Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Een hartinfarct beschadigt een deel van je hart. Elk hartinfarct is anders. Het verschilt per persoon hoe goed het hart zich herstelt en wat de gevolgen zijn.

  De gevolgen voor je hart hangen onder andere af van de plaats en de grootte van het infarct. De cardioloog doet er in de eerste dagen na het infarct alles aan om de schade aan je hart te beperken. Hoe eerder het afgesloten bloedvat weer open is, hoe beter dit is voor je hart.

  Je hart van slag

  Direct na het infarct is je hart flink van slag en kan er een te snel of chaotisch hartritme ontstaan. Soms leidt dit zelfs tot een hartstilstand. In het ziekenhuis lig je daarom op de hartbewaking. Daar houden ze je hartritme goed in de gaten en kunnen de artsen direct ingrijpen als dat nodig is.

  Bij een groot hartinfarct kunnen ook andere organen in de problemen komen. Dit komt omdat het hart dan te weinig bloed rondpompt. Ook dit houden ze in het ziekenhuis goed in de gaten. 

  Kans op hartritmestoornissen

  Direct na een hartinfarct heb je kans op ritmestoornissen. Vooral in de eerste uren na het infarct is de kans op levensbedreigende ritmestoornissen groot. Andere ritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren, gaan in die eerste fase vanzelf over. Ze zijn niet levensbedreigend. 

  Ook later heb je kans op ritmestoornissen. Na een hartinfarct doet een deel van de hartspier niet meer mee. Een ander deel van het hart gaat dan harder pompen en rekt uit. Je hart wordt hierdoor groter. Dit lijkt gunstig, want een groter hart pompt krachtiger. Maar het zorgt ook voor een hogere kans op ritmestoornissen.

  > Meer over hartritmestoornissen

  Hartfalen

  Bij een hartinfarct krijgt een deel van het hart geen zuurstof meer. Dat deel sterft af. Daardoor kan het hart minder goed bloed rondpompen. Dit heet hartfalen. Van lichte vormen van hartfalen hoef je niks te merken. Wordt het hartfalen erger, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning of vocht vasthouden. 

  > Meer over hartfalen

  Overige problemen

  ​Andere hartproblemen die na een hartinfarct kunnen voorkomen zijn:

  • ontsteking van het hartzakje (pericarditis)
  • een plotselinge scheur van de hartspier, vooral in de eerste 10 dagen na het infarct
  • beschadiging van de mitralisklep (hartklep tussen linkerboezem en -kamer)
  • uitpuilen van het litteken: een aneurysma van het hart

  Gevolgen voor dagelijks leven

  Na je hartinfarct pak je langzaam je leven weer op. Bij hartrevalidatie leer je waar jij rekening mee moet houden en leer je je grenzen opnieuw ontdekken. Maar hoe zit het met autorijden, vakantie en sporten?

  > Lees de tips

  Chatten met de Infolijn 

  Maak je je zorgen dat er iets mis is met je hart?

  • Chat met een voorlichter via het groene chatbalkje (zijkant)
  • De chat is bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30- 16.30 uur

  Gezond leven 

  Met een goede behandeling en gezond leven verklein je de kans op een nieuw infarct. Zo houd je je hart zo sterk mogelijk. Toch is hiermee niet altijd te voorkomen dat je later opnieuw hartklachten krijgt.

  > Lees wat je zelf kunt doen
   

  Meer in de Gids Hartinfarct
  • Gevolgen voor je hart

  • Emoties na een hartinfarct

  • Gevolgen voor dagelijks leven

  Kijkje in het lab

  Onderzoek doe je met je hart. Ontdek de passie waarmee onze toponderzoekers werken. Maak kennis met Ilze, Johan en Esther.

  Ontmoet de onderzoekers
  ;