Onderzoek naar slagaderverkalking

Onderzoek naar slagaderverkalking is heel belangrijk. Door slagaderverkalking eerder op te sporen en beter te behandelen zijn veel hart- en herseninfarcten te voorkomen.

Bij slagaderverkalking (of aderverkalking) ontstaan beschadigingen in de vaatwand en er hopen zich vetten en ontstekingscellen in de vaatwand op. Er ontstaan vernauwingen, de zogenaamde plaques. Het is gevaarlijk als zo'n plaque ineens openscheurt. Er vormen zich dan stolsels die een bloedvat kunnen afsluiten. Dit kan leiden tot een hart- of herseninfarct.

Wat onderzoekers willen weten

Rol van ontstekingsprocessen

Ontstekingsprocessen spelen een rol bij het ontstaan van slagaderverkalking. Veel ontstekingseiwitten in je bloed kunnen een signaal zijn van ernstige slagaderverkalking en een hoog risico op een hartinfarct. Het zou mooi zijn als we gevaarlijke slagaderverkalking in een vroeg stadium kunnen meten.

Gevaarlijke plaques eerder opsporen

Wetenschappers zoeken naar stofjes in het bloed (biomarkers) die vertellen of je slagaderverkalking hebt en hoe ernstig het is. Ze werken aan betere technieken om de plaques nauwkeurig te bestuderen en te bepalen of ze gevaarlijk zijn. Door gevaarlijke plaques eerder op te sporen, is tijdig ingrijpen mogelijk. Zo kun je hart- of herseninfarcten voorkomen.

Nieuwe behandelingen tegen slagaderverkalking

Met medicijnen is het mogelijk om cholesterol verlagen en het proces van slagaderverkalking af te remmen. Maar het is nog niet te genezen. Meer kennis over ontstekingsreacties en de cholesterolstofwisseling moet leiden tot beter werkende medicijnen.

Enkele voorbeelden van onderzoek

Veel onderzoekers willen de puzzel rond slagaderverkalking oplossen. Bekijk enkele voorbeelden van onderzoek naar slagaderverkalking.

Rol van darmbacteriën in het ontstaan van hart- en vaatziekten

In een groot project kijken wetenschappers naar de rol van darmbacteriën en slagaderverkalking.

> Meer over het onderzoek

Vetten in het bloed beter onder controle krijgen

Jan Albert Kuivenhoven doet onderzoek naar onder andere cholesterol. Hij hoopt met zijn onderzoek bij te dragen aan nieuwe geneesmiddelen om slagaderverkalking tegen te gaan.

> Meer over het onderzoek

Bruin vet activeren om slagaderverkalking te voorkomen

Patrick Rensen werkt aan een techniek die bruin vetweefsel aan het werk zet en zo slagaderverkalking tegengaat. Daarmee hoopt hij hart- en vaatziekten terug te kunnen dringen.

> Meer over het onderzoek

Op zoek naar slimme manieren om je bloedvaten open te houden

Wetenschappers ontdekken steeds meer genen en eiwitten die invloed hebben op de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in ons bloed, en dus ook op slagaderverkalking. Bovendien is de laatste jaren duidelijk geworden dat ook ontstekingscellen een belangrijke rol spelen.

> Meer lezen

Cellen bijsturen om slagaderverkalking te verminderen

Jan Van den Bossche onderzoekt bepaalde cellen die bijdragen aan slagaderverkalking. Hij wil beter zicht krijgen op de verschillende varianten. Hij wil vooral de goede kanten van de zogenaamde macrofagen benutten.

Toponderzoekers en hun passie

Onderzoek doe je met je hart. Ben jij benieuwd hoe passievol onderzoekers werken aan een medicijn om slagaderverkalking tegen te gaan? Neem een kijkje in hun lab.

Ontmoet Ilze, Johan en Esther

Ilze Bot: op zoek naar nieuwe medicijnen

Ilze Bot doet met een Dekkerbeurs van de Hartstichting onderzoek naar slagaderverkalking. Haar doel is nieuwe medicijnen te vinden om hart- en herseninfarcten te voorkomen.

> Meer lezen

70 jaar onderzoek naar slagaderverkalking

Wetenschappers over de hele wereld zijn al meer dan 70 jaar bezig om de geheimen van slagaderverkalking te ontrafelen. Er is al veel bereikt: wat is gelukt en waar werken onderzoekers van vandaag aan? Bekijk de video.

geen foto
Elke maand het laatste nieuws over hart- en vaatonderzoek in je mailbox?

Wetenschappelijk onderzoek Hartstichting

Benieuwd aan welke oplossingen onze wetenschappers nog meer werken?

Ga naar het overzicht

Financiering voor wetenschappers

Ben je een wetenschapper? Bekijk dan de financieringsmogelijkheden.

> Naar de financieringsvormen