Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Je cholesterolgehalte wordt bepaald met een bloedtest. Uit die test komen verschillende cholesterolwaarden. Dit zegt iets over je risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast kijkt de arts ook naar andere risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, roken, overgewicht en diabetes.

  Wat wordt er gemeten?

  Uit de test komt een waarde voor het totale cholesterol. Daarnaast worden ook het LDL-, HDL- en het triglyceridengehalte van het bloed gemeten. Vooral een verlaagd HDL samen met een verhoogd LDL of verhoogd triglyceridengehalte is ongunstig voor het risico op hart- en vaatziekte.

  Totaal cholesterol

  Een cholesterolgehalte lager dan 5,0 mmol/l is wenselijk. Een cholesterolgehalte boven de 8,0 mmol/l is sterk verhoogd.

  LDL-cholesterol

  Het LDL-cholesterol wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd. Daarom moet deze waarde zo laag mogelijk zijn. De gewenste waarde voor het LDL is 2,5 mmol/l of lager. 

  HDL-cholesterol

  Het HDL-cholesterol is het goede cholesterol, want het helpt bij het opruimen van het cholesterol uit het bloed. Een hoger HDL is dus beter. Hiervoor geldt geen streefwaarde. Een HDL van meer dan 1,0 mmol/l voor mannen en meer dan 1,2 mmol/l voor vrouwen wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten.

  Triglyceriden

  Ook voor het triglyceridengehalte geldt geen streefwaarde. Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten. 

  Let op je cholesterol met de handige eet- en beweegtips uit onze gratis maandelijkse nieuwsbrief.

  Schrijf je in

  Vragen over risicofactoren?

  Wil je iets weten over je cholesterolwaarden, bloeddruk of BMI?

  • Bespreek jouw waarden met een voorlichter van de Infolijn via het groene chatbalkje aan de zijkant.
  • De chat is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur.

  Hoog cholesterol

  Je hebt een hoog cholesterol als het totaal cholesterol hoger is dan 5 mmol/l of het LDL-gehalte hoger is dan 2,5 mmol/l. 

  Is je cholesterol verhoogd? Dan bepaalt de arts of er een behandeling nodig is. Niet iedereen krijgt direct medicijnen. De arts kijkt ook naar andere risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, roken, diabetes en overgewicht. 

  Ook kijkt hij naar de verhouding tussen het totaal cholesterol en het HDL-cholesterol. Dit is de cholesterolratio. Dit getal is een betere voorspeller voor het risico op hart- en vaatziekten dan de totale cholesterolwaarde. Hoe lager de ratio, hoe beter. Door gezond te leven kun je je cholesterol verlagen en je risico verlagen. 

  > Meer over zelf je cholesterol verlagen

  Erfelijk hoog cholesterol

  Bij sterk verhoogde cholesterolwaarden moet worden gedacht aan Familiaire Hypercholesterolemie (FH), of erfelijk hoog cholesterol. Dit geldt bij een totaal cholesterol hoger dan 8 mmol/l of LDL hoger dan 5 mmol/l.

  > Meer over erfelijk hoog cholesterol

  Meet ook je bloeddruk

  Hoge bloeddruk verhoogt net zoals een hoog cholesterol je kans op hart- en vaatziekten. Laat tussen 27 mei en 8 juni gratis je bloeddruk meten. 

  Vind gratis meetlocatie

  Laag cholesterol

  De mens heeft weinig cholesterol nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Het lichaam maakt cholesterol aan in de lever. Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan.

  Er is geen absolute grens voor een te laag cholesterol. Een laag cholesterolgehalte is bijna altijd onschuldig.

  Er zijn geen aanwijzingen uit wetenschappelijke onderzoeken dat het cholesterolgehalte te laag kan worden. Of dat er gezondheidsrisico's aan verbonden zijn. Over het algemeen geldt hoe lager het cholesterolgehalte in het bloed, hoe beter.

  > Meer over hoe je het cholesterol goed kunt houden

  Cholesterolwaarden in het buitenland

  Cholesterol wordt in Nederland uitgedrukt in mmol/liter. In Amerika – en ook in een aantal Europese landen, waaronder Spanje – worden andere eenheden gebruikt. Het cholesterol wordt daar uitgedrukt in mg/deciliter. Hierdoor zijn de grenzen voor normale waarden ook anders.

  De Amerikaanse waarden krijg je door de Nederlandse waarden te vermenigvuldigen met 38,6. De waarde van de triglyceriden vermenigvuldig je met 88,5.

  Meer in de Gids Cholesterol
  • Wat is cholesterol?

  • Cholesterolwaarden

  • Cholesterol meten

  • Cholesterol goed houden

  ;