Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Coronavirus: adviezen voor hartpatiënten

Coronavirus: adviezen voor hartpatiënten

Coronavirus: adviezen voor hartpatiënten

Juist nu de maatregelen versoepeld zijn en mensen weer meer met elkaar in contact komen, is het voor veel hart- en vaatpatiënten nog steeds een angstige tijd. Hier vind je alle adviezen. Met persoonlijke vragen kun je terecht bij de Infolijn. 

Medische vragen 

Lopen hart- en vaatpatiënten extra risico?

Iedereen kan besmet raken met het coronavirus. Mensen met hart- en vaatziekten hebben géén grotere kans hierop. 

Bij sommige mensen verloopt de ziekte wel ernstiger dan bij anderen. Dit lijkt vooral zo te zijn bij mensen bij wie het afweersysteem zwakker is. Die zijn extra kwetsbaar, omdat het lichaam het virus moeilijker kan bestrijden.

Door het coronavirus kun je klachten krijgen van je longen en luchtwegen, zoals hoesten, kortademigheid of een longontsteking zorgen. Dat heeft invloed op het hart. Het hart moet harder werken om het zuurstofrijke bloed door het lichaam te pompen. Mensen met hartfalen kunnen verergering van hun klachten krijgen, omdat het hart bij hen al minder goed pompt.

> Lees welke hart- en vaatpatiënten extra risico lopen

 

Wanneer testen of huisarts bellen?

Milde klachten die voorkomen bij corona zijn: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden. Ook plotseling verlies van reuk of smaak kan een signaal zijn. 

 • Maak bij deze klachten een afspraak om je te laten testen
 • Ga alleen naar buiten voor de test
 • Blijf verder thuis tot je de uitslag van de test hebt

> Meer lezen op website RIVM

Huisarts bellen

 • Bel de huisarts als je erg benauwd bent of hoge koorts hebt, of als je je zorgen maakt.
 • Bel 112 in een levensbedreigende situatie.

Val je onder de risicogroep omdat je ouder dan 70 jaar bent of een chronische hartziekte of diabetes hebt? Bel dan de huisarts als je koorts krijgt. Ook als je naast koorts geen andere klachten hebt.

Wat is er bekend over hartschade na corona?

​Onlangs verschenen de resultaten uit een Duits onderzoek in de media. De onderzoekers ontdekten bij 60 van 100 herstelde coronapatiënten ontstekingen in het hart. 

Cardioloog Folkert Asselbergs is onderzoeksleider van een groot internationaal corona-onderzoek. Hij concludeert: “De bevindingen van de Duitse onderzoekers stroken niet met wat wij zien bij de coronapatiënten die opgenomen zijn in onze registratie. De internationale studies die schade laten zien zijn vrij klein. Er is meer onderzoek nodig.”

> Lees het hele artikel

Op welke klachten moet ik letten na corona?

​Heb je corona gehad en blijf je klachten houden? Bespreek die dan altijd met je huisarts of cardioloog. Het is belangrijk om alert te zijn op klachten die mogelijk te maken hebben met je hart, zoals:

 • vermoeid zijn
 • benauwd of kortademig zijn
 • pijn op de borst
 • hartkloppingen of -overslagen
 • minder goed kunnen inspannen
 • vocht vasthouden
 • duizelig
 • hyperventilatie
 • wegraken

Je arts bepaalt of er verder onderzoek nodig is, zoals bloedonderzoek of een hartfilmpje.

> Meer over signalen hartziekten

Wat is het advies voor het dragen van mondkapjes?

Waar moet ik een mondkapje dragen?

 • Het is in bijna heel Nederland niet nodig om een mondkapje te dragen als je naar buiten gaat. In sommige gemeenten is dit voor drukke plekken wel verplicht.
 • In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Ga je naar het buitenland? Check dan of er in het gebied waar je heen gaat mondkapjes nodig zijn.

Welk mondkapje is geschikt?

Voor het OV heb je een niet-medisch mondkapje nodig. Je kunt dit zelf maken of kopen.

Beschermt een mondkapje mij tegen het virus?

 • Zo'n mondkapje beschermt je niet tegen het coronavirus. Het kan wel de mensen in de omgeving beschermen, als het op de juiste manier gedragen wordt.
 • Het mondkapje kan de kans op de verspreiding van druppels uit de neus en de mond naar de omgeving verkleinen. 
 • Met een mondkapje ben je als hartpatiënt niet voldoende beschermd. Het is voor mensen in de risicogroep verstandig om drukke plekken te vermijden waar afstand houden niet goed mogelijk is.

Kan het mondkapje gevaarlijk zijn voor mijn gezondheid?

Het dragen van een mondkapje kan warm of onprettig zijn, maar het is niet gevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid. De mondkapjes laten voldoende zuurstof door. Tips:

 • Kies voor niet al te dikke stof als je snel last hebt van een benauwd gevoel.
 • Vertrek op tijd van huis, om te voorkomen dat je moet haasten met het mondkapje op en het extra warm krijgt. 

Let op! Het mondkapje is een aanvulling op de andere maatregelen. Ook met een mondkapje op moet je zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden en vaak je handen wassen.> Meer over mondkapjes op rijksoverheid.nl

​Wat is bekend over stolsels in de longen bij corona?

​Ontstekingen bij een corona-infectie kunnen de bloedstolling activeren. Daardoor vormen zich gemakkelijker bloedstolsels in het bloed. Bloedstolsels kunnen bloedvaten afsluiten, zoals bloedvaten in de longen of hersenen.

Onderzoek bij patiënten op de IC

Onderzoekers van het LUMC ontdekten dat bijna de helft van de coronapatiënten op de intensive care bloedstolsels in de longen of hersenen heeft. Dit kan een longembolie of herseninfarct tot gevolg hebben. Een longembolie komt het meeste voor, een herseninfarct minder vaak. 

Geldt dit ook voor coronapatiënten thuis?

Dat is nog niet bekend. Onderzoek moet uitwijzen of het risico op deze bloedstolsels en de ernstige gevolgen hiervan ook gelden voor coronapatiënten thuis.

Meer lezen

 • Bij longembolie sluit een bloedstolsel een bloedvat in de longen af. Lees meer
 • ​Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een bloedvat in de hersenen af. Lees meer

Verhogen bloeddrukverlagers de kans op besmetting met het coronavirus?​

 • Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze medicijnen het risico op besmetting en op een ernstiger verloop vergroten. Het gaat in berichten over ACE-remmers en angiotensine-receptor-blokkers ARB's.
 • Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat deze medicijnen zelfs beschermen en ernstige ophopingen van vocht in de longen voorkomen. Daarom is er met steun van de Hartstichting een onderzoek gestart.

> Meer lezen over het onderzoek

Praktische vragen

Kan ik als hartpatiënt blijven werken?

Op dit moment is het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Als thuiswerken niet mogelijk is, moeten werkgevers een veilige werkomgeving kunnen bieden. Er wordt een groot beroep gedaan op medewerkers in de zorg of andere vitale beroepen. We kunnen ons voorstellen dat je je zorgen maakt als je hartpatiënt bent en niet thuis kunt werken. In het artikel risico's voor hartpatiënten vind je tips en de richtlijn van de overheid.

Update: 18-4-2020

Kan ik nog naar het ziekenhuis voor controle-afspraken?

Het ziekenhuis houdt goed in de gaten of de afspraak urgent is en of het in jouw geval verantwoord is om te komen. Het is soms mogelijk:

 • een afspraak uit te stellen
 • een telefonische afspraak te houden

Probeer bezoek aan mensen die opgenomen zijn zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt hen natuurlijk wel bellen, appen, skypen of een kaartje sturen. 

Update: 26 maart 2020
 

Kan ik nog zelf boodschappen doen?

Probeer zo min mogelijk naar de supermarkt te gaan, bijvoorbeeld 1 keer per week. Of ga op minder drukke momenten. Sommige supermarkten stellen extra uurtjes in voor kwetsbare groepen.

In de supermarkten gelden de adviezen van het RIVM:

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was na het boodschappen doen altijd je handen en raak je gezicht niet aan.

Alternatieven:

 • Doe online je boodschappen en laat ze voor de deur bezorgen.
 • Vraag of er iemand in de omgeving boodschappen voor je doet.

Update: 4 april 2020
 

Vragen over activiteiten Hartstichting

Hoe zit het wervers of collectanten aan de deur?

In april ging de huis-aan-huis-collecte niet door. Dit jaar is er daarom digitaal gecollecteerd. Wel mogen onze straatwervers inmiddels weer donateurs werven aan de deur. Zij houden zich aan alle maatregelen van de overheid, zoals 1,5 meter afstand houden. Op onze website vind je elke week de plaatsen waar we werven.

> Meer lezen over straatwerving

Gaan reanimatiecursussen door?

Vanaf 15 juni mogen er weer reanimatiecursussen worden gegeven met aangepaste richtlijnen. De Nederlandse Reanimatieraad (NRR) heeft met een aantal andere organisaties een protocol opgesteld om EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen te kunnen geven. Wil je weten of een reanimatiecursus doorgaat? Neem dan contact op met de Reanimatiepartner in jouw buurt, dus niet met de Hartstichting. 

> Zoek een cursus in je buurt

Hoe zit het met reanimatie en worden burgerhulpverleners nog opgeroepen?

Ook tijdens de huidige coronacrisis willen wij dat mensen gereanimeerd worden. De vraag is hoe burgerhulpverleners op een verantwoorde wijze kunnen reanimeren. Nu de verspreiding van het coronavirus is afgenomen, worden de eerder ingestelde richtlijnen met ingang van 22 juni versoepeld.

> Meer lezen over de versoepelde richtlijnen

Klachten en verloop van de ziekte

Veel voorkomende klachten na besmetting met het coronavirus zijn koorts, hoesten, kortademigheid en longontsteking. Andere klachten zijn spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en moeheid. De klachten lijken veel op een gewone griep. Het verschil is alleen vast te stellen met een test.

De ziekte verloopt heel verschillend. Veel mensen hebben milde klachten en genezen na een paar dagen. Mensen die in het ziekenhuis terecht komen hebben soms weken nodig om te herstellen. 

Hoe verklein je de kans op besmetting en verspreiding van corona?

Het virus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht, net zoals bij virussen die griep en verkoudheid veroorzaken. Hier enkele tips voor minder kans op besmetting en verspreiding van het virus. 

Persoonlijke hygiëne

 • Was je handen vaak met water en zeep (20 seconden).
 • Nies en hoest in de binnenkant van de elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.
 • Zit zo min mogelijk met je handen aan je mond, neus en ogen.

Afstand en sociaal contact

 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Blijf uit de buurt van besmette of zieke personen.
 • Blijf thuis als je klachten hebt zoals verkoudheid, hoesten of koorts hebt (als er 1 iemand in het huishouden koorts heeft blijft iedereen thuis).
 • Vermijd drukte en de spits.

Let op: voor risicogroepen gelden iets andere adviezen. Deze lees je hier.

Lees alles over de maatregelen op rivm.nl of rijksoverheid.nl
 

Infolijn Hartstichting

Maak je je zorgen over het coronavirus omdat je hartpatiënt bent? Of heb je een persoonlijke vraag over bijvoorbeeld jouw risico? We doen ons best om je zo goed mogelijk te helpen!

 • Bel: 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
 • Chatten: stel je vraag tussen 8.30 en 16.30 uur

Contact RIVM

Op de website van het RIVM vind je actuele informatie en adviezen over het coronavirus.

Gewoon bellen! Bel tijdens de coronacrisis gewoon je huisarts bij al je klachten. Ook nu is je arts er er voor je.

Onderzoek het nieuwe coronavirus

 • Wetenschappers over de hele wereld werken aan een vaccin tegen het huidige coronavirus.
 • Er is veel kennis nodig over het nieuwe virus en de behandeling.
 • Ook de Hartstichting is direct gestart met hartonderzoek naar corona.
Steun onderzoek naar corona

We zijn direct na de uitbraak van het virus gestart met onderzoek. En juist nu de maatregelen versoepeld zijn, blijft dit onderzoek van levensbelang. Vind jij dit ook belangrijk? 

Doneer nu

Ook interessant voor jou

Hartonderzoek naar betere behandeling van corona

Hartonderzoek naar betere behandeling van corona

Coronavirus: wie loopt risico?

Coronavirus: wie loopt risico?

Hoe kunnen huisartsen hartpatiënten met corona beter behandelen?

Hoe kunnen huisartsen hartpatiënten met corona beter behandelen?