Hebben mensen met een hoge bloeddruk meer kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus? Dat is nog niet helemaal duidelijk.

Feit

Onder de mensen die ernstig ziek worden door het coronavirus komt hoge bloeddruk veel voor.

Maar...

• Hoge bloeddruk komt óók veel voor bij mensen die niet besmet zijn, met name bij ouderen.
  • Veel mensen met hoge bloeddruk hebben ook andere aandoeningen, waardoor ze tot de risicogroep voor het coronavirus behoren.

Conclusie

Het is daarom nog niet duidelijk of je met alleen een hoge bloeddruk een hoger risico loopt. Het RIVM houdt een lijst bij van de hoog risicogroepen voor corona. Mensen met alleen een hoge bloeddruk vallen hier op dit moment niet onder.

Wat kun je zelf doen?

Door gezond te leven kun je je bloeddruk goed houden of verlagen. Juist ook in deze coronatijd is dit extra belangrijk.

Thuis gezond snacken

Veel zout eten kan je bloeddruk verhogen. Juist nu je thuis zit met de voorraadkast om de hoek, pak je misschien eerder een kant-en-klaar soepje of snack. Maar die zijn naar verhouding erg zout. Kies voor gezonde en zoutarme snacks zoals snoepgroenten, fruit of ongezouten noten.

Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout per dag binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.

Voorbeelden van zout in soep en snacks:

• 1 kopje groentesoep: 1,97 gram
  • 1 saucijzenbroodje: 1,33 gram
  • 1 donut: 0,39 gram

Tip! Met zelfgemaakte soep houd je de hoeveelheid zout zelf in de hand. Varieer met verse kruiden of kies bouillonblokjes die minder zout zijn.

Meer smaak, minder zout

Nu het lente is, kun je weer lekker verse kruiden in je tuin of op je balkon kweken. Hiermee kun je je eten op smaak brengen en hoef je geen zout toe te voegen.

> Koken met kruiden

Ontspannen in tijden van corona

Langdurige stress kan leiden tot een hoge bloeddruk. Juist in deze tijd ligt stress op de loer. Werk en privé lopen meer dan ooit door elkaar heen. Veel mensen zijn bang besmet te raken of maken zich zorgen over de gezondheid van hun familie en vrienden. Of ze zijn onzeker of ze hun baan behouden.

Stress herken je onder andere aan:

• een versnelde hartslag en ademhaling
  • een opgejaagd of prikkelbaar gevoel
  • vermoeidheid en gebrek aan energie
  • veel of juist weinig eetlust
  • hoofdpijn
  • spierpijn

Herken je deze signalen? Probeer dan even tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Dat kan al door even je favoriete muziek te luisteren.

> Leer hoe je bewust kunt ontspannen

Nieuw onderzoek met bloeddrukmedicijn

Met steun van de Hartstichting is een groot onderzoek gestart met valsartan, een veelgebruikt medicijn tegen hoge bloeddruk. Kan dit medicijn ernstige ophoping van vocht in de longen voorkomen bij coronapatiënten? En zo ook het aantal IC-opnames verminderen?

> Meer lezen

Geef voor hartonderzoek naar corona. Juist nu.

• Beter inschatten wie ernstige klachten krijgt
  • Betere behandeling van hartproblemen bij corona
  • Kans op blijvende hartschade verkleinen

Geef voor onderzoek

Ook interessant voor jou

Raakt corona jou in het hart?

Rol van risicofactoren en corona

Tips om je bloeddruk te verlagen met leefstijl