Boezemfibrilleren is een ritmestoornis die niet levensbedreigend is, maar meestal wel behandeld moet worden om schade aan het hart te voorkomen.

Ontstaan boezemfibrilleren

Bij een normaal hartritme ontstaat een elektrische prikkel in de sinusknoop. Deze prikkel verspreidt zich daarna over de boezems. Bij boezemfibrilleren ontstaan de elektrische prikkels niet op één plek maar op diverse plaatsen in de boezems. Deze prikkels bewegen snel en kriskras door elkaar.

Normaal laat de AV-knoop elke prikkel vanuit de boezems door naar de kamers. Bij een chaos aan prikkels lukt dit niet. De AV-knoop laat bij boezemfibrilleren slechts een deel van de prikkels door naar de kamers.

Toch is meestal het ritme van de kamers ook te snel, vaak meer dan 150 slagen per minuut. Dat is bijna tweemaal zo snel als normaal. Tijdens boezemfibrilleren trekken de kamers snel en onregelmatig samen.

Oorzaken boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren kan verschillende oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van andere aandoeningen, zoals:

• hoge bloeddruk
  • diabetes
  • problemen met het hart: hartinfarct, hartfalen, hartspierziekte, hartklepziekten of een aangeboren hartaandoening
  • een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)
  • een ontsteking (zoals een longontsteking)

Boezemfibrilleren komt vaker voor bij ouderen. Meer dan 18% van de 85-plussers heeft er last van. Ook komt het vaker voor bij ernstig overgewicht en bij mensen met apneu (stilstaan ademhaling tijdens de slaap).

Factoren die aanval uitlokken

Diverse factoren kunnen de kans op boezemfibrilleren verhogen of de ritmestoornis uitlokken.

• koorts
  • bloedarmoede
  • intensieve inspanning
  • stress

Ook voedingsmiddelen of medicijnen kunnen een aanval van boezemfibrilleren uitlokken:

• alcohol (fors gebruik in korte tijd)
  • koffie, cola
  • drugs (cocaïne, amfetaminen)
  • sommige medicijnen (onder andere luchtwegverwijders bij COPD en astma)

Klachten bij boezemfibrilleren

Sommige mensen voelen dat het hartritme van slag is. Vooral de overgang van een normaal hartritme naar boezemfibrilleren is goed te merken.

Klachten bij boezemfibrilleren zijn:

• een onregelmatige hartslag (fladderen)
  • hartbonken
  • transpireren
  • duizeligheid

Niet iedereen heeft even veel last van boezemfibrilleren. Soms hebben mensen alleen een onprettig gevoel.

Diagnose

Onderzoeken om boezemfibrilleren vast te stellen zijn onder andere:

Behandeling boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is niet levensbedreigend, maar belast het hart voortdurend. Dit kan op den duur leiden tot hartfalen. Daarom is behandeling met medicijnen meestal nodig, ook wanneer er weinig klachten zijn.

Daarnaast verhoogt boezemfibrilleren het risico op stolsels in het hart, die kunnen doorschieten naar de hersenen en daar een herseninfarct veroorzaken. Daarom worden vaak antistollingsmiddelenvoorgeschreven.

Mogelijke andere behandelingen zijn cardioversie of ablatie. Soms is een operatie van de onderliggende oorzaak nodig, zoals bij een hartklepaandoening of bij vernauwingen in de kransslagaders.

Onderzoek naar boezemfibrilleren

Onderzoek naar hartritmestoornissen, en met name boezemfibrilleren, krijgt topprioriteit bij de Hartstichting.

Geef voor onderzoek

Onderzoekers zijn op zoek naar oplossingen om hartritmestoornissen eerder te herkennen en beter te behandelen.

Deel via: