Hartstichting.nl wordt geladen

Bij iedereen verloopt het herstel anders. Hoe snel je weer je normale leven oppakt hangt af van de ernst van je infarct, je lichamelijke conditie en je karakter. Lukt het een keer minder goed en ben je sneller moe? Dat hoort erbij, pak dan ook je rust. Je herstel gaat met ups en downs.

Hartrevalidatie

Tijdens hartrevalidatie werk je aan het verleggen van je grenzen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je op een veilige manier je conditie opbouwt.

Autorijden na een hartinfarct

Na een hartinfarct ben je misschien sneller moe of heb je nog andere klachten. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Voor jezelf en voor andere mensen in het verkeer. Daarom gelden er extra regels als je weer wil autorijden. Soms is een keuring door het CBR nodig voordat je de weg weer op mag. Bespreek dit met je cardioloog. 

Weer aan het werk

Het kan even duren voor je weer aan het werk kunt. Bij zittend werk is dat eerder dan bij zwaar lichamelijk werk of een baan met veel stress. Meestal volg je na een hartinfarct eerst een aantal weken hartrevalidatie. Dit doe je in overleg met je behandelend arts en je bedrijfsarts.

 • Heb je betaald werk?

  ReĆÆntegratie bestaat dan uit een aantal stappen:

  • Na 6 weken: de arbodienst of bedrijfsarts beoordeelt of je weer volledig kunt werken.
  • Binnen 8 weken: de werkgever stelt in overleg met jou een plan op om het werk weer op te pakken. Soms krijg je (tijdelijk) andere taken of aangepast werk. Geef zelf ook aan wat jij prettig vindt. 
  • Iedere 6 weken: jullie bespreken de voortgang en als het nodig is overlegt de bedrijfsarts met je huisarts of cardioloog. Geef zelf aan wat wel en niet goed gaat of waar je tegenop ziet. Je collega's of bedrijfsarts hebben niet altijd door als jij je niet prettig voelt of angstig bent.

  Lukt het toch niet om weer aan het werk te gaan? Dan kun je een WIA-uitkering aanvragen.

  Bekijk het stappenplan op de website van het UWV.

 • Ben je zzp'er?

  Zzp'ers hebben bij ziekte geen inkomen van een werkgever, maar kunnen zich hiervoor wel verzekeren. Zij kunnen begeleiding krijgen van de verzekeringsarts van het UWV.

Op vakantie

Wil je snel na je hartinfarct op reis? Overleg je plannen dan altijd met je huisarts of cardioloog. Meestal mag je 4 weken na een hartinfarct weer rustig op vakantie. Een korte vliegreis of een vakantie dichtbij huis is vaak geen probleem. Wacht nog wat langer met een verre inspannende reis. Wil je graag op vakantie in de bergen of een andere actieve vakantie? Vraag dan je huisarts of cardioloog om advies.

Tip! Neem altijd voldoende medicijnen mee op reis en stop een deel in je handbagage. Neem een lijstje mee van je medicijnen. Of vraag om een medicijnpaspoort bij de apotheek.

Moeite met je emoties?

Wij hebben tips voor jou.
Een man is geƫmotioneerd

Stel je vraag aan onze voorlichters

 • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag