Hartstichting.nl wordt geladen

Echo of echografie

Om een aneurysma te onderzoeken wordt meestal een echo van de buik gemaakt. Van dit onderzoek voel je niks en het is niet schadelijk voor je.

Een echo werkt met geluidsgolven, die niet te horen zijn. De geluidsgolven worden omgezet in beeld. Soms wil de arts meer weten over het aneurysma. Bijvoorbeeld hoe snel het bloed stroomt en in welke richting. Dit kan met een duplexonderzoek.

Een aneurysma wordt vaak toevallig ontdekt, als de buik om andere redenen wordt onderzocht.

CT-scan

Bij een CT-scan van een buikaneurysma maakt de CT-scanner röntgenbeelden van de buikslagader.

Het nadeel hiervan is dat deze scan werkt met röntgenstraling. Eenmalig gebruik kan geen kwaad, maar bij veelvuldig gebruik kan het schadelijk zijn. Een arts doet dit onderzoek alleen als het echt nodig is.

Als er een nog duidelijker beeld van het aneurysma nodig is, maakt de arts gebruik van een CT Angiografie (CTA). In dat geval wordt voor de CT-scan contrastvloeistof bij je ingespoten.

MRI

Bij een MRI-scan van een buikaneurysma maakt de MRI-scanner beelden met behulp van een sterk magnetisch veld.

Als er een nog duidelijker beeld nodig is van het aneurysma van de buikslagader, wordt een MRA gemaakt. Hierbij krijgt je contrastvloeistof ingespoten. Dit wordt niet vaak gedaan. Er wordt eerder gekozen voor een echo of CT-scan.

Regelmatig op controle

Als er een aneurysma is gevonden, bepaalt de arts wat er moet gebeuren. Meestal is een operatie niet direct nodig. Wel moet het buikaneurysma regelmatig worden gecontroleerd. Een operatie kan nodig zijn als het aneurysma groter is dan:

  • 5 cm bij vrouwen
  • 5,5 cm bij mannen

Lees hier meer over de behandeling van een aneurysma. 

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag