Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Wat doet een burgerhulpverlener?

  Wat doet een burgerhulpverlener?

  Wat doet een burgerhulpverlener?

  Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de buurt krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan.

  De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. Jij misschien wel.

  Wie kan burgerhulpverlener worden?

  Als burgerhulpverlener moet je natuurlijk kunnen reanimeren. Het maakt niet uit of je dit privé, voor je werk of voor je studie hebt geleerd. Wel is het een voorwaarde dat je 18 jaar of ouder bent én de afgelopen 2 jaar 1 van deze trainingen hebt gevolgd:

  • een basiscursus reanimatie of een herhalingsles 
  • een reanimatietraining gehad als bedrijfshulpverlener of EHBO-er
  • een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld als arts, brandweer, of politie)

  Twijfel niet en gebruik deze vaardigheid om levens te redden in jouw buurt.

  Word burgerhulpverlener

  Een burgerhulpverlener krijgt een oproep als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Kun jij reanimeren? Meld je dan aan als burgerhulpverlener en red een leven in jouw buurt.

  Oproepsysteem reanimatie

  Op basis van je postcode word je automatisch aangemeld bij het oproepsysteem van HartslagNu. Als je al burgerhulpverlener bent, hoef je je niet via deze website opnieuw aan te melden.

  Coen

  "Mijn buurvrouw kreeg een oproep en startte binnen 2 minuten met reanimeren. Dankzij haar leef ik nog."

  Lees mijn verhaal

  Burgerhulpverleners nodig

  Voor een goed werkend oproepsysteem zijn er minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig, verspreid over heel Nederland. Heel veel mensen hebben zich al aangemeld, maar we kunnen nog steeds overal in Nederland burgerhulpverleners gebruiken.

  AED aanmelden

  We willen ook zoveel mogelijke AED's in het oproepsysteem hebben. Heb je als particulier of bedrijf een AED? Meld deze dan ook gelijk aan bij het oproepsysteem reanimatie.

  > Meer over aanmelden AED

  Hoe werkt burgerhulpverlening?

  • Stap 1: je hebt een reanimatiediploma en je meld je aan bij het oproepsysteem
  • Stap 2: iemand in je buurt belt 112 bij een hartstilstand
  • Stap 3: je krijgt een oproep op je mobiel
  • Stap 4: kun je even weg? Ga dan zo snel mogelijk naar het slachtoffer
  • Stap 5: samen met andere burgerhulpverleners start je met reanimeren en sluit je een AED aan
  • Stap 6: je gaat door met reanimeren tot de ambulance arriveert en het personeel de reanimatie overneemt

  Veelgestelde vragen

  Twijfel je of burgerhulpverlening iets voor je is? Lees bij de veelgestelde vragen wat er van je verwacht wordt, en beslis dan.

  Moet ik 24 uur per dag beschikbaar zijn?

  Nee, in het systeem geef je zelf aan wanneer je beschikbaar bent. Bij een oproep ben je nooit verplicht om naar het slachtoffer te gaan. Misschien zie je de oproep niet op tijd, ben je te ver van het slachtoffer vandaan of kun je gewoon echt niet weg.

  Het systeem houdt er rekening mee dat niet iedereen beschikbaar is en stuurt daarom meerdere burgerhulpverleners een oproep. Een deel van hen krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Anderen krijgen het verzoek om eerst een AED op te halen.

  Moet ik een reanimatiediploma hebben om me aan te melden?

  Om je aan te melden is de eis dat je een reanimatietraining hebt gevolgd in de afgelopen 2 jaar. Bij de cursussen van de Hartstichting krijg je dan na afloop altijd een diploma. Maar bij een training voor je beroep of studie is dit niet altijd het geval. Meld je dan wel gewoon aan en kies bij soort training de optie 'beroepsmatig of voor studie' en vul de datum in van de laatste cursus.

  Is het oproepsysteem overal actief?

  We streven naar een landelijk dekkend netwerk. Dat houdt in: overal in Nederland kunnen burgerhulpverleners opgeroepen worden.

  Op dit moment zijn er nog een aantal plaatsen waar het oproepsysteem niet werkt. Als het systeem in je woonplaats nog niet werkt, kun je je wel alvast laten registreren als burgerhulpverlener. Op het moment dat het systeem actief is, ontvang je een bericht. Daarna kun je een oproep krijgen als burgerhulpverlener.

  Worden er meerdere mensen tegelijk opgeroepen?

  Ja, het systeem stuurt altijd een oproep uit naar meerdere mensen in de buurt van het slachtoffer. De kans is dus heel groot dat je andere burgerhulpverleners aantreft bij het slachtoffer. Bovendien is degene die 112 belt ook bij het slachtoffer en ben je dus nooit alleen.

  Kan er iets mis gaan omdat ik geen ervaren hulpverlener ben?

  Bedenk altijd: zonder hulp overlijdt iemand met een hartstilstand. Je poging het slachtoffer te redden heeft dus altijd zin. En jouw inzet is waardevol voor nabestaanden. Het geeft hen troost dat iemand snel is gaan reanimeren en er alles aan heeft gedaan om hun dierbare te redden.

  Misschien ben je bang dat je niet meer weet hoe je moet reanimeren. Vertrouw erop dat in een noodsituatie de kans groot is dat alles wat je geleerd hebt spontaan naar boven komt. En anders zijn vaak andere burgerhulpverleners ter plekke, die je steunen en coachen.

  Wie haalt een AED en is de AED altijd beschikbaar?

  Burgerhulpverleners die dichtbij het slachtoffer wonen of werken krijgen een oproep. Een deel krijgt een adres door van een AED, en haalt eerst een AED op. Een ander deel krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan.

  De 112-centrale geeft alleen locaties door van AED's die beschikbaar zijn. In het systeem staat vermeld op welke tijdstippen de AED toegankelijk is. Als de AED beveiligd is, krijg je een pincode om de kast te openen of de centralist opent tijdelijk de kast op afstand.

  Met wie kan ik na een reanimatie praten?

  Hulp bieden bij een hartstilstand kan ingrijpend zijn. Het is goed om erover te praten met je familie, vrienden of mensen die ook op de plek van de reanimatie waren. Soms kan professionele hulp nodig zijn.

  > Meer over nazorg na reanimatie

  Word burgerhulpverlener

  Vragen over burgerhulpverlening?

  Mail Team 6-Minutenzone

  Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)

  Lees meer over burgerhulpverlening

  Veel Nederlanders weten niet waar de dichtstbijzijnde AED hangt

  Veel Nederlanders weten niet waar de dichtstbijzijnde AED hangt

  Nu landelijk één oproepsysteem voor reanimatie

  Nu landelijk één oproepsysteem voor reanimatie

  Ambassadeur Lieke Martens zet zich in voor meer AED's in Nederland

  Ambassadeur Lieke Martens zet zich in voor meer AED's in Nederland