Hartstichting.nl wordt geladen

Ik leidde een onregelmatig leven

“Ik werkte 40 uur per week als arbeidsbemiddelaar. Daarnaast was ik in het weekend portier bij een café in Tilburg. Kortom, een onregelmatig leven met weinig slaap en een ongezonde leefstijl. Toen ik in de 20 was hield ik dat allemaal prima vol. Mijn lichaam was aan dit ritme gewend geraakt. Na ruim 20 jaar merkte ik dat het me ging opbreken.”

Niet lekker in mijn vel

“Er ontstonden wat klachten: ik zat niet lekker in mijn vel en ik voelde me lusteloos. Dat is eigenlijk niks voor mij. Daarnaast was ik met een lengte van 1.98 en bijna 120 kilo ook te zwaar. Vroeger sportte ik veel, maar door een blessure ben ik gestopt. Hierdoor ben ik minder gaan bewegen. Ook had ik tijdgebrek door mijn drukke banen.”

Hoog tijd voor verandering

“Ik realiseerde me dat ik niet goed bezig was voor mijn hart. Het was hoog tijd voor verandering. In het voorjaar van 2020 ben ik begonnen met een gezondere leefstijl. Het gaat nu heel erg goed, ik voel me veel fitter en energieker. Ik ben inmiddels veel afgevallen: ruim 13 kilo. Mijn BMI is van 30,6 naar 27 gezakt. Dit is nog te hoog, maar ik ben op de goede weg. De weegschaal tikt nu de 106 kilo aan, maar mijn streven is 103 kilo. Ik ben er dus bijna! Ook ben ik gestopt met roken.”

"Ik heb zittend werk, maar ik probeer toch elke dag zo’n 10.000 stappen te zetten."

Meer bewegen

“Om te beginnen ben ik meer gaan bewegen. Ik heb zittend werk, maar ik probeer toch elke dag zo’n 10.000 stappen te zetten. Wandelen is echt mijn nieuwe passie: Ik loop regelmatig zo’n 10 kilometer, dan wandel ik bijna 2 uur. Ik heb mijn oude liefde weer opgepakt, namelijk boksen. Dit combineer ik met hardlopen. Nu train ik de ene week 3 keer en de daaropvolgende week 4 keer. Hardlopen doe ik vaak samen met een buurtgenoot, samen lopen we zo’n 5 á 6 kilometer. Ik heb hem ook gemotiveerd meer te bewegen: hij bokst ook en loopt inmiddels 10 kilometer hard.

Man bokst

Gezonder eten en drinken

“Naast meer bewegen, ben ik ook op mijn voeding gaan letten. Ik eet gevarieerder en ik zorg ervoor dat ik gezonde producten eet. Zo eet ik nu alleen in het weekend brood. Doordeweeks neem ik als ontbijt fruit of pap. In de middag eet ik een wrap met kip of een salade. Daarnaast drink ik vrijwel alleen nog maar water. Eén keer per maand drink ik een wijntje of een ander drankje met vrienden.”

Ik ben er nog niet

“Wat mijn conditie betreft ben ik enorm vooruit gegaan. Maar ik ben er nog niet! Ik heb een doel voor ogen en dit wil ik graag behalen. Hoewel ik niet altijd zin heb in beweging, wil ik het volhouden. Ik leef niet alleen gezonder voor mijzelf, maar ook voor mijn gezin. Vorig jaar ben ik een eigen bedrijf in arbeidsbemiddeling gestart. Het voelt nu als een grotere verantwoordelijkheid om gezond te blijven leven.

Ik zit nu beter in mijn vel. Dat is ook mijn belangrijkste drijfveer om door te gaan met de gezonde leefstijl. In de weekenden sta ik vroeg op om te gaan sporten. De rest van mijn gezin ligt dan nog op één oor. Ik heb een heel ander leven dat mij heel goed bevalt.”

Beweeg jij voldoende?

Ga in gesprek met jouw hart en kom erachter.
Twee vrouwen stretchen, voordat ze gaan sporten