Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Een hartslag valt weleens te vroeg. De slag daarna valt dan wat later. Dit voelt alsof het hart een slag overslaat. Veel mensen hebben hier wel eens last van. Zo’n hartoverslag is meestal onschuldig, maar je kunt er wel van schrikken. Sommige mensen voelen niets van de overslagen. Anderen hebben er veel last van.

Hoe een hartoverslag ontstaat

Een hartoverslag is eigenlijk geen overslag. Doordat een slag te vroeg valt, is de pauze tot de volgende slag wat langer. Door de langere pauze lijkt het alsof het hart een slag overslaat. Het hart krijgt tijdens de langere pauze meer tijd om zich met bloed te vullen. Het hart pompt deze grotere hoeveelheid bloed weer uit met een krachtige slag. Je voelt dit als een soort bons.

Wat gebeurt er precies tijdens een hartoverslag?

Het hart heeft een elektrisch signaal nodig om samen te trekken. De elektrische prikkel van het hart ontstaat in de sinusknoop, die bovenin de rechterboezem ligt. Van hieruit verspreidt de prikkel zich over het hart en trekt het in de juiste volgorde samen.

Alle hartspiercellen kunnen een elektrisch prikkel afgeven. Dus niet alleen de cellen in de sinusknoop. Het gebeurt dan ook wel eens dat hartcellen spontaan een elektrische prikkel afgeven. Dit kan een extra slag veroorzaken. Deze extra slag noem je een hartoverslag. De medische term is extrasystole.

> Meer over je normale hartritme

Oorzaken

Hartoverslagen hebben vaak geen duidelijke oorzaak. Er zijn wel factoren die overslagen kunnen uitlokken, zoals:

• sterke emotie
    • hormonen (rondom de overgang bijvoorbeeld)
    • oververmoeidheid of stress
    • koffie of cola
    • roken
    • alcohol en drugs
    • gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld luchtwegverwijders bij astma en COPD)

Over het algemeen komen hartoverslagen veel voor en meestal is er niks ergs aan de hand. Soms zijn hartoverslagen het gevolg van een hartritmestoornis of een andere hartaandoening. Ze kunnen ook optreden nadat iemand een hartinfarct heeft gehad.

Tip! Probeer minder alcohol, koffie of cola te drinken. Of probeer stress en vermoeidheid te voorkomen. En kijk of je minder last krijgt van hartoverslagen.

Vragen over je hartslag?

• Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
    • Bel of mail met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur

Een Tikkie voor het hartritme

Heeft de informatie over het hartritme je geholpen? Of heb je een goed chatgesprek gehad met een voorlichter? Steun ons dan met 2 euro via Tikkie.

> Ja, ik geef nu 2 euro

Wanneer je huisarts bellen?

Als je hart af en toe overslaat is er meestal geen probleem. Je hoeft je dan geen zorgen te maken. Iedereen heeft er weleens last van.

Afspraak maken met je huisarts

Overleg met je huisarts als je:

• veel last hebt van de overslagen
    • bang bent dat er iets mis is
    • merkt dat de hartoverslagen steeds vaker voorkomen

Wanneer je regelmatig klachten hebt van hartoverslagen (zonder duidelijke oorzaak) vraag dan of je huisarts je hartritme controleert. De huisarts kan snel horen of er iets mis is of dat het ‘gewone’ hartoverslagen zijn.

Direct contact opnemen met je huisarts

Neem direct contact op met de huisarts als je naast hartoverslagen ook last hebt van:
    • pijn op de borst
    • kortademigheid, benauwdheid
    • duizeligheid of flauwvallen
    • misselijkheid, zweten of bleek zien

Onderzoek bij de huisarts

De huisarts gaat samen met je na of er oorzaken zijn die de hartoverslagen kunnen verklaren. Bijvoorbeeld na het eten of drinken van bepaalde producten. Of door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Hartoverslagen zijn te zien op een hartfilmpje (ECG). Maar meestal zijn ze niet voortdurend aanwezig. De huisarts kan dan voorstellen om je hartritme bij inspanning te meten. Of je krijgt een apparaatje om een aantal weken thuis je hartritme te meten.

Tip! Houd een tijdje een dagboek bij en noteer wanneer je hartoverslagen hebt. En schrijf op wat je toen deed en wat je kort daarvoor gegeten of gedronken had.

Behandeling

De (huis)arts kan vaststellen of de hartoverslagen onschuldig zijn. Dan is behandeling niet nodig. Als de hartoverslagen komen door een andere aandoening, moet deze meestal behandeld worden.

Aanpassen leefstijl

Soms kunnen kleine aanpassingen in leefstijl helpen je klachten te verminderen.  Bijvoorbeeld:

• minder koffie of alcohol drinken
    • stoppen met roken
    • stress te vermijden

Houd je heel veel last van de hartoverslagen? Overleg dan met de huisarts of medicijnen nodig zijn.

Meer in de Gids Hartritme
    • Lage hartslag

• Hoge hartslag

• Hartkloppingen

• Hartoverslagen

Nieuwsbrief Hartstichting

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

;