Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Coronavirus: adviezen voor hartpatiënten

Coronavirus: adviezen voor hartpatiënten

Coronavirus: adviezen voor hartpatiënten

Er komen continu nieuwe berichten binnen over corona. Het aantal besmettingen met het virus groeit nog steeds. Mogelijk maak je je als hartpatiënt zorgen om het nieuwe coronavirus of wil je iets weten over onze activiteiten. Op deze pagina houden we je op de hoogte. 

Veelgestelde vragen

Hier vind je de meest gestelde vragen aan de Hartstichting. Met persoonlijke vragen kun je onze Infolijn bellen of chatten. 

Medische vragen 

Lopen hart- en vaatpatiënten extra risico?

Iedereen die in contact komt met iemand die besmet is met het coronavirus kan besmet raken. Mensen met hart- en vaatziekten hebben géén grotere kans hierop. 

Bij sommige mensen verloopt de ziekte wel ernstiger dan bij anderen. Dit lijkt vooral zo te zijn bij mensen bij wie het afweersysteem zwakker is. Die zijn extra kwetsbaar, omdat het lichaam het virus moeilijker kan bestrijden.

> Lees welke hart- en vaatpatiënten extra risico lopen

Update: 26 maart 2020

Verhogen bloeddrukverlagers de kans op besmetting met het coronavirus?

Op social media gaat een bericht rond met deze bewering:

 • Mensen die bepaalde bloeddrukverlagers slikken (ACE-remmers en angiotensine II-remmers) lopen meer risico op besmetting met het coronavirus.
 • Zij zouden ook meer problemen krijgen als ze besmet zijn. 

Geen bewijs

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat deze medicijnen het risico op besmetting en op een ernstiger verloop vergroten. Tip: check altijd de bron van dit soort berichten. 

Stop daarom niet met bloeddrukmedicijnen! 

Als hartpatiënt slik je deze medicijnen om je bloeddruk te verlagen. Als je daarmee stopt gaat je bloeddruk weer omhoog. Dit vergroot je kans op hartproblemen.

De onderzoeken tot nu toe laten juist zien, dat het virus bij mensen met hartklachten of een hoge bloeddruk vaak ernstiger verloopt doordat er meer longproblemen optreden. Stop daarom niet met de medicijnen en neem contact op met je arts als je je zorgen maakt. 

Om welke medicijnen gaat het?

Weet je niet zeker of je medicijnen gebruikt uit deze groepen? Dan kan dit helpen:

 • de naam van ACE-remmers eindigt op -pril
 • de naam van angiotensine II-remmers eindigt op -sartan

Bronnen: Europese en Nederlandse beroepsverenigingen (ESC, NHV, NVIVG)

Update: 26 maart 2020

Hebben longklachten effect op je hart?

Het coronavirus kan voor longklachten zoals hoesten, kortademigheid of een longontsteking zorgen. Dat heeft invloed op het hart. Het hart moet harder werken om het zuurstofrijke bloed door het lichaam te pompen. Mensen met hartfalen kunnen verergering van hun klachten krijgen, omdat het hart bij hen al minder goed pompt.

Update: 26 maart 2020

Kan ik als hartpatiënt blijven werken?

Op dit moment is het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Als thuiswerken niet mogelijk is, moeten werkgevers een veilige werkomgeving kunnen bieden.
 
Er wordt een groot beroep gedaan op medewerkers in de zorg of andere vitale beroepen. Er zijn strenge en veilige maatregelen genomen om te voorkomen dat werknemers besmet raken. Voor mensen die werkzaam zijn in de zorg zijn de adviezen iets anders dan voor andere beroepen. Zij hoeven niet thuis te blijven met milde klachten. Op de website van het RIVM staan adviezen voor zorgprofessionals.

We kunnen ons voorstellen dat je je zorgen maakt als je hartpatiënt bent. Tot nu toe is er echter geen reden om aan te nemen dat hartpatiënten op het werk een groter risico lopen. Neem bij twijfel of discussie met je werkgever contact op met de bedrijfsarts.

> Meer lezen over risico's voor hartpatiënten

Update: 26 maart 2020

Kan ik nog naar het ziekenhuis voor controle-afspraken?

Het ziekenhuis houdt goed in de gaten of de afspraak urgent is en of het in jouw geval verantwoord is om te komen. Het is soms mogelijk:

 • een afspraak uit te stellen
 • een telefonische afspraak te houden

Probeer bezoek aan mensen die opgenomen zijn zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt hen natuurlijk wel bellen, appen, skypen of een kaartje sturen. 

Update: 26 maart 2020
 

Kan ik nog zelf boodschappen doen?

In de supermarkten gelden de adviezen van het RIVM. 

 • probeer een afstand van 1,5 meter van anderen te houden 
 • was na het boodschappen doen altijd je handen en raak je gezicht niet aan
Probeer zo min mogelijk naar de supermarkt te gaan, bijvoorbeeld 1 keer per week. Of ga op minder drukke momenten. Sommige supermarkten stellen extra uurtjes in voor kwetbare groepen.

Alternatieven:

 • doe online je boodschappen en laat ze voor de deur bezorgen
 • vraag of er iemand in de omgeving boodschappen voor je doet

Update: 26 maart 2020
 

Wanneer bel je de huisarts als je klachten hebt?

Advies RIVM (update 25-3)

Bij verkoudheidsklachten of koorts

 • Je hoeft de huisarts niet te bellen als je milde verkoudheidsklachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden.
 • ​Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen.

Worden je klachten erger?

 • Heb je koorts (meer dan 38 graden) en hoest je of adem je moeilijk? Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost.
 • Neem bij ernstige klachten altijd direct contact op.

Val je onder de risicogroep, bijvoorbeeld als hartpatiënt en maak je je zorgen? Trek dan gerust iets eerder aan de bel bij je huisarts.

Live-uitzending

Op 24 maart was er om 11.00 uur een live-uitzending op Facebook. In de studio waren een cardioloog en huisarts om vragen te beantwoorden over het coronavirus en hart- en vaatziekten.

> Kijk de uitzending terug

Vragen over activiteiten Hartstichting

Gaat de collecte in april door?

De jaarlijkse collecte is opgeschort. Deze zou van 5 tot 11 april plaatsvinden. Samen met andere goede doelen onderzoeken we de alternatieven. Collectanten of collecte-organisatoren zijn hierover op 16 maart geïnformeerd. Ook de huis-aan-huis-werving, die normaal het hele jaar doorloopt, is vanaf zondag 15 maart stilgelegd. 

> Lees het nieuwsbericht over de collecte

 

Gaan reanimatiecursussen door?

De Hartstichting volgt het advies van de Nederlandse Reanimatieraad. Op hun website staan het meest actuele advies

> Lees het advies

 

Hoe zit het met reanimatie en worden burgerhulpverleners nog opgeroepen?

Het coronavirus verspreidt zich onder andere via de luchtwegen. Dit betekent dat er voorzichtig moet worden omgaan bij reanimaties. Hieronder staat het advies dat de betrokken organisaties in Nederland, met instemming van het ministerie van VWS.

Reanimatie

 • Geef bij volwassenen geen mond-op-mondbeademing. Je geeft wel borstcompressies en gebruikt een AED.
 • ​​Bij een reanimatie van kinderen houd je de normale richtlijnen aan vanwege het beperkte risico op besmetting. Dus borstcompressies, mond-op-mondbeademing en inzet van een AED.
 • Bij mensen bij wie de ziekte COVID-19 is vastgesteld of bij wie sterke aanwijzingen zijn van besmetting met het virus, geef je geen mond-op-mondbeademing en geen borstcompressies. Je zet alleen een AED in.

Burgerhulpverlening

 • Alleen burgerhulpverleners onder de 50 krijgen nog een oproep van HartslagNu. Mensen die geen leeftijd hebben ingevoerd, worden niet gealarmeerd. De besmettelijkheid en de complicaties voor jongere burgerhulpverleners zijn aanzienlijk kleiner. Onder de 50 jaar is het risico op de ziekte COVID-19 laag. Boven de 50 jaar is het risico veel groter.
 • Burgerhulpverleners die zich ziek voelen of in een hoogrisicogroep vallen wordt gevraagd niet naar een reanimatie te gaan.
 • Er mogen maximaal 2 burgerhulpverleners (incl. brandweer/politie) bij een slachtoffer zijn. Anderen staan op ruime afstand.
 • Pocketmasks, Kiss of Lifes of andere middelen ter bescherming bij (mond-op-mond) beademing tijdens reanimatie zijn in dit geval niet veilig en moeten daarom niet gebruikt worden.

Belangrijk om te weten: als burgerhulpverlener ben je niet aansprakelijk voor het niet uitvoeren van de beademing/reanimatie. Voel je ook niet verplicht om naar een reanimatie te gaan, als je je hier niet zeker over voelt.

Meer lezen

Update: 26 maart 2020

Infolijn Hartstichting 

​Bel of chat met de Infolijn als je je zorgen maakt over het coronavirus of een vraag hebt over jouw risico. We zijn er voor jou!

 • Bel: 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
 • Chat tussen 8.30 en 16.30 uur

Over het nieuwe coronavirus

 • Het nieuwe coronavirus heet officieel SARS-CoV-2. Het kan de ziekte COVID-19 veroorzaken.
 • Wetenschappers over de hele wereld werken aan een vaccin tegen het huidige coronavirus.

Klachten en verloop van de ziekte

De meest voorkomende klachten na besmetting met het coronavirus zijn koorts, hoesten, kortademigheid en longontsteking. Andere klachten zijn spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en moeheid. De klachten lijken erg veel op een gewone griep. Het verschil is alleen vast te stellen met een test.

Het verschilt per persoon hoe ernstig de ziekte verloopt:

 • Veel mensen hebben milde klachten en genezen na een paar dagen.
 • Mensen die in het ziekenhuis terecht komen hebben soms weken nodig om te herstellen. 
 • De ziekte lijkt ernstiger te verlopen bij oudere mensen en bij mensen die al verzwakt zijn door andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.

Hoe ervaar jij deze periode?

 • Hoe ziet je leven eruit in deze coronatijd? 
 • Wil je iemand bedanken die iets speciaals heeft gedaan voor jou?
 • Heb je tips of wil je een mooie quote delen?

Deel je ervaring

Wat kun je zelf doen?

Het virus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht, net zoals bij virussen die griep en verkoudheid veroorzaken. Hoe voorkom je besmetting en verspreiding?

Kans op besmetting verlagen

 • Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar, ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen
 • Blijf uit de buurt van besmette of zieke personen
 • Was je handen regelmatig
 • Schud geen handen 
 • Zit zo min mogelijk met je handen aan je neus, ogen en mond

Minder kans op verspreiden virus

 • Nies en hoest in de binnenkant van je elleboog
 • Was je handen regelmatig
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Ga bij klachten niet naar de huisarts of huisartsenpost, maar neem telefonisch contact op

Houd je aan de de maatregelen van de overheid om het verspreiden van het virus tegen te gaan. Lees de aangescherpte maatregelen (24-03) op rijksoverheid.nl.

Op zoek naar de meest actuele informatie?

Op de website van het RIVM vind je actuele informatie en adviezen over het coronavirus.

Gezonde tips voor thuis

Laatste update: 27 maart 2020