Hartstichting.nl wordt geladen

Dat is hard nodig: Nederland telt op dit moment 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaataandoening. Als er niets gebeurt, dan groeit dit aantal binnen acht jaar tot tenminste 2,6 miljoen. Ook onder de renners bevinden zich mensen met een hartaandoening. Anderen werden geconfronteerd met verlies van of een hartproblemen bij een dierbare.

Hoogtemeters

Allemaal hopen zij de tocht van 600 kilometer af te leggen. Deze verloopt langs verschillende etappes van zo’n 125-175 km. Dat betekent elke dag zo’n 6 tot 8 uur op de fiets. “Een enorme prestatie. Vooral de laatste etappes zijn pittig vanwege de hoogtemeters. Dan moeten de fietsers flink op de pedalen, en slaat de vermoeidheid genadeloos toe,” vertelt Annelieke Bosma, die de fietstocht namens de Hartstichting organiseert.

Gevolgen onderschat

Ook deelnemer Niels Chavannes voorziet een uitputtingsslag: “Ik verwacht heel veel zadelpijn, maar de gedeelde smart is mooi.” Chavannes vraagt met zijn deelname aandacht voor hart-en vaatziekten. “Veel mensen weten niet, dat hart- en vaatziekten nog steeds de tweede meest voorkomende doodsoorzaak zijn. Eén op de zes ziekenhuisopnames heeft te maken met hart- en vaatziekten. Het gevolg hiervan wordt enorm onderschat.”

deelnemers start Cycle Paris in Den Haag

Effectiever dan medicatie

Zelf doet hij onder meer onderzoek naar bewegen, eHealth en chronische ziekten. “Practice what you preach. Je moet niet alleen in de onderzoeksbanken zitten maar ook zelf actief meedoen. Beweging is zo belangrijk, juist ook als je iets mankeert. Veel effectiever dan medicatie vaak, en dat moeten meer mensen weten.”

In beweging komen

De fietsers hebben een bedrag van ruim 60.000 euro bij elkaar gebracht. Met het geld gaan wetenschappers onderzoek doen naar betere behandelingen en het eerder opsporen van hart- en vaatziekten. Annelieke Bosma: “We zijn de deelnemers dankbaar voor hun bijdrage aan het onderzoek. Hiermee kunnen onderzoekers stappen zetten. We hopen dat deelnemers anderen inspireren om ook in beweging te komen. Al was het maar voor je eigen hartgezondheid.”