Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Hartfalen: veel mensen weten niet dat ze het hebben

Hartfalen: veel mensen weten niet dat ze het hebben

Hartfalen: veel mensen weten niet dat ze het hebben

Hartfalen is een ernstige ziekte die veel voorkomt, vooral bij mensen boven de 60 jaar. Vaak wordt de ziekte pas laat herkend. Dit terwijl op tijd behandelen belangrijk is. Dan is de kans groot dat je je snel weer fitter voelt. Met de test van de Hartstichting kom je erachter of je zelf misschien hartfalen hebt.

Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Dat geeft klachten als kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden. 

Schatting in Nederland

240.000 mensen weten dat ze hartfalen hebben

255.000 mensen weten niet dat ze hartfalen hebben

Waarom vaak niet herkend?

Bij klachten die horen bij hartfalen denken mensen vaak niet dat ze van hun hart komen. Lees hier waarom dat zo is. 

1. Klachten ontstaan langzaam

Hartfalen ontstaat langzaam. Omdat het zo geleidelijk gaat heb je het niet zo snel door. In het begin werkt het hart nog redelijk goed en krijg je vooral klachten bij inspanning. Later ontstaan die ook in rust. 

2. Mensen denken dat hun klachten bij een andere ziekte horen

Patiënten met hartfalen hebben vaak ook nog andere aandoeningen, zoals een andere hartziekte, een longziekte, een nierziekte of diabetes. De klachten zijn soms hetzelfde. Vermoeidheid komt bij veel ziekten voor.

En als je als longpatiënt bijvoorbeeld sneller kortademig wordt, denk je misschien dat het aan die longziekte ligt. Maar het kan ook hartfalen zijn. Ook voor artsen kan hartfalen hierdoor soms lastig te herkennen zijn, waardoor ze niet testen op hartfalen.

3. Klachten gemakkelijk verward met stress of ouderdom

Als je sneller buiten adem bent of minder energie hebt, denk je niet direct aan hartfalen. Je vermoedt misschien dat dit komt door ouderdom of stress. Dat zou kunnen, maar het is wel goed om naar je huisarts te gaan als de klachten niet overgaan of erger worden. 

Sneller naar de dokter

Nu stellen mensen het bezoek aan de huisarts vaak uit. Het is lastig om vage klachten te bespreken of zelf te vragen of de klachten van het hart kunnen komen. 

Hartfalen ontstaat vaak na een hartinfarct, door een ander hartprobleem of een hoge bloeddruk. Veel mensen weten dit niet. Het kan helpen als mensen meer kennis hebben over hartfalen en welke klachten erbij horen. Dan zouden ze misschien sneller naar de huisarts gaan. Dat is verstandig, want hoe eerder behandeling van hartfalen begint, hoe beter.

Kan het hartfalen zijn?

Vul de Hartenkaart in en ontdek binnen 1 minuut of het verstandig is om naar de huisarts te gaan.
Doe de test

Eenvoudig onderzoek bij de huisarts

Met behulp van eenvoudig onderzoek kan de huisarts testen of je klachten door hartfalen kunnen komen. Dit gebeurt door onderzoek op bepaalde stofjes in je bloed en een hartfilmpje.

Snel effect bij behandelen

Hoe eerder behandeling van hartfalen begint, hoe beter. Met een goede behandeling verminderen de klachten en voorkom je dat het hart verder achteruit gaat. Hierdoor voel je je beter en heb je meer energie om dingen te ondernemen. 

Cardioloog Jan Willem Borleffs: na behandeling totaal ander mens

“Meer dan de helft van de patiënten zien we na een aantal maanden behandelen als een totaal ander mens terug. Velen kunnen na een paar weken de trap al weer op en activiteiten buitenshuis ondernemen, terwijl ze dat eerst niet meer konden. Onderzoek en behandelen is echt de moeite waard.”

Alerter zijn op klachten

De patiënt en de huisarts moeten beiden alert zijn om hartfalen vroeg te herkennen.

Verhalen van patiënten

Huisarts Frans Rutten:

"Heb je klachten die van het hart kunnen komen? Kom altijd langs! Hoe eerder, hartfalen ontdekt wordt, hoe beter."

Meer over hartfalen

Doe de test: kan het hartfalen zijn?

Doe de test: kan het hartfalen zijn?

Klachten bij hartfalen

Klachten bij hartfalen

Wat is hartfalen?

Wat is hartfalen?