer over.

Net zoals bij andere vaccins kun je bijwerkingen krijgen. Dat komt omdat het vaccin je afweersysteem aan het werk zet. De bijwerkingen zijn meestal na 1-3 dagen weer over. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • pijn op de prikplaats
 • ​hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • spierpijn
 • koorts
 • misselijkheid en overgeven

Bij hart- en vaatpatiënten worden geen andere bijwerkingen verwacht. Bijwerkingen van vaccins zijn in de testfase naar voren gekomen. Ook na goedkeuring wordt goed in de gaten gehouden welke bijwerkingen optreden. 

Allergische reactie

Er zijn allergische reacties mogelijk op het vaccin. Daarom is er altijd medisch toezicht bij de vaccinatie. Als je eerder een ernstige allergische reactie hebt gehad op een stofje in het vaccin, word je niet gevaccineerd. 

Minder goede afweer

Heb je een sterk vermindere afweer? Overleg met je arts of je het vaccin mag krijgen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij ziekte of omdat je medicijnen gebruikt die de afweer onderdrukken.

Zwanger

Ben je zwanger? Het is nog niet voldoende bekend of dit vaccin dan veilig is voor de ongeboren baby. Advies RIVM: stel de vaccinatie uit tot na de zwangerschap.

Welk vaccin is het beste voor hart- en vaatpatiënten?  

De vaccins die nu worden gebruikt zijn die van BioNTech/Pfizer en Moderna. Ze werken beiden op dezelfde manier en zijn effectief en veilig. Ook de bijwerkingen zijn vergelijkbaar.

Beide vaccins zijn geschikt voor hart- en vaatpatiënten. Ze zijn getest op een grote groep mensen, waaronder ouderen en mensen met hart- en vaatziekten.

Kun je gevaccineerd worden als je bloedverdunners gebruikt?

Ja, ook als je bloedverdunners gebruikt kun je in de meeste gevallen het vaccin krijgen. Bij het maken van de afspraak is het belangrijk om aan te geven dat je bloedverdunners gebruikt en welke soort.

Je hebt bij gebruik van bloedverdunners iets meer kans op een bloeding op de prikplek. Daarom moet de prikplek na afloop 2 minuten stevig worden dichtgedrukt. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die acetylsalicylzuur of clopidogrel (Plavix)) slikken. 

Er zijn extra adviezen bij gebruik van:

 • Vitamine-K antagonisten (acenocoumarol en fenprocoumon/Marcoumar): INR-waarde moet stabiel zijn. Overleg met je arts of trombosedienst als de INR wisselend is. 
 • DOAC (zoals rivaroxaban of edoxaban): De vaccinatie kan het beste plaats vinden vlak voordat je de volgende dosis moet nemen. Lukt dit niet? Wacht dan minimaal 4 uur na de laatste dosis met de vaccinatie. Als je naast een DOAC nog een ander antistollingsmiddel gebruikt, overleg dan met je arts. 

Stollingstoornissen

Overleg met de behandelend specialist bij: 
 • Aangeboren stollingsstoornis; hemofilie, Z van Von Willebrand
 • Trombopathie of trombopenie (aantal < 50 x 109/l)

Bij Factor-V-Leiden kun je gewoon gevaccineerd worden. 

Lees de uitgebreide informatie op de website van het RIVM 

Is vaccinatie zinvol als je al corona hebt gehad?

Als je corona hebt gehad heeft je lichaam als het goed is al afweerstoffen tegen het virus aangemaakt. Het is nog niet duidelijk hoe lang dit bescherming geeft tegen een nieuwe besmetting. Het hangt er ook vanaf hoe ziek je bent geweest. Op dit moment is het advies om de vaccinatie gewoon te halen.

Kun je zelf kiezen welk vaccin je krijgt?

Nee, je kunt zelf niet kiezen welk vaccin je krijgt. Beide vaccins zijn op grote groepen mensen getest en ze zijn allebei veilig en effectief

Bij de verdeling van de vaccins is goed gekeken welk vaccin het meest geschikt is voor welke groepen mensen. Daarnaast speelt ook mee:

 • Hoeveel vaccins zitten er bij elkaar in een verpakking? 
 • Bij welke temperatuur moet het vaccin bewaard worden?

Het ene vaccin moet veel kouder bewaard worden dan het andere vaccin. Na ontdooien is het nog maar kort te gebruiken. Zo'n vaccin is minder geschikt voor kleinere locaties zoals verpleeghuizen en huisartspraktijken.

Twijfel je of je vanwege je aandoening gevaccineerd kunt worden? Bespreek dit dan met je huisarts of cardioloog. Die kan jouw situatie het beste beoordelen.

Geraadpleegde bronnen voor deze pagina

Stel je vraag over corona

Maak je je zorgen over het coronavirus omdat je hartpatiënt bent? Of heb je vragen? Neem contact op met onze voorlichters.

 • Bel: 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
 • Chatten: stel je vraag tussen 10.00 en 16.30 uur

Vind jij corona-onderzoek belangrijk?

Veel mensen hebben te maken gehad met corona. Voor wetenschappelijk onderzoek, zoals hartonderzoek naar corona, is veel geld nodig. Help jij ook mee?

Geef voor onderzoek

Ook interessant voor jou

Nieuw onderzoek naar corona-zorg door huisarts

Nieuw onderzoek naar corona-zorg door huisarts

Coronavirus: vragen en antwoorden

Coronavirus: vragen en antwoorden

Coronavirus: wie loopt risico?

Coronavirus: wie loopt risico?