Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Als de hartritmestoornis goed te behandelen is, heb je er weinig of soms zelfs geen klachten van. Maar bij sommige mensen komen de klachten steeds terug of zijn erg hinderlijk. Hoe ga je hiermee om? Lees wat je zelf kunt doen.

Dagboek bijhouden

Wanneer je net gehoord hebt dat je een ritmestoornis hebt, kan het zinvol zijn om een dagboekje bij te houden. Je krijgt zo een beter inzicht in hoe ritmestoornissen bij jou ontstaan.

Noteer:

 • ​Op welk tijdstip begonnen de klachten en hoe lang hielden ze aan?
 • Wat voelde je precies: had je last van een snel, onregelmatig of bonzend hart?
 • Wat deed je toen de klachten begonnen?
 • Wat had je gegeten of gedronken? Of had je net gerookt of drugs of medicijnen gebruikt?
 • Was je gestrest, boos of angstig?

Zo'n dagboek helpt om inzicht te krijgen in de oorzaak van je klachten. Probeer op basis hiervan je leefstijl aan te passen. Dat vermindert soms al je klachten. Kom je er niet uit? Neem het dagboek dan mee naar je (huis)arts om je aanpak te overleggen. 

Vermijd stoffen die je ritme verstoren

Bepaalde stoffen zoals tabak, alcohol en drugs kunnen een hartritmestoornis veroorzaken. Is dat bij jou het geval? Vermijd deze stoffen dan zoveel mogelijk. Ook emoties en stress kunnen een aanval uitlokken, probeer hiermee te leren omgaan. En zorg verder dat je voldoende beweegt en gezond eet.

Mirjam

"Ik weet dat mijn hartritme nooit helemaal normaal zal zijn”

Lees het verhaal

Medicijnen op tijd innemen

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een hartritmestoornis hebt en moet je opeens medicijnen gebruiken. Wen je vanaf het begin aan om de medicijnen op het juiste tijdstip en in de juiste hoeveelheid in te nemen. Alleen dan kunnen medicijnen hun werk goed doen en je klachten verminderen.

Er zijn hulpmiddelen die je helpen bij de planning:

 • medicijndoosjes met weekplanners zodat je snel ziet of je je medicijnen hebt ingenomen
 • apps die een geluid maken en je zo herinneren aan het innemen van de medicijnen

Vragen over je hart?

Chat of bel met een voorlichter

> Contact

Op het werk

Het verschilt per type hartritmestoornis of je je werk gewoon kunt blijven doen. Soms is een onderzoek op je werkplek noodzakelijk, bijvoorbeeld voor pacemaker- en ICD-dragers. Als de hartritmestoornis onder controle is (met of zonder medicijnen) is het vaak wel mogelijk om je werk weer op te pakken. Overleg dit met je bedrijfsarts of vraag advies tijdens hartrevalidatie.

Hartrevalidatie

Soms is het even zoeken of je alles gewoon kunt doen met een hartritmestoornis. Bij hartrevalidatie leer je beter omgaan met je hartaandoening. Ook krijg je tips om gezond te leven en hoe je hiermee omgaat op het werk. Ook leer je andere patiënten kennen.

Bewegen onder deskundige begeleiding

Je wilt graag sporten, maar bent bang dat je last krijgt van je ritmestoornis. Ga dan trainen onder deskundige begeleiding. Zoek via de website van Harteraad naar een activiteit bij jou in de buurt.

> Meer over hartrevalidatie

Tip! Voor hartrevalidatie heb je een verwijzing van de cardioloog nodig. Vraag hier gerust om als hij of zij hier niet zelf over begint.

Contact met andere patiënten

Het kan helpen om met iemand anders te praten die in dezelfde situatie zit. Iemand die begrijpt hoe het is om te leven met een hartritmestoornis.

Mogelijkheden om ervaringen te delen:

Blijf op de hoogte met elke maand het laatste Hartnieuws in je mailbox.

Schrijf je in

Meer in de Gids Hartritme
 • Wat is een ritmestoornis?

 • Soorten ritmestoornissen

 • Diagnose

 • Behandeling

 • Leven met ritmestoornissen

Bewaard!

Je hebt deze pagina bewaard in Mijn Gids.

Mijn Gids

Bewaar deze pagina in Mijn Gids , zodat je 'm later terug kunt lezen of kunt delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

;