Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Wat doet een burgerhulpverlener?

Wat doet een burgerhulpverlener?

Wat doet een burgerhulpverlener?

Als burgerhulpverlener sta je aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand in je buurt krijgt je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan.

Aanwezig vóór de ambulance

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. De overlevingskans is het grootst als er binnen 6 minuten iemand reanimeert en een AED aansluit. De ambulance is meestal niet zo snel. Jij als buurtbewoner kunt dat wel zijn.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Meld je aan als je 18 jaar of ouder bent en in de afgelopen twee jaar een van deze trainingen hebt gevolgd:

  • Een basis- of herhalingscursus reanimatie
  • Een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO’er
  • Een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld arts, brandweer of politie)

Meld je aan

Hoe werkt het oproepsysteem?

Het oproepsysteem HartslagNu werkt via de meldkamer van 112. Zodra er een melding van een hartstilstand binnenkomt, krijgen buurtbewoners een oproep op hun telefoon. In het bericht staat het adres van het slachtoffer en de locatie van een AED die zij onderweg kunnen ophalen.

Vanwege het coronavirus zijn er tijdelijk andere richtlijnen voor reanimatie. Lees meer

Mark

"Ik heb geen seconde getwijfeld of ik me aan zou melden. Wie wil er nu niet een leven redden?"

Lees mijn verhaal

Meer burgerhulpverleners nodig

Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de ambulance. Juist in die cruciale eerste minuten kunnen zij een leven redden. Voor een goed werkend oproepsysteem zijn er overal in Nederland veel burgerhulpverleners nodig.

Meer uitleg burgerhulpverlening

Moet ik 24 uur per dag beschikbaar zijn?

Nee, in het systeem geef je zelf aan wanneer je beschikbaar bent. Bij een oproep ben je nooit verplicht om naar het slachtoffer te gaan. Misschien zie je de oproep niet op tijd, ben je te ver van het slachtoffer vandaan of kun je gewoon echt niet weg.

Het systeem houdt er rekening mee dat niet iedereen beschikbaar is en stuurt daarom meerdere burgerhulpverleners een oproep. Een deel van hen krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Anderen krijgen het verzoek om eerst een AED op te halen.

Moet ik een reanimatiediploma hebben om me aan te melden?

Om je aan te melden is de eis dat je een reanimatietraining hebt gevolgd in de afgelopen 2 jaar. Bij de cursussen van de Hartstichting krijg je dan na afloop altijd een diploma. Maar bij een training voor je beroep of studie is dit niet altijd het geval. Meld je dan wel gewoon aan en kies bij soort training de optie 'beroepsmatig of voor studie' en vul de datum in van de laatste cursus.

Is het oproepsysteem overal actief?

Ja, het oproepsysteem is in heel Nederland actief. Dit betekent dat overal in Nederland burgerhulpverleners kunnen worden opgeroepen om te helpen bij een hartstilstand in de buurt.

Worden er meerdere mensen tegelijk opgeroepen?

Ja, het systeem stuurt altijd een oproep uit naar meerdere mensen in de buurt van het slachtoffer. De kans is dus heel groot dat je andere burgerhulpverleners aantreft bij het slachtoffer. Bovendien is degene die 112 belt ook bij het slachtoffer en ben je dus nooit alleen.

Kan er iets mis gaan omdat ik geen ervaren hulpverlener ben?

Bedenk altijd: zonder hulp overlijdt iemand met een hartstilstand. Je poging het slachtoffer te redden heeft dus altijd zin. En jouw inzet is waardevol voor nabestaanden. Het geeft hen troost dat iemand snel is gaan reanimeren en er alles aan heeft gedaan om hun dierbare te redden.

Misschien ben je bang dat je niet meer weet hoe je moet reanimeren. Vertrouw erop dat in een noodsituatie de kans groot is dat alles wat je geleerd hebt spontaan naar boven komt. En anders zijn vaak andere burgerhulpverleners ter plekke, die je steunen en coachen.

Wie haalt een AED en is de AED altijd beschikbaar?

Burgerhulpverleners die dichtbij het slachtoffer wonen of werken krijgen een oproep. Een deel krijgt een adres door van een AED, en haalt eerst een AED op. Een ander deel krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan.

De 112-centrale geeft alleen locaties door van AED's die beschikbaar zijn. In het systeem staat vermeld op welke tijdstippen de AED toegankelijk is. Als de AED beveiligd is, krijg je een pincode om de kast te openen of de centralist opent tijdelijk de kast op afstand.

Met wie kan ik na een reanimatie praten?

Hulp bieden bij een hartstilstand kan ingrijpend zijn. Het is goed om erover te praten met je familie, vrienden of mensen die ook op de plek van de reanimatie waren. Soms kan professionele hulp nodig zijn.

> Meer over nazorg na reanimatie


Kom in actie bij een hartstilstand in je buurt. Samen maken we Nederland hartveiliger.

Meld je aan

Vragen over burgerhulpverlening?

Mail Team 6-Minutenzone

Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)