Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Gezond leven is de eerste stap bij de behandeling van Familiaire hypercholesterolemie (FH) bij kinderen. Dit betekent voldoende bewegen en gezonde voeding. Soms is behandeling met medicijnen nodig. 

Onderzoek naar FH

In Nederland zijn er bijna 17.000 kinderen jonger dan 18 jaar met FH. Soms komen er in een familie veel hart- en vaatziekten voor als gevolg van een hoog LDL-cholesterol. Dan kan er sprake zijn van FH. Als FH in de familie voorkomt kan DNA-onderzoek worden aangevraagd. Dit kan vanaf 6 jaar. Op verzoek van ouders kan het ook eerder. Van sommige aanstaande ouders is bekend dat zij FH hebben. Dan kan het DNA van de baby worden onderzocht via bloed uit de navelstreng. Het onderzoek naar FH kan beter vroeg gedaan worden. Je kunt jongere kinderen gemakkelijker een gezonde leefstijl aanleren dan oudere kinderen.

Gezonde leefstijl

Bij de behandeling van kinderen met FH is een gezonde leefstijl de eerste stap. Dit betekent voldoende bewegen en een gezonde voeding. Het is belangrijk dat de voeding veel onverzadigde vetten en weinig verzadigde vetten bevat. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte. In overleg met de arts mogen kinderen met FH producten verrijkt met plantensterolen gebruiken. Voor adviezen kunnen ouders de hulp van een diëtist inschakelen. Het is belangrijk dat ouders roken sterk ontmoedigen en zelf liefst ook niet roken.

> Meer over gezond leven

Medicijnen

Na 3 maanden kijkt de arts wat het effect is van de aanpassingen aan de leefstijl en wordt het LDL-cholesterol opnieuw gemeten. Als dit te weinig gedaald is, zijn medicijnen nodig.

Meestal word je dan verwezen naar een kinderarts die hierin gespecialiseerd is. Die schrijf medicijnen voor bij kinderen vanaf 8 jaar. Meestal zijn dit eerst statines. Als die onvoldoende effect hebben, dan krijg je vanaf 10 jaar ezetimibe.

> Meer over cholesterolverlagende medicijnen

Voorleesboek voor kinderen

Het verhaal van Madelief en Luuk is speciaal geschreven voor kinderen met FH. Het boekje gaat over wat er in je lichaam gebeurt bij FH en vertelt iets over erfelijkheid, medicijnen en gezond leven. Ook staan er leuke doe-opdrachten en weetjes in.

> Bekijk het voorleesboek FH: Wat is dat? 

LEEFH-centra

In Nederland zijn een aantal regionale LEEFH-centra. Dit zijn ziekenhuizen waar actief wordt gewerkt aan de opsporing van FH-families. Deze ziekenhuizen hebben een FH-consulent. De consulent stelt samen met een medisch specialist de diagnose. Ook coördineert de consulent het DNA-onderzoek naar FH, de eventuele behandeling en het familieonderzoek in het ziekenhuis. Een overzicht van de LEEFH-centra is te vinden op de website van LEEFH.

Vragen over hart- of vaatziekten?

Chat of bel met een voorlichter van de Infolijn

Contact Infolijn

Bewaard!

Je hebt deze pagina bewaard in Mijn Gids.

Mijn Gids

Bewaar deze pagina in Mijn Gids , zodat je 'm later terug kunt lezen of kunt delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.