Onderzoek naar slagaderverkalking

Onderzoek naar slagaderverkalking is heel belangrijk. Door slagaderverkalking eerder op te sporen en beter te behandelen zijn veel hart- en herseninfarcten te voorkomen.

Bij slagaderverkalking (of aderverkalking) ontstaan beschadigingen in de vaatwand en er hopen zich vetten en ontstekingscellen in de vaatwand op. Er ontstaan vernauwingen, de zogenaamde plaques. Het is gevaarlijk als zo'n plaque ineens openscheurt. Er vormen zich dan stolsels die een bloedvat kunnen afsluiten. Dit kan leiden tot een hart- of herseninfarct.

Wat onderzoekers willen weten

Rol van ontstekingsprocessen

Ontstekingsprocessen spelen een rol bij het ontstaan van slagaderverkalking. Veel ontstekingseiwitten in je bloed kunnen een signaal zijn van ernstige slagaderverkalking en een hoog risico op een hartinfarct. Het zou mooi zijn als we gevaarlijke slagaderverkalking in een vroeg stadium kunnen meten.

Gevaarlijke plaques eerder opsporen

Wetenschappers zoeken naar stofjes in het bloed (biomarkers) die vertellen of je slagaderverkalking hebt en hoe ernstig het is. Ze werken aan betere technieken om de plaques nauwkeurig te bestuderen en te bepalen of ze gevaarlijk zijn. Door gevaarlijke plaques eerder op te sporen, is tijdig ingrijpen mogelijk. Zo kun je hart- of herseninfarcten voorkomen.

Nieuwe behandelingen tegen slagaderverkalking

Met medicijnen is het mogelijk om cholesterol verlagen en het proces van slagaderverkalking af te remmen. Maar het is nog niet te genezen. Meer kennis over ontstekingsreacties en de cholesterolstofwisseling moet leiden tot beter werkende medicijnen.

Onderzoek naar slagaderverkalking

Veel onderzoekers willen de puzzel rond slagaderverkalking oplossen. Bekijk enkele voorbeelden van onderzoek naar slagaderverkalking.

Voorkomen hoog cholesterol

Noam Zelcer doet met een Dekkerbeurs onderzoek naar een bepaald eiwit dat ingrijpt als het cholesterolgehalte te hoog dreigt te worden. Hij bekijkt hoe dit eiwit precies werkt en of deze kennis te gebruiken is voor nieuwe medicijnen.

> Meer over het onderzoek

Rol van darmbacteriën in het ontstaan van hart- en vaatziekten

Wetenschappers onderzoeken in een groot CVON-project naar de rol van darmbacteriën in het ontstaan van hart- en vaatziekten.

> Meer over het onderzoek

Hoe een vette lever leidt tot schade aan de bloedvaten

Met een Dekkerbeurs onderzoekt Martijn Brouwers hoe een vette lever leidt tot schade aan de bloedvaten. Hij verwacht dat de aanmaakroute van het levervet daarbij belangrijk is.

> Meer over het onderzoek

​Herstellen van blokkades in bloedvaten

Yaël Nossent onderzoekt met een Dekkerbeurs of blokkades in de bloedtoevoer te herstellen zijn door bepaalde moleculen te remmen.

> Meer over het onderzoek

Vetten in het bloed beter onder controle krijgen

Jan Albert Kuivenhoven doet met een Dekkerbeurs onderzoek naar bloedvetten, zoals cholesterol. Hij hoopt aangrijpingspunten te vinden voor nieuwe geneesmiddelen om slagaderverkalking tegen te gaan.

> Meer over het onderzoek

Bruin vet activeren om slagaderverkalking te voorkomen

Patrick Rensen werkt aan een techniek die bruin vetweefsel aan het werk zet en zo slagaderverkalking tegengaat. Daarmee hoopt hij hart- en vaatziekten terug te kunnen dringen.

Doorbraken in onderzoek

Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar slagaderverkalking. Met mooie resultaten.

In de vaten kijken

Sinds de jaren 70 zijn vernauwingen in de kransslagaders aan te tonen. In eerste instantie via hartkatheterisatie. Daarna kwamen er nieuwe beeldvormende technieken die werken met ultrageluid en echografie. Hierdoor zijn plaques steeds beter op te sporen.

> Meer over medisch onderzoek naar de vaten

Betere aanpak risicofactoren

Dankzij wetenschappelijk onderzoek van onder andere de Hartstichting weten we veel over risicofactoren die slagaderverkalking verergeren. Op basis van deze kennis zijn er duidelijke richtlijnen ontwikkeld voor artsen, met duidelijke adviezen voor het behandelen van patiënten met een hoog risico.

Cholesterolverlagende medicijnen

Cholesteroldeeltjes kunnen zich ophopen in de vaatwand en zo slagaderverkalking opwekken. De ontwikkeling van cholesterolverlagende medicijnen, was daarom 1 grote doorbraak in het voorkomen van hart- en vaatziekten. De zogenaamde statines remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen zo het cholesterolgehalte in het bloed.

> Meer over cholesterolverlagers

Vernauwingen opheffen

Door de ontwikkeling van de bypassoperatie en de dotter- en stentbehandeling kunnen ernstig vernauwde kransslagaders worden omgeleid of opengemaakt.

> Meer over bypassoperatie

> Meer over dotter- en stentbehandelingen

Wetenschappelijk onderzoek Hartstichting

Wetenschappers zoeken naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. Bekijk welk onderzoek er loopt.

Ga naar het overzicht

Financiering voor wetenschappers

Ben je een wetenschapper? Bekijk dan de financieringsmogelijkheden.

> Naar de financieringsvormen

Stel je vraag aan de Infolijn

• Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn