Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten

Nog steeds sterven per dag ruim 100 mensen aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte. Onze ambitie is om hart- en vaatziekten eerder te herkennen. Zo kunnen we deze ziekten behandelen voordat ze echt toeslaan. Dit redt levens en voorkomt onherstelbare schade.

Prof. dr. Arthur Wilde

"We hebben al honderden families opgespoord met gevaarlijke ritmestoornissen."

Lees het verhaal

Nieuwe onderzoeken naar eerder herkennen

De Hartstichting investeert ruim 6,6 miljoen euro in nieuw onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. De 7 toegekende projecten richten zich op verschillende hart- en vaatziekten. De onderzoeken moeten leiden tot diagnostische toepassingen zoals bloedtests, risicoscores of scans voor huisartsen en cardiologen. De testen die artsen op dit moment hebben zijn beperkt, zeker voor vrouwen.

> Meer over de 7 nieuwe onderzoeksprojecten

Investeringen in 2016

De Hartstichting investeert in 2016 in samenwerking met Technologiestichting STW 9 miljoen euro in nieuw onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Het doel van de 10 onderzoeksprojecten is om nieuwe technologieën te ontwikkelen, zodat artsen hart- en vaatziekten in een vroeg stadium kunnen opsporen én behandelen.

> Meer over de 10 nieuwe onderzoeksprojecten

Eerder herkennen voortekenen

Het lijkt alsof een hart- en vaatziekte uit het niets ontstaat en iemand ineens overvalt. Iemand krijgt plotseling een hart- of herseninfarct of plotseling ontstaan er gevaarlijke hartritmestoornissen. Achteraf blijken er vaak wel voortekenen te zijn geweest, maar dan is het soms te laat. Nieuw onderzoek moet nog beter in kaart brengen welke onduidelijke klachten voorkomen bij hart- en vaatziekten. En het moet nog duidelijker worden of er bijvoorbeeld etnische verschillen zijn of verschillen tussen mannen en vrouwen.

Lopend onderzoek Hartstichting

Kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen eerder ontdekken

Als hart- en vaatziekten te laat ontdekt worden, is tijdige en preventieve behandeling niet mogelijk. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen. Dit onderzoek moet hier verandering in brengen.

> Meer over het onderzoek

Stijvere hartspier op tijd herkennen

Bij een vorm van hartfalen wordt het hart steeds stijver en kan het zich niet meer goed ontspannen en vullen met bloed. Voor deze vorm van hartfalen, die vaker voorkomt bij vrouwen, is nog steeds geen goede behandeling. Op tijd herkennen is daarom heel belangrijk, dan kun je de ziekte misschien voorkomen. Onderzoeken die in 2016 starten op dit terrein:

• nieuwe testen om hartfalen eerder op te sporen
    • supersnelle nieuwe echotechniek om de stijfheid van het hart te bepalen
    • MRI verbeteren om stijfheid hart beter te signaleren

Daarnaast loopt sinds eind 2014 het project Queen of Hearts. Aan het onderzoek doen 2.500 vrouwen mee die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad. Deze vrouwen hebben een hoger risico op deze vorm van hartfalen.

Erfelijke aanleg eerder ontdekken

Erfelijke hart- en vaatziekten worden vaak pas ontdekt als er in een familie meerdere mensen op jonge leeftijd een hart- of vaatziekte krijgen of eraan overlijden. Onderzoek moet het mogelijk maken erfelijke afwijkingen eerder op te sporen. Artsen krijgen nieuwe tests om deze ziekten eerder en beter vast te stellen. Ook mensen zelf moeten erfelijke aanleg in hun familie beter in kaart kunnen brengen.

Professor dr. Arthur Wilde is expert op het gebied van genetisch onderzoek. Met steun van de Hartstichting heeft hij al honderden families opgespoord met erfelijke hartritmestoornissen en doet hij onderzoek naar de oorzaken van deze vaak levensbedreigende onderzoeken.

Lopend onderzoek Hartstichting

• Erfelijke hartspierziekte vroeg opsporen
      Aritmogene cardiomyopathie is een erfelijke hartspierziekte die ernstig kan verlopen. Judith Groeneweg onderzoekt met een Dekkerbeurs wie een hoog risico op een ernstig verloop van de ziekte heeft en hoe je deze mensen vroegtijdig kunt identificeren.

• Erfelijke hartziekten eerder opsporen
      Onderzoekers van het AMC en het UMC Utrecht gaan mensen en medici voorlichten over erfelijke hartziekten. Ook willen ze mensen opsporen die een erfelijke aanleg hebben voor dodelijke hartziekten. Zo kunnen zij mensen met vroege voortekenen behandelen, nog voordat zij klachten krijgen of ernstig ziek worden.

> Meer over het onderzoek

• Erfelijke factoren bij hersenbloeding
      In de bloedvaten rond de hersenen kan een uitstulping (aneurysma) ontstaan. Dit type hersenbloedingen treedt vooral op bij relatief jonge mensen en heeft vaak de dood of blijvende invaliditeit tot gevolg. Als artsen een aneurysma herkennen voordat het barst, kan behandeling een bloeding voorkomen.

Wetenschappelijk onderzoek Hartstichting

De Hartstichting wil hart- en vaatziekten eerder opsporen en beter behandelen. Ga naar het overzicht en bekijk per aandoening welk onderzoek we financieren.

Bekijk alle onderzoeken

Subsidie voor wetenschappers

Ben je een wetenschapper? Bekijk dan de subsidiewijzer met al onze beurzen.

> Ga naar de Subsidiewijzer

Stel je vraag aan de Infolijn