Hartstichting.nl wordt geladen

Algemene kenmerken van de onderzochte sporters

 • voornamelijk voetballers, fietsers en waterpoloërs
 • 65% is man
 • gemiddeld 26 jaar oud
 • minimaal 10 uur per week sporten

Weinig sporters met hartschade

Bij 4 van de 85 sporters (bijna 5%) vonden de onderzoekers tekenen van hartschade op een MRI-scan van het hart:

 • Bij 2 van deze sporters ging het om ontstekingen. Na ongeveer 1 jaar was de ontsteking bij één van hen volledig hersteld. Bij de ander hield de ontsteking langer aan. Deze persoon kon na een jaar nog niet sporten.
 • Bij 2 andere sporters waren na bijna een jaar op de MRI-scan nog kleine littekens te zien, mogelijk door een doorgemaakte ontsteking. Die waren niet veranderd vergeleken met de eerste scan.

Geen van de deelnemers had hartritmestoornissen. Dit bleek uit inspanningstesten en hartfilmpjes gemaakt met kastjes die tot 8 dagen het ritme in de gaten hielden.

Bij 13 sporters was er al een MRI-scan van het hart gemaakt vóór de corona-infectie. Bij deze sporters waren er geen veranderingen te zien tussen beide scans.

groepje wielrenners

Onderzoeksleider, sportcardioloog dr. Harald Jørstad van Amsterdam UMC:

“Dit is heel goed nieuws. Deze resultaten laten zien dat corona bij veruit de meeste topsporters voor het hart onschuldig verloopt en dat zij hun sport weer goed kunnen oppakken. Van sommige ontstekingen van het hart weten we dat sporten deze ontsteking juist kan verergeren. Maar dit blijkt niet het geval bij de meerderheid van de topsporters die een corona-infectie hebben gehad. De kans op hartschade door een corona-infectie blijkt wel groter dan die door vaccinatie. Dit was ook een vraag die bij veel sporters leefde.”

Groep sporters blijven volgen

Om de lange termijn effecten goed in kaart te brengen gaan de onderzoekers de groep nog verder uitbreiden en langer volgen. Ook willen ze graag weten welke mensen hartproblemen kunnen krijgen. Hoe kun je die er het beste uitpikken en begeleiden? Dit is ook belangrijk om te weten voor andere virusinfecties die hartschade kunnen veroorzaken.

Rebecca Abma-Schouten, Manager Onderzoek & Zorginnovatie van de Hartstichting:

“Deze resultaten zijn niet alleen belangrijk voor topsporters maar ook voor mensen die in hun vrije tijd een sport beoefenen. We zijn heel blij dat we hiermee vragen die leven bij sporters kunnen helpen beantwoorden.”

 • Meer over het onderzoek

  Deze studie is een uitbreiding van lopend onderzoek naar de effecten van intensief sporten op het hart. Bewegen en sporten zijn gezond voor het hart. Maar het is onbekend of (te) intensief sporten schadelijk kan zijn en voor welke sporters. Ook NOC*NSF en het UMC Utrecht werken mee aan dit onderzoek. Philips stelde ecg-apparatuur voor dit onderzoek beschikbaar.

  Dit onderzoek is ondergebracht bij het DEFENCE-onderzoek van ZonMw, naast 2 andere door de Hartstichting gesteunde onderzoeken naar de relatie tussen corona en hart- en vaatziekten. Het DEFENCE-onderzoek is opgezet door de DCVA.

Voor pers en media

Op de speciale nieuwssite voor pers en media vind je alle actualiteiten, persberichten en dossiers over de Hartstichting.