Boezemfibrilleren
Bij boezemfibrilleren (ook wel atriumfibrilleren) is de hartslag onregelmatig. Hoewel het niet levensbedreigend is, moet het meestal wel behandeld worden. Lees op deze pagina alle belangrijke informatie over boezemfibrilleren.
Wat is boezemfibrilleren
Boezemfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis, vooral bij oudere mensen. Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig en meestal te hoog. Boezemfibrilleren is een ritmestoornis die niet levensbedreigend is, maar meestal wel behandeld moet worden. Dit om schade aan het hart te voorkomen. Boezemfibrilleren wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd.
Boezemfibrilleren symptomen
Sommige mensen voelen dat het hartritme van slag is. Vooral de overgang van een normaal hartritme naar boezemfibrilleren is goed te merken. Klachten bij boezemfibrilleren zijn:
- een onregelmatige hartslag (fladderen)
- hartbonken
- transpireren
- duizeligheid
- vermoeidheid
- kortademigheid
- een beklemmend gevoel op de borst
Niet iedereen heeft evenveel last van atriumfibrilleren. Sommige mensen ervaren alleen een onprettig gevoel.
Hoe ontstaat boezemfibrilleren?
Bij een normaal hartritme ontstaan elektrische prikkels op één plek in de boezems, de sinusknoop. Bij boezemfibrilleren ontstaan deze op meer plekken. Tussen je boezems en kamers ligt de AV-knoop. Meestal laat die elke prikkel door. Maar dit lukt niet als er veel prikkels komen, zoals bij boezemfibrilleren. Dan wordt er maar een deel doorgelaten naar de kamers. Dat zijn er nog steeds meer dan normaal. De kamers trekken snel en onregelmatig samen. Je hartritme kan dan bijna 2 keer zo hoog zijn als normaal, vaak meer dan 150 slagen per minuut.
Diagnose
Onderzoeken om boezemfibrilleren vast te stellen zijn onder andere:
- hartfilmpje (ECG)
- echografie
- Holteronderzoek
- inspanningstest
Boezemfibrilleren oorzaak
Boezemfibrilleren kan een duidelijke oorzaak hebben, maar vaak spelen meerdere factoren mee. Samen vergroten ze de kans op boezemfibrilleren. Oorzaken voor boezemfibrilleren zijn onder andere:
- hoge bloeddruk
- diabetes
- problemen met het hart: hartinfarct, hartfalen, hartspierziekte, hartklepziekte of een aangeboren hartaandoening
- een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)
- een ontsteking (zoals een longontsteking)
- regelmatig gebruik van alcohol over langere tijd
Boezemfibrilleren komt vaker voor bij ouderen. Meer dan 18% van de 85-plussers heeft er last van. Ook komt het vaker voor bij ernstig overgewicht en bij mensen met apneu. Bij apneu stopt de ademhaling een aantal keer tijdens de slaap.
Interessant voor jou
Alles over hartritmestoornissen
Er zijn verschillende soorten ritmestoornissen. Lees meer over deze aandoeningen.Behandeling
Boezemfibrilleren is niet levensbedreigend, maar wel zwaar voor het hart. Om problemen te voorkomen, is behandeling belangrijk.Diagnose
Als een arts vermoedt dat je klachten te maken hebben met je hartritme, dan zijn er meerdere onderzoeken om dit verder uit te zoeken.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag
Meer weten?
Download onze folder over boezemfibrilleren.