Hartstichting.nl wordt geladen

Goed advies

Marijke: “Als voorlichter geven wij advies. Mensen willen weten hoe een onderzoek of behandeling verloopt of hoe ze zich hierop kunnen voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan een dotterbehandeling, hartfilmpje of vaatonderzoek. Wij adviseren mensen hoe zij zich kunnen voorbereiden op een gesprek met hun arts, bijvoorbeeld door vooraf vragen op te schrijven. En we bespreken vragen over een second opinion.”

Portretfoto van voorlichter Marijke Soebhan

Medeleven en steun

Petra: “We bieden mensen steun. Patiënten vertellen ons wat de impact van hun aandoening is op hun dagelijkse leven en binnen het gezin. Ook spreken wij mensen die een reanimatie hebben gedaan of hebben meegemaakt. Deze gesprekken zijn soms heel emotioneel. Ook bieden wij bijvoorbeeld een luisterend oor aan een naaste van iemand met een hartinfarct.”

Voorlichter Petra Tap-Zandkuil kijkt lachend de camera in.

Meeste vragen via de chat

De meeste vragen komen binnen via de chat, ongeveer 2 op de 3. Daarnaast krijgen de voorlichters ook vragen via social media, telefoon of per e-mail. Veel vragen gaan over hart- en vaatziekten en risicofactoren. Denk aan vragen over hoge bloeddruk, hartkloppingen maar ook over medicijnen en bijwerkingen.

Veel positieve reacties

Marijke: “Wij krijgen veel positieve reacties op de chat. De drempel om ons te bereiken is zo laag, dat vinden mensen prettig. We krijgen vaak als reactie: 'Prettig, snel en duidelijk geholpen' of 'Ik ben nu gerustgesteld’. Mooi dat we mensen écht kunnen helpen via de chat. En we weten door die vele vragen ook goed wat er speelt. Dit helpt om de voorlichting steeds beter te maken.”

Risico beter leren begrijpen

Petra: “ In de praktijk zien wij dat mensen de risicofactoren vaak niet (her)kennen of dat ze dit niet koppelen aan het krijgen van een hart- of vaatziekte. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, cholesterol, overgewicht en roken. Als iemand één of meerdere risicofactoren heeft, dan geeft dit een verhoogde kans op een hart- of vaatziekte. Wij gaan daar graag en vaak over met mensen in gesprek.”

Medicijnen en bijwerkingen

Marijke: “Er komen veel vragen over medicijnen. De vragen gaan vooral over de bijwerkingen van een middel en of er een vervanger is. Vaak kunnen we tips geven wat te doen tegen de bijwerkingen. Voor een vervangend middel krijgen mensen het advies om het met de arts te bespreken”.

Veel vragen over de hartslag

Petra: “We krijgen ook veel vragen over de hartslag. Bijvoorbeeld over hartkloppingen en hartoverslagen. Dit komt vaak voor, ook bij jonge mensen. Ook dragen steeds meer mensen een smartwatch die van alles bijhoudt of een melding geeft. Met praktische tips en door goed te luisteren kunnen we mensen vaak op weg helpen. Of ze geruststellen dat een lage hartslag in de nacht heel normaal is.”

Echt verder helpen bij moeilijke keuzes

Marijke: “We kunnen mensen vaak echt een stapje verder helpen. Soms staan mensen voor moeilijke keuzes. En lezen of horen ze verschillende dingen over hun behandeling. Bijvoorbeeld over de risico’s van een operatie of over het nut van een second opinion. Er is natuurlijk ook heel veel te vinden op internet. Dat kan je onzeker maken. Mensen vinden het fijn als we de tijd nemen om alles op een rijtje te zetten. Wij zijn geen arts, maar met onze hulp zijn mensen wel beter voorbereid op het bezoek aan de arts.”

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag