Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Coronavirus: adviezen voor hartpatiënten

Coronavirus: adviezen voor hartpatiënten

Coronavirus: adviezen voor hartpatiënten

Het coronavirus zorgt voor veel onzekerheid bij hart- en vaatpatiënten. We geven hier actuele informatie over nieuws over corona en het hart. Persoonlijke vragen? Stel ze gerust aan onze voorlichters via de chat of telefoon.

Vragen over vaccinatie

De vaccinatie tegen het coronavirus roept vragen op bij hart- en vaatpatiënten. Lees hier onze antwoorden.

Meer over vaccinatie

Medische vragen 

Lopen hart- en vaatpatiënten extra risico?

Iedereen kan besmet raken met het coronavirus. Mensen met hart- en vaatziekten hebben géén grotere kans hierop. 

Bij sommige mensen verloopt de ziekte wel ernstiger dan bij anderen. Dit lijkt vooral zo te zijn bij mensen bij wie het afweersysteem zwakker is. Die zijn extra kwetsbaar, omdat het lichaam het virus moeilijker kan bestrijden.

Door het coronavirus kun je klachten krijgen van je longen en luchtwegen, zoals hoesten, kortademigheid of een longontsteking zorgen. Dat heeft invloed op het hart. Het hart moet harder werken om het zuurstofrijke bloed door het lichaam te pompen. Mensen met hartfalen kunnen verergering van hun klachten krijgen, omdat het hart bij hen al minder goed pompt.

> Lees welke hart- en vaatpatiënten extra risico lopen

 

Wanneer testen of huisarts bellen?

Milde klachten die voorkomen bij corona zijn: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden. Ook plotseling verlies van reuk of smaak kan een signaal zijn. 

 • Maak bij deze klachten een afspraak om je te laten testen
 • Ga alleen naar buiten voor de test
 • Blijf verder thuis tot je de uitslag van de test hebt

> Meer lezen op website RIVM

Huisarts bellen

 • Bel de huisarts als je erg benauwd bent of hoge koorts hebt, of als je je zorgen maakt.
 • Bel 112 in een levensbedreigende situatie.

Val je onder de risicogroep omdat je ouder dan 70 jaar bent of een chronische hartziekte of diabetes hebt? Bel dan de huisarts als je koorts krijgt. Ook als je naast koorts geen andere klachten hebt.

Wat is er bekend over hartschade na corona?

Cardioloog Folkert Asselbergs is onderzoeksleider van een groot internationaal corona-onderzoek. Op 5 oktober 2020 verscheen een publicatie met de nieuwste resultaten uit dit grote onderzoek. Iets meer dan 1 op de 10 coronapatiënten die in het ziekenhuis terechtkomt, krijgt hartproblemen. 

> Lees het nieuwsbericht

Op welke klachten moet ik letten na corona?

Heb je corona gehad en blijf je klachten houden? Bespreek die dan altijd met je huisarts of cardioloog. Het is belangrijk om alert te zijn op klachten die mogelijk te maken hebben met je hart, zoals:

 • vermoeid zijn
 • benauwd of kortademig zijn
 • pijn op de borst
 • hartkloppingen of -overslagen
 • minder goed kunnen inspannen
 • vocht vasthouden
 • duizelig
 • hyperventilatie
 • wegraken

Je arts bepaalt of er verder onderzoek nodig is, zoals bloedonderzoek of een hartfilmpje.

> Meer over signalen hartziekten

​Beschermen statines tegen corona?

Het zou kunnen dat statines beschermend werken bij corona. Uit sommige onderzoeken blijkt namelijk dat statinegebruikers een lagere kans hebben om te overlijden als ze met corona in het ziekenhuis terecht komen. Of dit echt zo is en hoe dit precies zit, is nog niet helemaal duidelijk. Daar is meer onderzoek voor nodig.

Statines verlagen het slechte cholesterol. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze ook ontstekingen tegengaan. Daarnaast hebben ze invloed op de bloedstolling en op de werking van het immuunsysteem. Mogelijk hebben deze eigenschappen er iets mee te maken.

Moet ik vitamine D slikken om mijzelf te beschermen tegen corona?

Het is nog niet duidelijk of je door het slikken van extra vitamine D minder ziek wordt van corona. Volgens de Gezondheidsraad is er op dit moment te weinig bruikbaar onderzoek om dit te kunnen beoordelen.
 
Vitamine D is onder andere belangrijk voor een goede werking van het afweersysteem. Vitamine D maak je vooral aan in de buitenlucht. Het zit ook in vette vis, vlees en eieren en wordt aan sommige smeer- en bereidingsvetten toegevoegd. De meeste mensen krijgen op die manier voldoende vitamine D binnen. Voor ouderen, mensen met een donkere huidskleur en mensen die heel weinig buiten komen is het advies wel om vitamine D bij te slikken. Zij maken dit onvoldoende zelf aan.

> Meer lezen over vitamine D (Voedingscentrum.nl) 

Beschermt een mondkapje mij tegen het virus?

Voor het OV en openbare ruimtes heb je een niet-medisch mondkapje nodig. Dit moet je mond én je neus bedekken als je het draagt. 

Goed om te weten:

 • Een mondkapje beschermt je niet tegen het coronavirus. Het is een aanvulling op andere maatregelen, maar vervangt ze niet. Houd daarom ook met een mondkapje 1,5 meter afstand en was vaak je handen.
 • Het mondkapje verkleint de kans op de verspreiding van druppels uit de neus en de mond. Het kan zo andere mensen in je omgeving beschermen.
 • Het dragen van een mondkapje kan warm of onprettig zijn, maar het is niet gevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid. De mondkapjes laten voldoende zuurstof door. Kies voor niet al te dikke stof als je snel last hebt van een benauwd gevoel.

Voor risicogroepen geldt:

 • ​Met een mondkapje ben je niet genoeg beschermd als je tot een risicogroep behoort. Voor deze mensen is het verstandig om geen drukke plekken te bezoeken, dus alleen plekken waar je 1,5 meter afstand kunt houden. 

​Wat is bekend over stolsels in de longen bij corona?

​Ontstekingen bij een corona-infectie kunnen de bloedstolling activeren. Daardoor vormen zich gemakkelijker bloedstolsels in het bloed. Bloedstolsels kunnen bloedvaten afsluiten, zoals bloedvaten in de longen of hersenen.

Onderzoek bij patiënten op de IC

Onderzoekers van het LUMC ontdekten dat bijna de helft van de coronapatiënten op de intensive care bloedstolsels in de longen of hersenen heeft. Dit kan een longembolie of herseninfarct tot gevolg hebben. Een longembolie komt het meeste voor, een herseninfarct minder vaak. 

Geldt dit ook voor coronapatiënten thuis?

Dat is nog niet bekend. Onderzoek moet uitwijzen of het risico op deze bloedstolsels en de ernstige gevolgen hiervan ook gelden voor coronapatiënten thuis.

Meer lezen

 • Bij een longembolie longembolie sluit een bloedstolsel een bloedvat in de longen af.
 • ​Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een bloedvat in de hersenen af.

Stel je vraag over corona

Maak je je zorgen over het coronavirus omdat je hartpatiënt bent? Of heb je vragen? Neem contact op met onze voorlichters.

 • Bel: 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
 • Chatten: stel je vraag tussen 10.00 en 16.30 uur

Praktische vragen

Kan ik als hartpatiënt blijven werken?

Op dit moment is het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Als thuiswerken niet mogelijk is, moeten werkgevers een veilige werkomgeving kunnen bieden. Er wordt een groot beroep gedaan op medewerkers in de zorg of andere vitale beroepen. We kunnen ons voorstellen dat je je zorgen maakt als je hartpatiënt bent en niet thuis kunt werken. In het artikel risico's voor hartpatiënten vind je tips en de richtlijn van de overheid.
 

Kan ik naar het ziekenhuis voor controle-afspraken?

Het ziekenhuis houdt goed in de gaten of de afspraak urgent is en of het in jouw geval verantwoord is om te komen. Het is soms mogelijk:

 • een afspraak uit te stellen
 • een telefonische afspraak te houden

Probeer bezoek aan mensen die opgenomen zijn zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt hen natuurlijk wel bellen, appen, skypen of een kaartje sturen. 

Vragen over activiteiten Hartstichting

Hoe zit het met werving van donateurs aan de deur?

Het hele jaar straatwervers actief om donateurs te werven. Zij houden zich aan alle maatregelen van de overheid, zoals 1,5 meter afstand houden.

> Bekijk de plekken waar ze deze week werven

Gaan reanimatiecursussen door?

Update 2 juni 2021

Tijdens de lockdown werden er geen reanimatiecursussen gegeven. Deze zijn vanaf 4 mei weer hervat volgens de richtlijnen van de Nederlandse Renanimatieraad

Wil je een cursus volgen bij een van onze Reanimatiepartners?

> Zoek een cursus in je buurt 

Hoe zit het met reanimatie en worden burgerhulpverleners nog opgeroepen?

Ook tijdens de huidige coronacrisis willen wij dat mensen gereanimeerd worden. De vraag is hoe burgerhulpverleners op een verantwoorde wijze kunnen reanimeren. 

> Actuele richtlijnen

Terugblik corona

Het coronavirus dook eind februari 2020 in Nederland op. Dit zorgde bij iedereen voor veel onrust, maar zeker ook bij hart- en vaatpatiënten. Lees hier wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd en hoe we stappen zetten in onderzoek op dit gebied.

> Terugblik: wat we hebben gedaan tijdens coronacrisis

Klachten en verloop van de ziekte

Veel voorkomende klachten na besmetting met het coronavirus zijn koorts, hoesten, kortademigheid en longontsteking. Andere klachten zijn spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en moeheid. De klachten lijken veel op een gewone griep. Het verschil is alleen vast te stellen met een test.

De ziekte verloopt heel verschillend. Veel mensen hebben milde klachten en genezen na een paar dagen. Mensen die in het ziekenhuis terecht komen hebben soms weken nodig om te herstellen. 

Hoe verklein je de kans op besmetting en verspreiding van corona?

Het virus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht, net zoals bij virussen die griep en verkoudheid veroorzaken. Hier enkele tips voor minder kans op besmetting en verspreiding van het virus. 

Persoonlijke hygiëne

 • Was je handen vaak met water en zeep (20 seconden).
 • Nies en hoest in de binnenkant van de elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.
 • Zit zo min mogelijk met je handen aan je mond, neus en ogen.

Afstand en sociaal contact

 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Blijf uit de buurt van besmette of zieke personen.
 • Blijf thuis als je klachten hebt zoals verkoudheid, hoesten of koorts hebt (als er 1 iemand in het huishouden koorts heeft blijft iedereen thuis).
 • Vermijd drukte en de spits.

Let op: voor risicogroepen gelden iets andere adviezen. Deze lees je hier.

Lees alles over de maatregelen op rivm.nl of rijksoverheid.nl
 

Actuele corona-informatie

Op de website van het RIVM vind je actuele informatie en adviezen over het coronavirus.

Gewoon bellen! Bel tijdens de coronacrisis gewoon je huisarts bij al je klachten. Ook nu is je arts er er voor je.

Meer lezen

Hartonderzoek naar betere behandeling van corona

Hartonderzoek naar betere behandeling van corona

Coronavirus: wie loopt risico?

Coronavirus: wie loopt risico?

Hoe kunnen huisartsen hartpatiënten met corona beter behandelen?

Hoe kunnen huisartsen hartpatiënten met corona beter behandelen?