Hartstichting.nl wordt geladen

De verschillende soorten bloedingen:

  • Bloeding in de hersenen (intracerebrale bloeding of ICH)
  • Bloeding rondom het hersenweefsel (subarachnoïdale bloeding of SAB)

Hersenbloeding behandelingen

Behandeling bloeding in de hersenen

Aan een bloeding in het hersenweefsel (ICH) is vaak weinig te doen. Het is afwachten tot de bloeding stopt. Wel is het direct nodig om te stoppen met gebruik van bloedverdunners, om  de bloeding gemakkelijker te laten stoppen. Je krijgt bloeddrukverlagers als je bloeddruk te hoog is.

Zeldzaam is een bloeding door een misvorming in een hersenvat (Arterio Veneuze Malformatie of AVM). Behandeling is meestal niet nodig. Dit gebeurt alleen als er een kans is dat het op die plek opnieuw gaat bloeden. Dan kan een operatie plaatsvinden om de vaatafwijking te verwijderen, dicht te plakken of te bestralen.

Behandeling bloeding rondom het hersenweefsel

In de bloedvaten van de hersenen kan een uitstulping ontstaan. Dit heet een aneurysma. Die uitstulping kun je vergelijken met een ballonnetje. Hoe verder je het opblaast, hoe dunner de wand. De kans op knappen neemt dan toe. Als dat gebeurt heb je een hersenbloeding. De medische term hiervoor is SAB. Dat staat voor subarachnoïdale bloeding.

Bij dit soort bloeding moet je direct naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Hier word je snel behandeld, het liefst binnen 24 uur. Zo is de kans op een nieuwe bloeding kleiner.

De belangrijkste behandelingen bij een hersenbloeding door een aneurysma zijn: 

  • Coilen: opvullen van de uitstulping met dun draad van platina
  • Clippen: via een operatie afsluiten van de uitstulping met een klemmetje
  • Coilen of clippen: wat heeft de voorkeur?

    Coilen heeft vaak de voorkeur boven clippen. Het is minder ingrijpend en de ​schedel hoeft niet opengemaakt. Een nadeel is dat het aneurysma soms niet helemaal in één keer af te sluiten is. Je moet dan vaker op controle en soms opnieuw behandeld worden.

  • Afvoeren hersenvocht

    Clippen of coilen is niet altijd mogelijk. Door de bloeding kan de druk in de hersenen oplopen. Dan nemen de klachten toe. Dit kan hoofdpijn, braken, slecht zien, of ergere uitval veroorzaken. Om de druk te verlagen kan het mogelijk zijn om wat vocht uit de hersenen af te tappen. Dit heet liquordrainage. Dit gebeurt via een gaatje in de schedel.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag