Hartstichting.nl wordt geladen

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 2 en de belangrijkste reden van ziekenhuisopname. Dat leidt tot 6,8 miljard euro aan zorgkosten per jaar – alleen voor hart- en vaatziekten. “Als de overheid geen maatregelen neemt, zal het aantal hart- en vaatpatiënten met een miljoen toenemen,  van 1,7 miljoen naar 2,6 miljoen”, zegt directeur van de Hartstichting Hans Snijder.  “Dat is onacceptabel en bovendien niet houdbaar.” 

Investeren in preventie, eerder opsporen en onderzoek  

Volgens de Hartstichting moeten hart- en vaatziekten daarom meer prioriteit krijgen in het beleid en net als kanker, obesitas en de ziekte van Alzheimer worden aangemerkt als volksziekte, met de nodige investeringen in preventie, eerder opsporen en wetenschappelijk onderzoek.  

Meer actie overheid 

De Hartstichting streeft naar een Gezonde Generatie in 2040. Om dat te bereiken moeten we af van alle ongezonde prikkels in onze samenleving, zo stelt het Gezondheidsfonds in haar verkiezingsmanifest. Directeur Snijder: “We willen nog meer actie van de overheid om het roken terug te dringen, en gezonde voeding betaalbaar en beschikbaar te maken.” 

Directeur Hans Snijder

De druk op de zorg neemt toe, mensen met een lagere sociaaleconomische status leven korter en in minder goede gezondheid dan mensen met een hogere sociaaleconomische status, en aan alle kanten worden we verleid met ongezonde prikkels.

Gezonde omgeving

De omgeving moet volgens de Hartstichting zo worden ingericht dat het veel gemakkelijker wordt om voldoende te bewegen. En daarnaast is er gericht beleid nodig voor mensen met een lagere sociaaleconomische positie zodat ook deze groep een eerlijk kans krijgt op een gezond leven.

Kindje speelt basketbal met zijn vader

Mensen die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten moeten efficiënter worden opgespoord en laagdrempelig begeleiding kunnen krijgen om hun hartgezondheid te verbeteren.

Meer lezen?

Iedereen een gezond hart, voor nu én later. Dat is het doel van de Hartstichting. Hiervoor hebben we de overheid hard nodig. Wil je hier meer over weten?
Handen houden een hart vast