Hartstichting.nl wordt geladen

Nieuw advies

Deze aanbeveling staat in een nieuw advies van de Gezondheidsraad, dat speciaal gemaakt is voor mensen met hart- en vaatziekten door slagaderverkalking. In Nederland hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen een chronische hart- of vaatziekte. In de meeste gevallen is slagaderverkalking de oorzaak. De raad baseert zich voor het advies op het beschikbare wetenschappelijk onderzoek op dit moment.

Supplementen

De porties vis vervangen door supplementen met een evenredige hoeveelheid visvetzuren, levert volgens de Gezondheidsraad waarschijnlijk geen gezondheidswinst op. Onderzoeken naar supplementen met grotere hoeveelheden visvetzuren geven geen eenduidig beeld. Daarover kan de raad geen aanbevelingen doen.

Verrijkte producten

Plantensterolen en/of -stanolen kunnen het LDL-cholesterolgehalte verlagen, ook bij mensen die cholesterolverlagende statines gebruiken. Plantensterolen zijn vetachtige stoffen in planten. Ze verlagen de opname van cholesterol vanuit de darmen. Plantensterolen komen van nature in kleine hoeveelheden voor in plantaardige oliën, fruit, groente, noten, zaden en granen. Daarnaast worden ze aan sommige zuivelproducten toegevoegd, zoals margarines en yoghurtproducten. Of het gebruik van producten verrijkt met plantensterolen en/of -stanolen ook leidt tot minder hart- en vaatziekten, is niet onderzocht.

Schijf van Vijf

Het nieuwe advies van de Gezondheidsraad bevestigt verder, dat een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf ook een gezonde basis kan zijn voor mensen met hart- en vaatziekten. Zo is het bijvoorbeeld ook aan te raden om harde smeer- en bereidingsvetten te vervangen door zachte varianten of plantaardige oliën en om dagelijks ten minste 200 gram groente en 200 gram fruit te eten. En de inname van zout te beperken.

Afvallen

De voedingsaanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn bedoeld om in te passen in een gezonde leefstijl: een gezond gewicht, niet roken en voldoende bewegen. De commissie raadt hart- en vaatpatiënten met slagaderverkalking aan om bij overgewicht of obesitas te streven naar gewichtsafname van ten minste 5% en dit afgenomen gewicht op lange termijn vast te houden.

Grip op je cholesterolgehalte?

Met een gezonde leefstijl kun je het cholesterolgehalte in het bloed verlagen
Moeder en zoon koken een gezonde maaltijd