Levensbedreigende situatie nog onvoldoende herkend
Spoedcursus Hartstichting leert mensen acute hartproblemen en beroerte beter te herkennen.
- Elke dag krijgen zo’n 500 mensen een hartinfarct, hartstilstand of beroerte.
- Slechts 16% van de mensen kent de drie de meest voorkomende signalen van een beroerte.
- Een kwart van de mensen (26%) kan 1 juist signaal van een beroerte opnoemen.
- Een derde van de mensen (34%) kent 1 juist signaal van een hartinfarct.
- 19% kent 2 signalen van een hartinfarct.
Bijna de helft van de Nederlanders heeft wel eens een situatie meegemaakt waarin iemand plotseling onwel werd. Bij een acute medische noodsituatie is alarmnummer 112 de snelste weg naar de juiste hulp. Toch komt maar 14% van de mensen met een hartinfarct en 24% van de mensen met een beroerte via dit nummer in het ziekenhuis terecht. De reden: mensen herkennen deze levensbedreigende situaties onvoldoende en zijn bang onterecht te bellen. De Hartstichting lanceert daarom een 5 minuten spoedcursus.
Als iemand onwel wordt denken omstanders rationeel, dat ze na een snelle beoordeling van het slachtoffer 112 zullen bellen. In de praktijk twijfelen veel mensen, blijkt uit onderzoek van de Hartstichting. Vaak wordt de ernst van de situatie onderschat (47%), of is men bang om onterecht het noodnummer te bellen (21%). In totaal zegt een op de 12 Nederlanders wel eens een medische situatie meegemaakt, waar 112 achteraf gezien nodig was, maar niet gebeld werd.
Afwachten
Vooral de betrokkene zelf aarzelt vaak om actie te ondernemen –familieleden en omstanders schakelen gemakkelijker hulp in. Met name als de klachten minder duidelijk zijn, wachten mensen vaker af (29%). Als gevolg hiervan lopen slachtoffers onnodige gezondheidsschade op, of overlijden zij vroegtijdig.
Herkennen en handelen
Snelle hulp kan het verschil maken. Hoe eerder de behandeling start, hoe groter de kans op overleven en een goed herstel. De korte online spoedcursus ‘Heb je even? Red een leven!’ leert mensen in slechts vijf minuten de ernst van klachten bij een hartinfarct, beroerte en hartstilstand te herkennen. Aan de hand van 10 situaties beoordeel je hoe je moet handelen; 112 bellen, afwachten of niks doen. Je ervaart ook wat je tegenhoudt om in een situatie 112 te bellen.
Heb je even? Leer een leven redden!
Ervaringsverhaal Ewoud
Ewoud kreeg een hartinfarct na het hardlopen, maar voelde zich bezwaard om 112 te bellen. “Ik had een flinke afstand gelopen. Het ging zo lekker, ik was euforisch! Maar kort daarna voelde ik me zweterig. Ik voelde me niet helemaal lekker, een beetje beklemmend gevoel op de borst, maar niet heel hevig. Ik dacht dat ik moest herstellen van het hardlopen. Maar liggend op de bank bleef ik onrustig.
Hoewel de signalen duidden op een naderend hartinfarct, besloot Ewoud de huisartsenpost te bellen. “Ik heb de situatie onderschat. Eenmaal 10 minuten in het ziekenhuis sloeg de pijn door. “De bewuste olifant stond niet meer op mijn borstkas, maar stapte op dat moment dwars door mijn borstkas heen.” Ewoud moest gedotterd worden.