Aandachtspunten AED kopen

Tips voor het kopen van een AED

Een AED is van levensbelang bij een hartstilstand. Deze tips helpen je op weg bij het kopen, ophangen en beheren van een AED.

AED kopen

Een AED is medisch apparaat en moet goed beschermd in een kast worden opgehangen. Je kunt een AED zelf aanschaffen, of samen met je buurt. Ook kun je organisaties vragen om de aanschaf te steunen, bijvoorbeeld:

• de gemeente
  • bedrijven in de buurt
  • serviceclubs zoals de Rotary of Lions

Waar op letten bij aanschaf?

Er zijn verschillende soorten AED's. Het is belangrijk dat een AED die buiten hangt bij alle weertypen (regen, warmte, stof) goed werkt. Let op de onderstaande punten of vraag dit na bij de leverancier:

• De IP-waarde. Hoe hoger, hoe beter de AED tegen alle weertypen kan. We raden aan minimaal IP44 voor de AED en IP54 voor de buitenkast of combi-IP-waarde van minimaal 54.
  • De functionaliteiten. Je kunt kiezen voor een basis of uitgebreide instructie bij het begeleiden van de reanimatie, en een Nederlandse of meertalig spraak.
  • Het type AED-zelftest. Dit bepaalt op welke manier jij bericht krijgt als er iets mis is met de AED. Dit kan via een licht- of geluidssignaal of via Wifi naar je telefoon.
  • Het onderhoud. De elektroden en accu moeten af en toe worden vervangen. Als je bij aankoop een onderhoudscontract met de leverancier afsluit, zorgen zij voor het vervangen van de onderdelen.
  • De garantietermijn en de levensduur van de AED.
  • De verzekering. De kans op diefstal is klein, maar wil je de AED verzekeren, kijk dan of het valt onder de eigen inboedel- of opstalverzekering of vraag naar de opties bij de AED-leverancier.

Tip! Vraag bij verschillende leveranciers een offerte aan om te kijken wat het best overeenkomt met jouw wensen.

Buiten hangen en beheren van de AED

Hang de AED buiten op, zodat hij snel en dag én nacht bereikbaar is voor de hele buurt. Let hierbij op de volgende punten:

• De buitenkast heeft electriciteit nodig voor het verlichten en verwarmen van de AED.
  • Doe bij voorkeur geen slot op de AED-kast, zodat hij snel kan worden ingezet bij een hartstilstand. Wil je per se een slot? Kies dan een pincodeslot. Hangsloten kunnen namelijk gaan roesten of bevriezen en kunnen dan niet snel meer openen.
  • Meld de AED aan bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu om levens te kunnen redden in de hele buurt.
  • Zorg dat er een duidelijke beheerder van de AED is. Diegene zorgt voor de gegevens in het oproepsysteem en het regelmatig checken van de AED.

> Meld je AED aan

Mist jouw buurt nog een AED?

In sommige woonwijken zijn te weinig AED’s dag en nacht bereikbaar. Bekijk op onze kaart waar dringend AED's nodig zijn.

Check de kaart

Dit vind je misschien ook interessant

Praktische informatie over je AED

Maak kans op een AED