Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

In het nieuws zijn berichten verschenen dat mensen met overgewicht meer risico lopen bij het coronavirus. Zo viel het sommige specialisten op dat een groot gedeelte van de ernstige zieke patiënten op de intensive care overgewicht had. Wat is hier tot nu toe over bekend?

Wat zeggen de cijfers?

De stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) heeft een eerste onderzoek gedaan naar corona-patiënten op de intensive care in Nederland.

Vergelijken 2 groepen patiënten

Er zijn gegevens vergeleken van 2 groepen:

 • ongeveer 2.200 coronapatiënten
 • meer dan 19.000 patiënten die tussen 2017 en 2019 op de Nederlandse IC's zijn opgenomen met ernstige longontsteking

Uitkomst

Ernstig overgewicht (BMI van 30 of meer) komt voor bij:

 • 1 op de 3 coronapatiënten op de IC
 • 1 op de 5 patiënten met ernstige longontsteking op de IC

Ter vergelijking: minder dan 1 op de 5 van alle volwassenen in Nederland heeft een BMI van 30 of meer.

Coronapatiënten op de IC met ernstig overgewicht

Conclusie

Op basis van deze cijfers lijkt het te kloppen dat coronapatiënten die op de IC liggen vaker overgewicht hebben. Meer weten? Bekijk het rapport met de voorlopige cijfers (NICE, 10 april 2020)

Wat zegt het RIVM?

Het RIVM publiceert een lijst met kwetsbare groepen. Dit zijn mensen met een hoger risico op ernstige klachten door het coronavirus. Hieronder vallen mensen met zeer ernstig overgewicht. 

Goed om te weten! De meeste mensen die besmet raken met het coronavirus krijgen milde klachten en herstellen goed. Dat geldt ook voor mensen met overgewicht.

Oorzaak onduidelijk

Het is nog niet duidelijk waarom er bij coronapatiënten op de IC relatief vaak overgewicht voorkomt. Ideeën over de mogelijke bijdrage van overgewicht zijn:

 • Bij mensen met overgewicht kan het afweersysteem verstoord zijn, wat hen vatbaarder maakt voor infecties. In buikvet zitten namelijk veel ontstekingsstoffen die ervoor zorgen dat het afweersysteem constant aan staat en uit balans raakt.
 • Mensen met ernstig overgewicht zijn lastiger te beademen als ze eenmaal op de IC liggen, waardoor ze een grotere kans op complicaties hebben.
 • Er zijn theorieën dat het virus zich behalve aan longcellen ook aan vetcellen zou binden. Meer vetcellen zou kunnen betekenen dat het virus meer kans krijgt. Er is meer onderzoek nodig om te ontdekken hoe dit precies zit en of dit in de praktijk ook echt zo is.

Meer onderzoek nodig

 • Overgewicht lijkt vaker voor te komen bij corona-patiënten die op de IC liggen.
 • Dat betekent niet automatisch dat overgewicht ook de oorzaak is van het ernstigere verloop van covid-19.
 • Mensen met ernstig overgewicht hebben ook vaak andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes. Van deze aandoeningen is bekend dat ze de kans op een ernstiger verloop verhogen.
 • Er is meer onderzoek nodig om de relatie tussen overgewicht en corona helder te krijgen.

Meer over de onderzoeken

Risico hart- en vaatziekten

In deze tijden waar je meer thuis zit, is het goed om je gewicht in de gaten te houden. Want overgewicht verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Bereken je BMI om te weten of je een gezond gewicht hebt en of het nodig is om af te vallen.

> Bereken je BMI

Maak een plan om af te vallen

Als je wil afvallen, is het goed om een plan te maken. Kies niet voor een crash-dieet, maar zorg ervoor dat je geleidelijk afvalt. Dat is gezonder voor je lijf en maakt de kans groter dat de kilo’s er op de lange termijn ook vanaf blijven.

Ook interessant voor jou

Raakt corona jou in het hart?

Raakt corona jou in het hart?

Afvallen door een goed eet- en beweegplan

Afvallen door een goed eet- en beweegplan

Rol van risicofactoren en corona

Rol van risicofactoren en corona