Hartstichting.nl wordt geladen

Ervaringsverhaal hartveilige voetbalclub

We openden de dag met de indrukwekkende verhalen van Bas van Loon en Nikki Baggerman. Beide trainen en spelen bij voetbalvereniging 'Achilles Veen'. Hun bijzondere persoonlijke verhalen benadrukten op een indrukwekkende manier dat reanimatie cruciaal is.

Welkomstwoord

Hans Snijder, de directeur van de Hartstichting, verzorgde het welkomstwoord. Hij stond stil bij het mooie en belangrijke werk van de Reanimatiepartners. Zij dragen bij aan onze gezamenlijke missie om heel Nederland te leren reanimeren.

First responders

Burgerhulpverleners leveren een waardevolle bijdrage aan de overlevingskansen bij een hartstilstand. Zij zijn vaak als eerste op de plaats. Vaak samen met de politie en brandweer: de andere first responders. 

De rol van elke first responder is niet altijd duidelijk. Ook is er niet altijd een goede samenwerking. Dit helpt niet bij de reanimatie en is niet prettig voor de hulpverleners. Daarom is er een kwaliteitskader gemaakt. Zo willen we alle rollen duidelijker maken en afspraken over de samenwerking vastleggen. Hoe beter de reanimatie door verschillende hulpverleners verloopt, hoe groter de overlevingskans. Dit kwaliteitskader moet daarbij helpen.

Hartstilstand: van voorkomen tot overleven

Nelleke van der Houwen, adviseur wetenschapsvoorlichting bij de Hartstichting, sprak over wetenschappelijk onderzoek. Zij vertelde over onderzoek dat de Hartstichting financiert over hartstilstanden en reanimatie.

Oog voor verschillen in reanimatieonderwijs

Rabab Ahdach, voorzitter Taskforce QRS Amsterdam, sprak over oog voor verschillen bij reanimatieonderwijs. Om mensen met verschillende migratieachtergronden naar trainingen te krijgen, kan een andere aanpak nodig zijn. Ook tijdens trainingen moet je hier rekening mee houden. Rabab vertelde over haar ervaringen hiermee.  

Rabab Ahdach

Workshops

Na de lunch waren er 2 workshops:

Marco Kuiters, docent METS Center en ambulanceverpleegkundige RAVU

Niet-technische vaardigheden bij reanimaties

Tijdens deze workshop leerde je hoe belangrijke niet-technische vaardigheden cruciaal zijn tijdens een reanimatie. Bijvoorbeeld communicatie, teamwork en leiderschap. Veel deelnemers deden actief mee aan het scenario met familie, burgerhulpverleners, politie, brandweer en ambulancemedewerkers.

Marco Kuiters vertelde hoe deze vaardigheden een positieve invloed kunnen hebben bij een reanimatie. Ook kregen de deelnemers praktische tips om de samenwerking bij een reanimatie te verbeteren.

Machiel Lambooij, Reanimatie Netwerk Amersfoort

Werving en behoud cursisten en burgerhulpverleners 

Tijdens deze workshop ontdekten de deelnemers strategieën voor het werven en behouden van cursisten en burgerhulpverleners. Machiel Lambooij vertelde over verschillende methoden. Deelnemers kregen tips over hoe je een actieve, gemotiveerde groep burgerhulpverleners kunt opbouwen en behouden.

Ben je reanimatiepartner?

Op deze pagina vind je het antwoord op de veel gestelde vragen.

Toch liever contact? Stuur een e-mail naar [email protected].