Hartstichting.nl wordt geladen

Steeds ergere benauwdheid

"De benauwdheid blijft de volgende dag, maar ik ga toch naar het werk. De zondag daarop wordt mijn benauwdheid erger. Ik krijg er allemaal klachten bij: verkoudheid, keelpijn, pijn in de borststreek, heftige hoofdpijn, misselijkheid en diarree. Daarnaast is mijn temperatuur lager dan normaal. Vanaf dat moment ben ik weken lang aan huis gekluisterd."

Hartritmestoornissen

“Ik krijg medicijnen tegen de benauwdheid, maar dan komen mijn hartritmestoornissen weer opzetten. Die waren dankzij medicijnen juist jaren goed onder controle. Maar nu is alles anders. Als ik maar iets van activiteit onderneem, daalt het zuurstofgehalte van mijn bloed en nemen de hartritmestoornissen toe. Omdat de reguliere zorg plat ligt door het coronavirus, kan ik niet voor mijn hartritmestoornissen terecht bij een cardioloog. Niet acuut genoeg, wordt er gezegd bij de huisartsenspoeddienst.”

Moe tot op het bot

“Ik kan wekenlang alleen maar in een stoel zitten. Als ik even moet opstaan om wat van de tafel te pakken, ben ik al bekaf. Ik heb vroeger ooit de ziekte van Pfeiffer gehad. Zo moe als ik me toen kon voelen, zo moe voel ik me nu ook. Moe tot op het bot.”

Getest op corona

“Begin april word ik getest op corona. Dit blijkt te laat te zijn om corona aan te tonen. De stoffen die aantonen dat het virus actief is, zitten dan al niet meer in mijn bloed. Later worden er antistoffen in mijn bloed gevonden. Zoals ik al vermoedde, blijk ik het virus al doorgemaakt te hebben.”

3 maanden later nog niet de oude

“Ik val onder de groep mensen met milde klachten, maar zelfs na 3 maanden ben ik nog lang niet de oude. Mijn klachten zijn nog steeds niet weg. Ik hoest nog steeds en de benauwdheid en pijn in de borststreek komen nog steeds zomaar opzetten. Je hele lichaam moet zich dan inspannen om adem te krijgen. Mijn longen zijn schoon, maar het lijkt of er toch ergens een blokkade zit.”

Weinig conditie

“Ook mijn conditie is nog beperkt. Vroeger wandelde ik meerdere keren per week 5 kilometer met de hond. Nu is 200 meter lopen in een aangepast tempo me al te veel. Opeens, soms zonder enige aanleiding, ben ik weer moe. Ik heb ook veel vaker hartritmestoornissen dan voorheen.”

“Ik heb geprobeerd mijn werk weer op te bouwen, maar dat lukt me nog niet goed. Ik heb te weinig energie en kan me ook niet goed concentreren. Na een dag werken ben ik zo moe dat ik al om 19.00 uur naar bed moet. Een gewoon telefoongesprek kan ik dan niet eens opbrengen.”

Onderzoek

“Ik vind het heel belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar covid-19. Deze ziekte is niet te vergelijken met een griep. Er is nog zoveel onduidelijk over wat het virus aanricht in je lichaam en wat de gevolgen zijn voor patiënten. En voor huisartsen zou het fijn zijn als ze benauwdheidsklachten die horen bij corona sneller kunnen onderscheiden van hartklachten.”