Hartstichting.nl wordt geladen

Vaak voorkomende emoties

Een hartinfarct is niet niks. Het doet wat met je. Emoties die vaak voorkomen zijn:

 • angst voor een nieuw hartinfarct
 • onzekerheid over gevolgen van het hartinfarct
 • zorgen over het uitvoeren van je werk
 • de vraag of je hobby of favoriete sport nog mogelijk is
 • de vraag of je ooit weer de oude wordt

Tips voor patiënten

Langdurige stress, depressie en angst zijn niet goed voor je hart. Zoek naar mogelijkheden om hiermee om te gaan.

Praten over je gevoelens

Praten over je gevoelens kan met je familie, vrienden of collega’s. Neem zelf de eerste stap. Mensen om je heen hebben niet altijd in de gaten hoe jij je voelt. Soms is het fijn om met hartpatiënten te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Via Harteraad kom je met ze in contact.

Professionele hulp of training

Het is goed om in het intakegesprek voor hartrevalidatie naar de module te vragen om te leren omgaan met emoties. Of volg op eigen initiatief een cursus mindfulness om te leren omgaan met stress en angst.

Blijf je piekeren, voel je je somber of heb je last van slaapproblemen of paniekaanvallen? Trek dan aan de bel en praat erover met je huisarts. Misschien helpen medicijnen of krijg je een verwijzing naar een psycholoog.

Tips voor naasten

Als je een hartinfarct van dichtbij meemaakt, heb je ook tijd nodig om deze gebeurtenis te verwerken. Ook jij kunt behoorlijk van slag zijn. Bekijk de tips en zoek indien nodig hulp.

 • Tip 1: verdeel de taken

  Als naaste neem je in het begin al snel wat taken over in het huishouden of in de zorg voor de kinderen. Voor de patiënt lijkt het soms alsof je overbezorgd bent. Laat als naaste weten waarom je iemand ontlast, bijvoorbeeld omdat je veel om hem geeft. Praat er met elkaar over en verdeel de taken. Zo vind je samen een nieuw ritme.

 • Tip 2: lucht je hart

  Ga in gesprek met familieleden en vrienden. Zo kunnen jullie elkaar in deze moeilijke tijd steunen.

 • Tip 3: ga samen op pad 

  Ben je gewend samen dingen te ondernemen? Bouw dit dan stap voor stap op. Maak bijvoorbeeld eerst een kleine wandeling of fietstocht in de buurt. Maak de afstand steeds groter. In het begin moet de patiënt zelf ontdekken als iets hem te veel is. Samen leer je weer genieten van de dingen die wel mogelijk zijn.

Seks en intimiteit

Zin om te vrijen heeft alles te maken met hoe je je voelt. Het is normaal dat iemand net na een hartinfarct weinig zin in seks heeft. Ook denken mensen vaak dat het hart het niet aankan. Die angst is meestal niet terecht. Als je 2 trappen op kunt lopen zonder klachten, dan is er geen bezwaar tegen vrijen.

Een ouder stel knuffelt

Maak het bespreekbaar

Zie jij of je partner op tegen seks? Of is een van jullie bang dat er iets mis gaat? Bespreek met elkaar waar je bang voor bent. Misschien stelt het je gerust als jouw partner aangeeft wat hij of zij voelt. Zo weet je beiden dat je niet te ver gaat. Het is normaal als seks de eerste keer wat onwennig is. Samen moeten jullie langzaam het vertrouwen terugkrijgen en weer leren genieten.

Invloed van medicijnen op seks 

Houd er rekening mee dat de medicijnen het seksleven kunnen beïnvloeden. Zo kunnen bètablokkers bij mannen erectieproblemen geven. Bij vrouwen kunnen bètablokkers ervoor zorgen dat de vagina minder vochtig wordt. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal als iemand de medicijnen een tijdje gebruikt.

Stel je vragen aan onze voorlichters

 • Chat op deze pagina met een voorlichter 
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag