Hier komen de NAW-gegevens formulieren
Hartinfarct en signalen
Kans op een hartinfarct
Behandelen hartinfarct
Gevolgen hartinfarct

Ontstaan van een hartinfarct
Bij een hartinfarct stopt de toevoer van bloed naar een deel van het hart. Het hart kan zijn werk dan minder goed doen. Het deel van het hart dat achter de verstopping ligt krijgt geen zuurstof meer en raakt beschadigd. Een hartinfarct wordt ook wel hartaanval genoemd.
Problemen in de kransslagaders
Vaak lijkt een hartinfarct uit het niets te ontstaan. Maar er zijn al veel eerder vernauwingen in de kransslagaders. Kransslagaders zijn de bloedvaten die als een soort krans om het hart liggen. Ze zorgen ervoor dat het hart genoeg zuurstof krijgt.
De vernauwingen in de kransslagaders ontstaan langzaam. In de wand van de kransslagaders hopen ontstekingscellen, cholesterol en vetdeeltjes op. Hierdoor ontstaat een verdikking: een plaque. Dit proces heet slagaderverkalking. Meestal merk je hier niets van. Pas bij ernstige vernauwingen ontstaat er pijn op de borst.
> Meer over slagaderverkalking
Wanneer heb je een hartinfarct?
De verdikking groeit steeds verder aan. Op een gegeven moment kan die openscheuren. Het lichaam maakt dan een bloedprop aan om het scheurtje te dichten. Deze bloedprop op die plek het bloedvat afsluiten. Ook kan deze losschieten en verderop in het bloedvat vastlopen.
Je hebt een hartinfarct als een kransslagader is afgesloten. Het deel van het hart achter deze afsluiting krijgt geen zuurstof meer en raakt beschadigd.
Weetje! Een hartaanval is hetzelfde als een hartinfarct.
Vragen over je hart?
Chat of bel met een voorlichter
> Contact
Kans op een hartinfarct
Er zijn factoren die het risico op een hartinfarct verhogen, zoals roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol