Cardioversie is een behandeling voor patiënten die last hebben van:

De patiënt kan cardioversie krijgen via een elektrische schok of via medicijnen.

Elektrische cardioversie

Elektrische cardioversie wordt meestal toegepast bij langdurend boezemfibrilleren (langer dan 48 uur). Bij kortdurend boezemfibrilleren wordt alleen elektrische cardioversie toegepast wanneer de patiënt ernstige klachten heeft en er onvoldoende bloed door het lichaam wordt gepompt.

Elektrische cardioversie vindt plaats onder narcose. De narcose duurt enkele minuten, de cardioversie zelf slechts enkele seconden.

De cardioloog plakt 2 dunne, ronde aluminium schijven op de borstkas van de patiënt. Hierop plaatst hij 2 metalen klossen die verbonden zijn met een defibrillator.

De defibrillator geeft een elektrische schok af om de elektrische prikkels in het hart tijdelijk uit te schakelen. Het hart staat 1 of 2 seconden stil en krijgt daarna zijn normale hartritme terug. De cardioloog reset als het ware het hart, te vergelijken met het opnieuw opstarten van een vastgelopen computer.

Een hartfilmpje toont direct of het hartritme weer normaal is. Indien nodig herhaalt de cardioloog de cardioversie. Dit gebeurt maximaal 4 keer.

Na een geslaagde cardioversie mag de patiënt meestal dezelfde dag naar huis, maar hij mag niet zelf autorijden. De patiënt moet nog enkele weken antistollingsmiddelen slikken.

Cardioversie met medicijnen

Als de patiënt korter dan 48 uur last heeft van boezemfibrilleren, is cardioversie met medicijnen mogelijk. De gebruikte medicijnen zijn anti-aritmica. De patiënt krijgt deze toegediend per infuus. Tijdens het toedienen houdt de arts de hartslag goed in de gaten.

Risico’s en complicaties

Er bestaat een kans op een herseninfarct door losschietende bloedstolsels vanuit de boezems. Daarom krijgt de patiënt voorafgaand en na de cardioversie antistollingsmiddelen. Dit geldt alleen wanneer het boezemfibrilleren al langer dan 48 uur bestaat. Met antistolling is de kans op een herseninfarct tijdens de cardioversie erg klein.

Cardioversie met medicijnen gebeurt vaak binnen 48 uur. Dan zijn antistollingsmiddelen niet nodig.

Indien nodig controleert de cardioloog voor de ingreep met een slokdarmecho of de patiënt bloedstolsels in de boezems heeft. Dit gebeurt vooral wanneer antistollingsmiddelen vooraf niet mogelijk zijn. De stolsels moeten voor de cardioversie verwijderd of opgelost worden.

Alternatieve behandelingen

Als cardioversie niet het gewenste resultaat heeft, dan zijn andere behandelingen mogelijk:

 

Onderzoek naar boezemfibrilleren

Onderzoek naar hartritmestoornissen, en met name boezemfibrilleren, krijgt topprioriteit bij de Hartstichting. We willen boezemfibrilleren eerder en beter behandelen.

Meer over onderzoek naar hartritmestoornissen
 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over onze activiteiten, hart- en vaatziekten en wetenschappelijk onderzoek.

Prof. dr. Isabelle van Gelder

Prachtig om te zien hoe onderzoek de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren echt verbetert.

Deel via: