Suiker
Suiker geeft smaak aan eten en het geeft je energie. Maar te veel suiker is niet goed. Dit kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht, diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Waar zit suiker in?
Suiker zit in allerlei soorten eten. Het zit in vers fruit, gedroogd fruit, sappen, groenten en melkproducten. Het kan ook toegevoegd zijn aan producten, in de vorm van tafelsuiker, kristalsuiker, rietsuiker, palmsuiker, honing, stroop of ahorn- of agavesiroop.
Wist jij dit over suiker?
- In totaal eet de gemiddelde Nederlander zo’n 110 gram suiker per dag. Dit zijn alle suikers samen: toegevoegde én de van nature aanwezige.
- 110 gram suiker is bijna 28 suikerklontjes per dag. Dat is meer dan de richtlijn van maximaal 90 gram per dag. Meer dan de helft van onze suikerinname komt uit toegevoegd suiker
Maakt het uit welke suikers ik eet?
-
Voor je lichaam maakt het niet uit waar de suiker vandaan komt. Je lichaam verwerkt alle suikers op dezelfde manier. Maar het is goed om te weten:
- Suiker uit bijvoorbeeld een banaan is niet beter dan suiker uit chocola. Toch kun je beter die banaan eten. Die bevat behalve suiker ook gezonde stoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.
- Let ook op met suikers in gezoete dranken. Doordat je niet snel een vol gevoel krijgt, kun je er makkelijk te veel van drinken.
Wat je wel mag eten
In sommige voedingsmiddelen zit van nature wat suiker. Dit zijn bijvoorbeeld fruit, groente en melk. Die kun je met een gerust hart eten. Je krijgt daardoor niet snel te veel suikers binnen.

Wat je beter niet kunt eten
- Eet zo min mogelijk vrije en toegevoegde suikers, zoals tafelsuiker, poedersuiker en honing
- Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, gezoete zuiveldrankjes, vruchtensap of siroop
- Let op met suiker- en vetrijke producten zoals cake, koek, snoep en chocolade

Andere namen voor suiker
Suiker heeft veel benamingen. Op etiketten in de supermarkt wordt vaak gebruik gemaakt van andere namen dan Suiker. Zo kun je suiker bij de ingrediënten terugvinden als:
- kristalsuiker
- vruchtensuiker
- basterd-, kandij- of rietsuiker
- glucose- of fructose(-stroop)
- sucrose, sacharose, lactose (melksuiker) of dextrose
En dan heb je nog natuurlijke suikerbronnen zoals agave- en ahornsiroop, palmsuiker of honing. Op het etiket staat hoeveel suiker er in een product zit. Dit staat onder 'Koolhydraten - waarvan suikers'.
Tips voor minder suiker
In veel producten zit meer suiker dan je denkt. Gebruik deze tips als je minder suiker wilt eten.
Producten vergelijken
- Kijk in de supermarkt op het etiket naar de hoeveelheid suiker.
- Kies voor producten met weinig suiker.
- Sommige producten zijn gezoet met suikers uit bijvoorbeeld honing, dadels en appelsapconcentraat. Deze suikers zijn hetzelfde als suiker uit de suikerpot.
Producten vervangen
- Vervang producten met veel suiker voor plantaardige, vezelrijke producten en producten met onverzadigd vet.
- Kies vaker voor verse producten.
- Vervang met suiker gezoete dranken door de lightversie, of nog liever door water, thee of koffie.
- Eet fruit in plaats van het drinken van vruchtensappen.
Aan de slag met leuke recepten?

Interessant voor jou
Alcohol
Alcohol verhoogt de kans op andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht, verslaving, leverziektes, hersenziektes en kanker.Vetten
Welke soorten vet goed voor je zijn en welke je beter kunt mijden lees je hier.Gezond eten
Gezond eten is goed voor je hart. Het verlaagt je bloeddruk, verkleint je kans op hart- en vaatziekten en je blijft op gewicht.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag