Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Bij SCAD raken verschillende lagen van de vaatwand los van elkaar. Hierdoor kan er een bloedvat afgesloten raken. Dan kan er een hartinfarct ontstaan. SCAD staat voor Spontaneous Coronary Artery Dissection. SCAD is een zeldzame aandoening. Patiënten met SCAD zijn relatief vaak jonge vrouwen.

  Wat is SCAD?

  De wand van een slagader bestaat uit verschillende lagen. Bij een dissectie ontstaat een scheur tussen 2 lagen. Hierdoor kan er bloed tussen de 2 lagen stromen. Er bestaat een kans op bloedstolsels of trombose.

  Dit kan voor een vernauwing in het bloedvat zorgen. Soms wordt een bloedvat helemaal afgesloten. Dan is er sprake van een hartinfarct. Vaak raakt de grootste aftakking van de linkerkransslagader (LAD) afgesloten. Deze zorgt ervoor dat de voorkant, zijkant en het tussenschot van het hart bloed krijgen.

  Oorzaken SCAD

  Mogelijke oorzaken van SCAD zijn:

  • een medische ingreep aan de kransslagaders
  • een ernstig vaatspasme (bijvoorbeeld na gebruik van cocaïne)
  • hormonen (zwangerschap, anticonceptie)

  Bij een aantal aandoeningen is er een verhoogd risico op een dissectie:

  • hoge bloeddruk
  • bindweefselziekten (Marfan syndroom, Ehlers-Danlos syndroom)
  • FMD (fibromusculaire dysplasie): verstoorde aanleg van bind- en spierweefsel in de wand van één of meer middelgrote slagaders in het lichaam. Dit kan leiden tot vernauwing, verwijding of dissectie in de bloedvaten. De aandoening komt vaak voor in de slagaders die de nieren van bloed voorzien. De aandoening kan ook voorkomen in de slagaders in de hals en het hoofd en in de kransslagaders van het hart
  • vaatontsteking (vasculitis)

  Ook vormt intensief sporten mogelijk een verhoogd risico.

  SCAD vaak bij jonge vrouwen

  SCAD is een zeldzame aandoening die voornamelijk jonge vrouwen treft. Ongeveer driekwart van alle patiënten met SCAD zijn vrouw. Bijna een derde van de vrouwen met SCAD heeft kortgeleden een zwangerschap doorgemaakt. Vaak hebben deze patiënten weinig of geen risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

  Wendy

  “Na de bevalling van een tweeling werd ik na 5 dagen wakker als hartpatiënt.”

  Lees mijn verhaal

  Diagnose stellen

  De symptomen van SCAD lijken op de verschijnselen die ook voorkomen bij angina pectoris of een hartinfarct. Vaak blijkt bij jonge patiënten met een hartinfarct pas achteraf dat er sprake is van SCAD. Voor de diagnose is meer onderzoek van de kransslagaders nodig. Dit gebeurt met een hartkatheterisatie.

  Behandeling SCAD

  De mogelijke behandeling van SCAD is hetzelfde als die van een hartinfarct. Wel wordt er vaker alleen met medicijnen behandeld. Bij SCAD zijn de artsen voorzichtiger met ingrepen. Een dotter- en stentbehandeling kan de situatie soms erger in plaats van beter maken.

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)

  Lees meer over SCAD

  Wendy

  Wendy: “Na de bevalling van een tweeling werd ik na 5 dagen wakker als hartpatiënt”