Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Een hartinfarct beschadigt een deel van je hart. Elk hartinfarct is anders. Het verschilt per persoon hoe goed het hart zich herstelt en wat de gevolgen zijn.

De gevolgen voor je hart hangen onder andere af van de plaats en de grootte van het infarct. De cardioloog doet er in de eerste dagen na het infarct alles aan om de schade aan je hart te beperken. Hoe eerder het afgesloten bloedvat weer open is, hoe beter dit is voor je hart.

Je hart van slag

Direct na het infarct is je hart flink van slag en kan er een te snel of chaotisch hartritme ontstaan. Soms leidt dit zelfs tot een hartstilstand. In het ziekenhuis lig je daarom op de hartbewaking. Daar houden ze je hartritme goed in de gaten en kunnen de artsen direct ingrijpen als dat nodig is.

Bij een groot hartinfarct kunnen ook andere organen in de problemen komen. Dit komt omdat het hart dan te weinig bloed rondpompt. Ook dit houden ze in het ziekenhuis goed in de gaten. 

Kans op hartritmestoornissen

Direct na een hartinfarct heb je kans op ritmestoornissen. Vooral in de eerste uren na het infarct is de kans op levensbedreigende ritmestoornissen groot. Andere ritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren, gaan in die eerste fase vanzelf over. Ze zijn niet levensbedreigend. 

Ook later heb je kans op ritmestoornissen. Na een hartinfarct doet een deel van de hartspier niet meer mee. Een ander deel van het hart gaat dan harder pompen en rekt uit. Je hart wordt hierdoor groter. Dit lijkt gunstig, want een groter hart pompt krachtiger. Maar het zorgt ook voor een hogere kans op ritmestoornissen.

> Meer over hartritmestoornissen

Hartfalen

Bij een hartinfarct krijgt een deel van het hart geen zuurstof meer. Dat deel sterft af en er ontstaat een litteken. Op die plek kan het hart niet meer samentrekken. Zeker bij een groot hartinfarct kan dit gevolgen hebben. Het hart pompt dan minder bloed weg en de organen krijgen minder bloed. Dit heet hartfalen. Van lichte vormen van hartfalen hoef je niks te merken. Wordt het hartfalen erger, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, kortademigheid of vocht vasthouden. 

> Meer over hartfalen

Overige problemen

​Andere hartproblemen die na een hartinfarct kunnen voorkomen zijn:

  • ontsteking van het hartzakje (pericarditis)
  • een plotselinge scheur van de hartspier, vooral in de eerste 10 dagen na het infarct
  • beschadiging van de mitralisklep (hartklep tussen linkerboezem en -kamer)
  • uitpuilen van het litteken: een aneurysma van het hart

Gevolgen voor dagelijks leven

Na je hartinfarct pak je langzaam je leven weer op. Bij hartrevalidatie leer je waar jij rekening mee moet houden en leer je je grenzen opnieuw ontdekken. Maar hoe zit het met je werk, autorijden, vakantie en sporten? Lees meer over deze praktische zaken

Ook kan het best een tijdje duren voordat je weer lekker in je vel zit. Het is normaal dat je iets sneller emotioneel bent of je soms somber of onzeker voelt. Lees meer over emoties na een hartinfarct.

Vragen over je hart?

Chat of bel met een voorlichter

> Contact

Gezond leven 

Met een goede behandeling en gezond leven verklein je de kans op een nieuw infarct. Zo houd je je hart zo sterk mogelijk. Toch is hiermee niet altijd te voorkomen dat je later opnieuw hartklachten krijgt.

> Lees wat je zelf kunt doen
 

Meer in de Gids Hartinfarct
  • Gevolgen voor je hart

  • Emoties na een hartinfarct

  • Gevolgen voor dagelijks leven

;