Kokosolie: gezond voor je hart?

Volgens sommigen is kokosolie superfood met allerlei voordelen voor je gezondheid. Maar wetenschappers wijzen erop dat kokosolie voor het grootste deel uit verzadigde vetzuren bestaat. De Hartstichting adviseert daarom het gebruik ervan zeer te beperken.

Wetenschapsvoorlichter Nelleke van der Houwen:

“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie het slechte cholesterol duidelijk verhoogt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren. Deze verhogen het slechte cholesterol in het bloed, en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten.”

Beweringen over kokosolie

Kokosolie is de laatste jaren steeds populairder. Het zou overgewicht tegen gaan en ontstekingen remmen. Vetzuren in de olie zouden in het lichaam direct omgezet worden in energie, en dat zou onder andere goed zijn voor het verbranden van buikvet.

Wetenschappelijk niet aangetoond

In wetenschappelijk onderzoek naar kokosolie zijn deze gezondheidsvoordelen nooit gevonden. Kokosolie heeft geen positief effect op je gewicht, bloedsuiker of ontstekingen.

Nieuwe studie

16 studies vergeleken

In een recente studie werden 16 wetenschappelijke studies naar kokosolie grondig bestudeerd. De onderzoekers keken naar het effect van kokosolie op het LDL-cholesterolgehalte en vergeleken dit met plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie.

Hoger LDL-cholesterol

Kokosolie verhoogt duidelijk het slechte LDL-cholesterol. Wel blijkt kokosolie het goede HDL-cholesterol ook licht te verhogen. Maar het is nooit aangetoond dat een hoog HDL-cholesterol je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.

Lees het artikel in Circulation (januari 2020), een wetenschappelijk toptijdschrift op het gebied van hart- en vaatziekten.

Kokosolie niet gezond voor je hart

Kokosolie bestaat voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetten. Veel verzadigd vet in je voeding verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Dit vergroot je kans op hart- en vaatziekten.

> Meer lezen over cholesterol

Advies Hartstichting

Op basis van deze wetenschappelijke studies adviseert de Hartstichting om te kiezen voor bijvoorbeeld olijf-, koolzaad- of zonnebloemolie. Dit is ook het advies van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad.

> Meer lezen over vetten in je voeding

Gratis gezonde recepten

Er staat een online magazine met heerlijke recepten voor jou klaar. Vraag hem snel aan.

Direct aanvragen

Feiten over vetten

Welke vis kan ik het beste eten?

Gezond eten